Søvn og vægttab – Kan vi sove os slankere?

Forsiden Viden og Forskning Søvn og vægttab – Kan vi sove os slankere?

     2
søvn vægttab sove slank

Søvn er fantastisk vigtig for vi mennesker, og søvn hænger uløseligt sammen med effektivt vægttab. Effekten af en god nattesøvn skal på ingen måde undervurderes, og søvnen er ikke blot en passiv tilstand, men derimod en for kroppen afgørende og væsentlig restitution.

Et helt nyt australsk studie, hvor 2200 børn mellem 9 og 16 år deltog, viser, at søvnen også kan have betydning for vores vægt. De unge, der kom sent i seng og stod sent op, havde højere BMI og viste 50% øget risiko for overvægt og hele 100% øget risiko for fedme i forhold til gruppen, der gik tidligt i seng og stod tidligt op. Gruppen der gik sent i seng og stod sent op dyrkede også mindre motion og tilbragte 48 minutter mere dagligt foran computer og fjernsyn sammenlignet med tidligt i seng gruppen.

Anden forskning har påvist en klar sammenhæng mellem vores søvn og vores mæthedshormoner. Jo mindre søvn, des lavere niveauer af mæthedshormonet leptin. Til gengæld danner du mere af hormonet ghrelin, der giver sult og lyst til at spise mere fedt og sukker. For lidt søvn øger også produktionen af stresshormoner, der er medvirkende til at vi spiser mere generelt. Så slæk ikke på nattesøvnen, den er vigtig – også for din vægt. Og husk at det er bedst at sove i fuldstændigt mørke og gerne mellem 7 og 8 timer hver nat.

Læs også:

Mere om hvordan søvn kan påvirke din vægt
Gode råd til bedre nattesøvn

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.