Kan søvn påvirke din vægt?

Forsiden Viden og Forskning Kan søvn påvirke din vægt?

     2

Et mindre studie fra University of Colorado, publiceret i 2013, har vist, at kvaliteten af vores nattessøvn spiller en stor rolle for vores valg af mad, for mængderne af mad vi spiser samt for kroppens evne til at lagre fedt. Særligt vi kvinder er sensitive overfor mangel på søvn i forhold til madindtag og fedtlagring.

Det er interessant at læse, at det i studiet blev konkluderet, at vi kvinder var rigtig gode til at undertrykke den sunde fornuft og lade følelsesmæssige behov for mad dominere. Forskerne skriver, at det er følelsesmæssige og psykologiske reaktioner, der får os til at overspise, når søvnen har været knap.

De deltagende kvinder, der blev berøvet en god nattesøvn 5 dage i træk, spiste i gennemsnit 5% mere end normalt. Det udmøntede sig i ekstra 0,47 kg. på sidebenene i løbet af 14 dage. Altså næsten et kilo ekstra om måneden. Når søvnen havde været dårlig eller utilstrækkelig, så var lysten til at spise og snacke særligt stor efter aftensmaden. Det er det mindst optimale tidspunkt at spise på, hvis du gerne vil holde vægten eller tabe sig. Et effektivt vægttab opnås mest effektivt ved at undlade at spise mellem kl. 19 om aftenen indtil kl. 7 næste morgen. Ved at holde 12 timers pause mellem dagens sidste og næste dags første måltid, udnytter du kroppens naturlige fedtforbrænding optimalt.

Der er mange årsager til at prioritere en god nattesøvn højt, en af dem er således at kunne holde vægten eller ligefrem at undgå vægtøgning. Jeg har i en lang periode brugt det økologiske græskarkerneekstrakt ZenBev til at sikre mig en optimal nattesøvn. Pulveret skal røres op i vand eller i rismælk (min favorit er kakaovarianten rørt op i lidt lun ris/mandelmælk, tilsat lidt vand) og det smager fint. Det er nødvendigt at tage det hver dag i den første periode over f.eks. et par uger, hvorefter du kan nøjes med 2-3 gange om ugen for at opnå optimal effekt. Du kan læse mere om ZenBev og købe det til særpris HER

Du kan læse mere om søvn HER

Du kan læse mere om ZenBev HER

Kilde:“Impact of insufficient sleep on total daily energy expenditure, food intake and weight gain”; PNAS, April 2. 2013, vl. 110; pp 5695-5700