WHO foreslår forbud mod kunstige sødemidler

23 maj, 2023 | Viden og Forskning

Kunstige sødemidler kan potentielt skade dig. En gennemgang af den samlede forskning på områder har vist, at indtag potentielt kan øge risikoen for udvikling af blandt andet type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og kræft. WHO foreslår derfor et forbud mod kunstige sødemidler.

WHO har for nylig gennemgået al tilgængelig forskning i og omkring kunstige sødestoffer og deres indflydelse på helbredet. Deres konklusion på denne systematiske gennemgang af den p.t. tilgængelige evidens, har resulteret i en anbefaling om et forbud mod brugen af kunstige sødestoffer i alle typer fødevarer og drikke.

Brugen af kunstige og naturlige sødestoffer er øget igennem de seneste mange år, og de er blevet en mere og mere hyppig ingrediens i mad og drikke som en kaloriefri erstatning for sukker. Nu fremsætter WHO en utvetydig advarsel mod brugen af de mange typer kunstige sødestoffer.

Verdenssundhedsorganisationen WHO tager afstand fra anbefalinger af kunstige sødestoffer, såvel i forbindelse med et ønske om vægttab, men også i forbindelse med diverse misforståede hensigter om, at de skulle kunne føre til en sundere levevis. Indtag ser nemlig ud til at kunne virke lige modsat og i stedet være forbundet med en række risici at indtage.

WHO nævner blandt andet en øget risiko for udvikling af en række livsstilssygdomme som type 2-diabetes og hjertekarsygdomme samt en generelt øget dødelighed blandt voksne ved indtag. Der er også konstateret øget risiko for udvikling af kræft blandt mennesker, der har et højt forbrug af kunstige sødemidler. Kunstige sødestoffer påvirker også tarmbiotaen negativt og dermed immunforsvaret.

Lige siden 2008 har jeg skrevet om kunstige sødestoffer og deres potentielt skadelige indvirkninger på sundheden. Særligt aspartam har været i forskernes søgelys, og jeg er af den helt oprigtige opfattelse, at vi alle sammen med fordel kan være påpasselige med indtag af light produkter. Lightprodukter kan få os til at spise mere, da light sødestoffer ikke i samme grad tilfredsstiller kroppens mæthedshormoner som rigtige fødevarer gør det. De kan også påvirke bugspytkirtlen som sukker, men afføder ikke den samme grad af mæthed. Der er påvist mulige sammenhænge imellem blandt andet udvikling af type-2 diabetes, fedme og metabolisk syndrom og så indtag af light sodavand. Der er også påvist en mulig sammenhæng imellem indtag af kunstigt sødede sodavand og så øget risiko for kræft, hjerteanfald og tidlig hjertedød.

Igennem årene er der publiceret en lang række forskningsresultater om kunstige sødemidlers potentielt negative indvirkninger, eksempelvis i 2011, hvor resultaterne fra et studie om aspartam blev offentliggjort. Studiet var baseret på en spørgeskemaundersøgelse, foretaget blandt 80,000 kvinder, der var over 50 år. De blev alle spurgt, hvor ofte de havde drukket en dåse cola light i løbet af de seneste tre måneder, det blev noteret, og kvindernes helbredstilstand blev derefter fulgt nøje i de efterfølgende 12 år. De kvinder, der svarede, at de havde drukket to eller flere cola zero eller light om dagen havde 31% højere risiko for hjerteanfald, 29% øget risiko for hjertesygdom og 16% højere risiko for tidlig død, sammenholdt med de kvinder, der sjældent eller slet ikke drak sodavand, der var sødet med kunstige sødestoffer.

Kunstige sødestoffer går under navne som blandt andet: aspartam, nutra-sweet, sakkarin, sukralose og acesulfam-kalium. De søder ofte mange gange mere end almindeligt sukker. De tilsættes lystigt produkter som saft, sodavand, frugtyoghurt, slik, kiks, kager, marmelade, morgenmadsprodukter, is og meget, meget mere. Stevia betegnes ikke som et kunstigt sødestof, da det normalt stammer fra en plante, og derfor sagtens kan anvendes. Vær dog opmærksom på, at det har en kraftig anissmag, så det egner sig ikke som ingrediens i alle typer opskrifter (anvend det for eksempel ikke til hjemmelavet hyldeblomstsaft, bare et godt råd, baseret på egne erfaringer). Stevia kan også købes kunstigt fremstillet, men det er ikke i samme grad anbefalelsesværdigt som det naturlige stevia, hvilket muligvis er årsagen til, at WHO har inddraget det kunstige i ovennævnte forslag til forbud.

Mit råd må, dengang som nu, være at lade være med at indtage de kunstige sødestoffer. Brug i stedet æbler, pærer, dadler og andre naturligt søde frugter og bær til at søde med. Skal du bruge sukker, så anvend kokossukker, der søder næsten dobbelt så meget som almindeligt sukker, hvorfor du kan nøjes med den halve mængde.

Det er efter min mening på høje tid, der kommer fokus på disse sammenhænge, så tak for WHO’s anbefaling om et forbud.

Referencer:
WHO research: https://www.who.int/publications/i/item/9789240046429 
Charlotte Debras, Eloi Chazelas,Bernard Srour, Nathalie Druesne-Pecollo, Younes Esseddik, Stéphane Gigandet, Inge Huybrechts, Chantal Julia, Emmanuelle Kesse-Guyot, Mathilde Touvier; “Artificial sweeteners and cancer risk: Results from the NutriNet-Santé population-based cohort study”; PLOS, Published: March 24, 2022
January CT, Wann LS, Calkins H, Chen LY, Cigarroa JE, Cleveland JC Jr, Ellinor PT, Ezekowitz MD, Field ME, Furie KL, Heidenreich PA, Murray KT, Shea JB, Tracy CM, Yancy CW.; “2019 AHA/ACC/HRS Focused Update of the 2014 AHA/ACC/HRS Guideline for the Management of Patients With Atrial Fibrillation: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines and the Heart Rhythm Society in Collaboration With the Society of Thoracic Surgeons”; Circulation. 2019 Jul 9;140(2):e125-e151.
Bjørn Richelsen et al; ”Sucrose-sweetened beverages increase fat storage in the liver, muscle, and visceral fat depot: a 6-mo randomized intervention study1,2,3”; 2012 American Society for Nutrition

Her kan du læse artiklen Pas på med light sodavand
Her kan du læse mere om Gode erstatninger for sodavand

Var du tilfreds med denne artikel WHO foreslår forbud mod kunstige sødemidler ? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Leveren er et af vores vigtigste organer. Mange ved alt for lidt om alt det gode leveren gør for os – døgnets 24 timer. Leveren filtrerer blandt andet mere end 500 liter blod i døgnet, den består af mere end 350 milliarder celler og er kroppens næststørste organ med...

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Læs herunder en uddybende forklaring fra Jens-Erik Beck Jensen, overlæge og ansvarlig for Osteoporoseenheden, Endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital: ”Spørgsmålet om den rette dosis daglig D-vitamin er komplekst og ikke ens for alle, idet den afhænger af...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Tyvstart dagen GRØNT".

Du er blevet tilmeldt!