Derfor skal du bage med surdej

Forsiden Viden og Forskning Derfor skal du bage med surdej

     6
Derfor skal du bage med surdej

Det kan betale sig at lave sin egen surdej, for det giver bedre brød og en større adgang til brødets vitale vitaminer og mineraler.

Når du bager og spiser brød, bagt med surdej, så øger du tilgængeligheden af vitaminer og mineraler fra brødet betragteligt. Du får også et sundere brød, fordi surdejsprocessen så at sige ”fordøjer” potentielt problematiske stoffer i kornet. Vælger du ovenikøbet at anvende økologisk, stenkværnet mel, så viser dyreforsøg, at sådanne råvarer, når surdejsbehandlede, er i stand til at øge kroppens optagelighed af vitale vitaminer og mineraler.

Idag lynhæves brød med blandt andet gær og enzymer, og meget brød bages af eller med raffineret hvidt hvedemel. Det er ikke ubetinget sundt, ligesom der ikke er meget næring i et sådant brød, der potentielt kan virke som sukker i kroppen, når du spiser det.

Fytinsyre, der findes i blandt andet korn og bælgfrugter, kaldes også en antinutrient, fordi stoffet hos nogle mennesker blokerer for optagelsen af en lang række vitaminer og mineraler i for eksempel korn. Surdejshævning neutraliserer en stor del af fytinsyren, udførte forsøg viser, at det mere end halveres.

Det afhænger af blandt andet din tarmbiotas konstitution, hvordan din krop reagerer på fytinsyre, men for alle, der gerne vil have gavn af de mange gode næringsstoffer i økologisk fuldkorn, og som tåler det, kan surdejshævet brød, bagt af økologisk stenkværnet mel, være løsningen. Surdejsbrød er ganske enkelt en bedre kilde til tilgængelige vitaminer og mineraler, især magnesium, jern og zink, men også til bedre brød med suveræn smag. Lav en surdej, lad den boble på dit køkkenbord og bag de lækreste surdejsbrød, det kan armt anbefales.

Referencer: Lopez HW, Duclos V, Coudray C, Krespine V, Feillet-Coudray C, Messager A, Demigné C, Rémésy C. Making bread with sourdough improves mineral bioavailability from reconstituted whole wheat flour in rats. Nutrition. 2003 Jun;19(6):524-30. doi: 10.1016/s0899-9007(02)01079-1. PMID: 12781853.
The Weston A. Price Foundation; Living with phytic acid

Her kan du finde opskriften på surdej Surdej – let opskrift
Her kan du finde opskriften på Glutenfri surdej

Her kan du finde opskriften på Surdejsboller
Du kan finde opskriften på et rigtig godt hjemmebagt rugbrød HER
Du kan finde opskriften på et rigtig godt fuldkornsbrød HER

Var du tilfreds med denne Surdej – let opskrift på surdej? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit gratis Madforlivet nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil.