Sov godt – helt naturligt

Forsiden Viden og Forskning Sov godt - helt naturligt, det er uholdbart ikke at faa sovet godt, her kan du faa redskaber til at sov godt - helt naturligt

     4

Cirka halvdelen af alle danskere har i perioder større eller mindre udfordringer med at sove. Der findes en række velunderbyggede og helt naturlige råd til optimering af nattesøvnen, som du kan prøve af.

Sov godt – helt naturligt. Det er udfordrende for mange at opnå en god nattesøvn, men du kan med fordel tilegne dig gode søvnvaner, reducere søvntyvene og dermed optimere din nattesøvn til gavn for dit helbred og følelse af overskud i hverdagen.

To tredjedele af alle os danskere oplever søvnproblemer i kortere eller længere perioder af vores liv. Det er uholdbart ikke at få sovet ordentligt, det påvirker både vores helbred, vores spisevaner og vores koncentrationsevne, og det kan gøre os desperate ikke at få sovet godt. Det kan også få os til at ty til brugen af sovemedicin. Nyere forskning, offentliggjort i British Medical Journal viser, at indtag af sovemedicin, selv kortvarigt, er lige så skadeligt for vores helbred som at ryge, muligvis farligere.

Den gode nyhed er, at du ved at indføre gode søvnvaner effektivt kan komme til at sov godt – helt naturligt. Det handler om, at indarbejde gode søvnrutiner og vaner, ikke at arbejde ved en computerskærm, tablet eller telefon lige før sengetid og at sove i rolige, mørke og veludluftede omgivelser. Det handler også om regelmæssighed, at gå i seng cirka på samme tid hver dag og står op cirka på samme tid hver dag. Det handler også om ikke at drikke kaffe eller alkohol om aftenen, for disse søvntyve kan forstyrre din nattesøvn. Disse og mange flere er alle sammen helt naturlige tiltag, der, der når vi kender til dem, kan hjælpe os til at sove godt.

Sov godt – helt naturligt:

 • Slap af lige før sengetid og indstil dig på, at nu skal du sove
 • Indfør nogle ”nu skal vi sove” ritualer (F.eks. det at læse en historie højt for børnene)
 • Gå kun i seng, hvis du er søvnig, men bedst før midnat
 • Indfør regelmæssighed – det vil sige forholdsvis faste senge- og vågne op -tider
 • Lad være med at spise og drikke kaffe og sort te om aftenen
  (Alkohol kan også forstyrre nattesøvnen)
 • Sengen er til søvn og sex – og ikke andet
 • Sov i fuldstændigt mørke – anvend evt. sovebriller eller mørklægningsgardiner
  (selv lyset fra en clockradio kan forstyrre)
 • Sørg for enkle, indbydende soveomgivelser uden tv, computere etc.
 • Luft godt ud inden du skal sove
 • Undgå søvn i løbet af dagen – undgå naps
 • Det handler om væsentlige signalhormoner som blandt andet serotonin og melatonin, signalstoffer, som vi danner, når vi sover godt og mørkt, og som har stor betydning for at vi kan fungere optimalt og have et sundt immunforsvar. De dannes ud fra den mad vi spiser, så det vi putter i munden har også stor betydning såvel for en god nattesøvn som for dannelsen af serotonin og melatonin.

Vi har behov for imellem seks og otte timers søvn om natten for at kunne få arkiveret dagens indtryk, få dannet tilstrækkeligt med gavnlige signalstoffer under søvnen og for at kunne leve op til vores fulde potentiale i de vågne timer. Det kan betale sig at prioritere sin nattesøvn, for det påvirker også dine valg af mad, såfremt du ikke får sovet godt. Forskning viser nemlig, at vi vælger mere fastfood, sød og fed mad, når vi har sovet for lidt eller for dårligt. Derfor prøv disse gode råd af og sov godt – helt naturligt.

Du kan læse mere om, hvordan du optimerer din nattesøvn HER
Du kan også læse mere om melatonin HER
Du kan læse, hvordan en god nattesøvn kan påvirke din vægt HER
Du kan læse om, hvordan økologisk græskarkerneekstrakt har hjulpet mig HER

Var du tilfreds med denne opskrift? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.