Magnesium – Det Oversete Mineral

Forsiden Viden og Forskning Magnesium - det oversete mineral - magnesium er et overset mineral, men et af de allervigtigste mikronæringsstoffer vi kender og indgår i mere end 300 biokemiske processer i kroppen.

     3

Magnesium er et af de allervigtigste mikronæringsstoffer vi kender, men magnesium er det oversete mineral. Magnesium – det oversete mineral indgår i mere end 300 biokemiske processer i kroppen. Det er væsentligt for muskelaktivitet og nervesignalering og meget mere. Alligevel er dets afgørende betydning stærkt underkendt, og magnesium er i dag en mangelvare hos de fleste vestlige mennesker.

Magnesium har betydning for dannelsen af enzymer, herunder de enzymer, der aktiverer D vitamin. Magnesium har antioxidant virkning og indgår i immunforsvarets funktion. Magnesium er et overset mineral i relation til knoglesundheden, selvom det har afgørende betydning for calciumbalancen, og næsten tre fjerdedele af det magnesium, vi har i organismen, findes i knoglerne.

Vores magnesium reserver er ikke særligt store. Det var ikke tidligere et problem, fordi vi tilbage i tiden spiste en daglig kost rig på magnesium. En kost med masser af grønne grøntsager, nødder og kerner. En kost, der ligger langt fra det, de fleste danskere i dag spiser. Vore dyrkningsmetoder og anvendelse af fosfatholdig kunstgødning har også reduceret afgrødernes indhold af mineraler, herunder magnesium.

De fleste mennesker i den vestlige verden mangler magnesium, og magnesiummangel kan være fatalt. Det kan forskubbe calciumbalancen, og kalken kan i sådanne tilfælde udfælde sig i led, muskler og nyrer, med stærke smerter til følge. Mangelsymptomerne er mange, men de hyppigste tegn er alligevel muskelkramper og uro i benene. Hukommelsestab, konfusion, hjertearytmi  og forhøjet blodtryk kan ligeledes være tegn på magnesium mangel, ligesom kredsløbsforstyrrelser, appetitløshed, kvalme, træthed og søvnbesvær kan give mistanke om mangel.

Indtag af alkohol, kaffe, te, salt, vanddrivende medicin, p-piller, tetracycliner og hjertemedicin hæmmer kroppens udnyttelse af magnesium, og et stort indtag af sukker og sodavand, specielt cola, dræner ligeledes kroppens reserver.

Du kan spise dig til magnesium blandt andet gennem økologiske grønne grøntsager, fuldkorn, kål, rødbeder, gulerødder, mandler, valnødder, hørfrø og rosiner.  Men alligevel vil jeg anbefale dig at tage et dagligt tilskud af magnesium, for det kan være vanskeligt at spise sig til tilstrækkeligt af dette vigtige mineral. Det tages bedst til natten, og jeg kan anbefale dig food state eller organisk magnesium med meget høj optagelighed fra eksempelvis Nani eller Cytoplan. Tager du tilskud af calcium, så skal du altid indtage magnesium samtidig i samme dosis, altså calcium og magnesium 1:1, og gerne i kombination med D3 vitamin, K2 vitamin og silicium. Du kan læse mere om calcium tilskud HER

Læs også:
Er magnesium det nye D vitamin?
Magnesiummangel – Mangler jeg Magnesium?
Tag aldrig calcium uden magnesium
Magnesium og Astma
Urolige Ben og Nattesøvn
Gode Råd Mod For Højt Blodtryk

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.