Urolige Ben og Nattesøvn

Forsiden Viden og Forskning Urolige ben og nattesoevn. Mange danskere oplever ubehagelige symptomer med uro i benene

     6
urolige ben og nattesoevn

Urolige ben og nattesøvn. Min svigermor har i en del år lidt af uro i sine ben. Det har været til stor gene for hende, faktisk så meget, at det har påvirket hendes nattesøvn. Mange danskere oplever samme ubehagelige symptomer med uro i benene.

Urolige ben kan skyldes en række faktorer:

  1. mangel på kalium – kalium indgår i reguleringen af væskebalancen, blodtrykket og har betydning for at nerve- og muskelceller kan fungere optimalt. Kalium kan du spise dig til via grønsager, rødbeder, bønner og kartofler. Alternativt kan du tage en multivitaminmineralpille af høj kvalitet hver dag, der indeholder kalium, eksempelvis Terra Nova, Solgar, Life Extension, Cytoplan eller Nature’s Own CoQ10 multi.
  2. mangel på magnesium – magnesiummangel er noget nær en folkesygdom, og mangel kan afføde uro i benene. Ofte vil et indtag af 300 mg food state magnesium til natten (Nani, Natures own, Cytoplan, NDS eller Terra Nova) kunne afhjælpe mangel og uro i benene. Lejlighedsvise fodbade med det magnesiumrige Epsom salt lige før sengetid har også vist sig effektivt, ligesom du kan få magnesium i pulverform eller som creme eller spray, det er også effektivt. Du kan læse mere om magnesium via linket herunder.
  3. mangel på B1 vitamin kan påvirke nervesystem og muskler, og det kan derfor betaler sig at tilføre et B kompleks af høj kvalitet fx. Solgar B multi, Life Extension B multi, Biorto B multi, Cytoplan eller Nature’s own B multi. Du kan spise dig til B1 vitamin bl.a. via rigtige fuldkornsprodukter.

Desuden kan ovenstående tiltag understøttes af en kombination af påsmørelse af Vogels Aesculaforce gel i kombination med daglige 20 minutters cirkulationstræning også virke befordrende. Aesculaforce er udvundet af kastanjefrø og indeholder stoffet aescin, der igennem mange år har været anvendt til at fremme blodkredsløbet og styrke karvæggene. Det kan købes i Matas og helsekostforretninger i form af gel til påsmøring eller som tabletter til indtag.

Magnesium er et af de allervigtigste mineraler vi har i kroppen, men et overset mineral, som mange mennesker mangler. Mangelsymptomerne på magnesium er mangeartede, men de hyppigste tegn er netop muskelkramper og uro i benene. Hukommelsestab, konfusion, hjertearytmi og forhøjet blodtryk kan ligeledes være tegn på magnesium mangel, ligesom kredsløbsforstyrrelser, appetitløshed, kvalme, træthed og søvnbesvær kan give mistanke om mangel. Magnesium tages bedst til natten, da det også har en beroligenede effekt.

I sjældne tilfælde kan urolige ben og smerter i benene skyldes indvendige åreknuder. Er der mistanke om det, så kan din læge henvise dig til scanning. Indvendige åreknuder kan idag afhjælpes.Smerter udi det ene ben om natten kan også i sjældne tilfælde skyldes Modic forandringer, der er en bakteriel infektion af degenerede disci. Det kan være meget smertefuldt, og behandlingen er enten langvarig antibiotikabehandling og fuldstændig ro eller operation. Har du merter om natten, som påvirker din søvn, så kontakt omgående din læge for en scanning.

Du kan læse mere om magnesium – det oversete mineral her på bloggen.
Læs mere om en god nattesøvn her på bloggen

Var du tilfreds med denne artikel Urolige ben og nattesøvn? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.