Søvn og vægttab – Kan vi sove os slankere?

27 dec, 2023 | Viden og Forskning

Søvn er fantastisk vigtig for vi mennesker, og søvn hænger uløseligt sammen med effektivt vægttab. Effekten af en god nattesøvn skal på ingen måde undervurderes, og søvnen er ikke blot en passiv tilstand, men derimod en for kroppen afgørende og væsentlig restitution.

Nyt studie med 2200 børn

Et helt nyt australsk studie, hvor 2200 børn mellem 9 og 16 år deltog, viser, at søvnen også kan have betydning for vores vægt. De unge, der kom sent i seng og stod sent op, havde højere BMI og viste 50% øget risiko for overvægt og hele 100% øget risiko for fedme i forhold til gruppen, der gik tidligt i seng og stod tidligt op.

Gruppen, der gik sent i seng og stod sent op, dyrkede også mindre motion og tilbragte 48 minutter mere dagligt foran computer og fjernsyn sammenlignet med tidligt i seng gruppen.

Sammenhæng mellem søvn og mæthedshormoner

Anden forskning har påvist en klar sammenhæng mellem vores søvn og vores mæthedshormoner. Jo mindre søvn, des lavere niveauer af mæthedshormonet leptin. Til gengæld danner du mere af hormonet ghrelin, der giver sult og lyst til at spise mere fedt og sukker.

For lidt søvn øger også produktionen af stresshormoner, der er medvirkende til, at vi spiser mere generelt. Så slæk ikke på nattesøvnen. Den er vigtig – også for din vægt. Og husk at det er bedst at sove i fuldstændigt mørke og gerne mellem 7 og 8 timer hver nat.

Anden inspiration

Her får du mine bedste tips til at falde i søvn.

Og her får du et overblik over, hvor meget søvn man skal have.

Mere om hvordan søvn kan påvirke din vægt

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!