D vitamin er et solskinsvitamin

6 jul, 2018 | Viden og Forskning

D vitamin er et solskinsvitamin. Et studie, offentliggjort i tidsskriftet Journal of Internal Medicine, viser, at solbadning er sundt og øger livslængden. Særligt vi kvinder nyder godt af solens livgivende stråler, og i undersøgelsen, hvor næsten 30,000 kvinder deltog, var dødeligheden blandt de kvinder der undgik solen, dobbelt så høj, sammenlignet med gruppen af kvinder, der nød solens stråler.

Vi er alle forskellige og tåler solen forskelligt, og vi skal altid huske at dyrke intelligent solbadning under hensyntagen til vores individualitet. Når det er sagt, så tyder en række forskningsresultater på, at fornuftig soldyrkelse og sollys og den deraf affødte D-vitamin dannelse umiddelbart ser ud til at være befordrende for sundhed og livslængde. Det ser også ud til, at sol og D vitamin decideret kan forebygge og hæmme udviklingen af visse kræftformer.
Overdreven soldyrkelse kan dog stadig være forbundet med øget risiko for udvikling af hudkræft, og derfor skal solen nydes intelligent.
Vi, der lever og bor i nordlige, solfattige lande, har øget forekomst af en række sygdomme relateret til lave D-vitamin niveauer. Sygdommen Multiple sclerose er en af dem, og denne sygdom kan være relateret til lave D vitaminniveauer. Det viser et studie, udledt af Harvards store nurse study. De deltagende kvinder, der var mest ude i solen, havde imellem 45 og 51% lavere risiko for at udvikle multiple sclerose, sammenlignet med de forsøgsdeltagere, der ikke var meget i solen. Der er andre medvirkende faktorer til udvikling af denne sygdom, men The Mayo Clinic i USA behandler med succes mennesker med sclerose med D3 vitamin. Du kan læse mere HER
Det er tankevækkende så mange af os danskere, der mangler D-vitamin om vinteren. Vi har i Danmark kun juni, juli og august måned til dannelse af D vitaminer, fordi kun i disse måneder står solen højt nok på himlen. Lige i disse måneder er det skønt, for opholder vi os bare 15-30 minutter i solen dagligt, så danner vi tilstrækkeligt og får også lagt på lager. Men nyd solens stråler intelligent, undgå direkte sol mellem klokken 12 og 14, søg skygge, afstem soldyrkningen med din hudtype, men sørg for, at få mindst 15-30 minutters sol dagligt uden solcreme med faktor. Beskyt dig selv og familiens yngste med solhatte, let tøj og tilstrækkeligt med skygge. Går rejsen til sydlige himmelstrøg nær ækvator med masser af meget stærk sol, så kommer du ikke udenom at bruge solcreme, hvis du vil opholde dig i solen i længere tid. Nyd solen intelligent hele sommeren, og tag tilskud af D3 vitamin og en multi hele vinteren.
D-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne i kroppen, og tilstrækkeligt høje D vitamin niveauer er ikke alene befordrende for knoglesundheden, det er også afgørende for immunforsvarets og hormonbalancens effektivitet. Og en hel masse andet. D vitamin danner vi via solens stråler, hvis vi har tilstrækkeligt med kolesterol i blodet. Solcreme med faktor blokerer for dannelsen af D vitamin i kroppen, ligesom solcreme med faktor kan indeholde problematiske stoffer, som det kan være bedst at undgå som eksempelvis Ethylhexylmethoxycinnamate (et solfilter) Propylparaben (et konserveringsmiddel) Cyclopentasiloxane (et blødgørende stof) samt 4-Methylbenzylidene camphor (4MBC).
Mine råd må derfor være:at undlade at købe solcremer i udlandet, at holde øje med hvilke stoffer, der er i solcremen, som du anvender, at iklæde dine børn UV solhat og tshirt, at sørge for tilstrækkeligt høje D vitaminniveuaer og altid at dyrke intelligent solbadning.

Referencer: “Avoidance of sun exposure is a risk factor for all-cause mortality: results from the Melanoma in Southern Sweden cohort”, P. G. Lindqvist1,, E. Epstein, M. Landin-Olsson, C. Ingvar, K. Nielsen, M. Stenbeck and H. Olsson. Journal of Internal Medicine; Vol. 276, Issue 1, pp 77–86, July 2014 samt JNCI J Natl Cancer Inst (2005) 97 (3): 161-163.doi: 10.1093/jnci/dji047
Neurology, Sun exposure over the life course and associations with multiple sclerosis, March 07, 2018
Du kan læse mere om D vitamin HER
DU kan læse mere om børn, sol og D vitamin HER
Du kan læse, hvordan D vitamin har betydning for dit immunforsvar HER

Kunne du lide denne artikel, så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Du kan også dele artiklen, hvis du kender nogen, den kunne interessere, og husk også at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev med nyt om mad og sundhed HER.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!