Kvinde – kend din kalk

 

Mange danske kvinder tager kalk tilskud hver dag. Problemet er, at størstedelen af de kalk tilskud, der anbefales og sælges til kvinder i Danmark er i form af calcium carbonat. En uorganisk form for kalk, med meget lav optagelighed. Derfor anbefales danske kvinder et indtag på mellem 1-1,5 gram calcium carbonat dagligt. En elefant har til sammenligning brug for cirka 1,8 gram kalk om dagen, så det kan ikke undre, at det har en række uønskede konsekvenser, når kvinder indtager næsten samme mængder som en elefant – hver dag – og så i uorganisk form.

Et studie, offentliggjort i lægetidsskriftet Heart, viste en signifikant øget risiko for hjerteanfald blandt de deltagere, der havde taget daglige calciumtilskud og dermed havde høje calciumværdier i blodet. Det offentliggjorte studie påviste en op til 2,7 gange øget risiko for hjerteanfald blandt de deltagere, der tog daglige calciumtilskud, i modsætning til dem, der ikke tog en daglig kalkpille.

At spise calcium er ikke uproblematisk og slet ikke, hvis det indtages alene – altså uden magnesium – og i uorganisk form. Indtag af store mængder uorganisk calcium i form af calcium carbonat kan medføre ubalancer i den indre biokemi – og alvorlige hjertesygdomme.Det er på tide, at der kommer fokus på dette emne, så danske kvinder ikke skal udsættes for en sådan sundhedsrisiko.Kvinder, der har ekstra behov for kalk, eksempelvis efter overgangsalderen, kan nøjes med 400 mg dagligt, hvis det indtages i organisk form og sammen med samme mængde magnesium. Begge dele tages bedst til natten. Derfor:

  • Spis aldrig calcium uden samtidig at tage samme dosis magnesium
  • Spis kun calcium og magnesium i organisk eller organisk bundne former
  • Spis altid D3 vitamin og en multivitamin/mineral pille af høj kvalitet sammen med                                                               

Magnesium er et overset mineral i relation til knoglesundheden, og det har afgørende betydning for calciumbalancen. Cirka tre fjerdedele af det magnesium, vi har i organismen, findes i knoglerne. Tilstrækkeligt høje D3 vitamin niveauer har stor betydning for vores generelle sundhed men også for at kroppen kan anvende såvel calcium som magnesium effektivt.

Økologiske grønsager – i særlig grad kål – er sammen med mandler, kerner og fuldkorn og krydderurter rige kilder til såvel calcium som magnesium. Så suppler med disse dejlige fødevarer hver dag, og det er jo netop også fra naturlige og organiske kilder, at elefanten får sin kalk hver dag.

Alkohol, kaffe, te, salt, vanddrivende medicin, p-piller, tetracycliner og hjertemedicin kan dræne kroppens lagre for calcium, og magnesium, ligesom sukker og sodavand kan.

Du kan læse mere om Bone support HER

Du kan læse mere om calcium, magnesium, former og optagelighed HER

og du kan læse mere om magnesium, former og optagelighed HER

og generelt om vitaminer og mineraler, former og optagelighed HER

Debat