Tryptofan – hvad er det?

18 feb, 2014 | Viden og Forskning

Tryptofan – hvad er det? Serotonin er en neurotransmitter, der har afgørende betydning for vores humør og følelse af overskud i dagligdagen. Det er derfor et stof, som det er rart at danne tilstrækkeligt af. Tryptofan er den aminosyre, der er forløber for såvel dannelsen af serotonin som til melatonin. Tryptofan omdannes til serotonin under påvirkning af sollys gennem øjets iris. Melatonin dannes om natten, når vi sover i fuldstændigt mørke. 

Tryptofan får vi, når vi spiser kød, mælkeprodukter, fjerkræ og græskarkerner, men tryptofan kan have vanskelige vilkår, når aminosyren skal passere blod/hjerne barrieren. Her har den nemlig stor konkurrence fra andre og større aminosyrer, som også findes i kød og mælkeprodukter. Studier viser, at tilføres naturligt tryptofan til natten, for eksempel i form af græskarkerneekstrakt, så er der ikke konkurrence fra de andre aminosyrer, og kroppen sikres en konstant tilgængelig mængde tryptofan hele natten igennem. Det skaber optimale betingelser for naturlig dannelse af melatonin om natten og serotonin om dagen.

Som jeg tidligere har fortalt om, så tager jeg et par gange om ugen det økologiske græskarpulver ZenBev lige før sengetid. Det er efter min mening et optimalt middel til at sikre kroppen en konstant forsyning af tryptofan, så den kan danne den mængde henholdsvis serotonin og melatonin, som der er behov for. Det sikrer mig en fantastisk god nattesøvn, og visheden om, at min krop har tilstrækkeligt af den vigtige aminosyre til rådighed er også et parameter. Når du starter med ZenBev hvadenten det er for at sove bedre eller for at optimere dannelsen af serotonin eller melatonin, så tag det hver dag i et par uger. Derefter kan du justere indtaget afhængig af formål og behov.

Kilder: Alexander Cardno; A brief review: “Natural Sorurce tryptophan as an replacement for pharmaceutical tryptophan in treatment of insomnia and anxiety”.. Hudson Craig, Susan Hudson, Tracy Hecht and Joan Mackenzie; “Protein source tryptophan versus pharmaceutical grade tryptophan as an effeacious treatment for chronic insomnia” Nutritional Neuroscience, 8.2 (2005): 121-127. 

Læs også:
Melatonin, stoffet der holder dig ung og sund
Gode Tips til Bedre Nattesøvn

Var du tilfreds med denne artikel om Melatonin, stoffet der holder dig ung og sund? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev  og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!