Melatonin, stoffet der holder dig ung og sund

Forsiden Viden og Forskning Melatonin er stoffet, der holder dig und og sund. Helt ny forskning viser, at melatonin er yderst vaesentligt for sundheden, og ny dansk forskning viser, at mennesker med natarbejde har hoejere risiko for sygdom, end mennesker med dagsarbejde

     4

Melatonin, stoffet der holder dig ung og sund. Melatonin er et stof, som det kan betale sig at kende til og stimulere dannelsen af. Vi danner alle melatonin i vores koglekirtel eller pinealkirtel, der sidder på undersiden af hjernen, men produktionen falder med årene. Udover at have en overordnet hormonel funktion er det også den kraftigste antioxidant vi kan danne i kroppen. En antioxidant med signifikant betydning for immunforsvarets effektivitet, for vores aldringsproces, for vores humør, nattesøvn, døgnrytme og meget mere.

Helt ny forskning viser, at melatonin er yderst væsentligt for sundheden, og ny dansk forskning viser, at mennesker med natarbejde har højere risiko for sygdom, end mennesker med dagsarbejde. Det skyldes primært forstyrrelser i dannelsen af det væsentlige og overordnede hormon melatonin.

Det er lys og mørke, der påvirker pinealkirtlens funktion. Walter Pierpaoli, en af verdens førende forskere i melatonin, har lavet en lang række af forsøg med mus, der alle har påvist melatonins enorme betydning for dyrenes velbefindende, aldringsproces og vitalitet. Han har blandt andet byttet om på pinealkirtlerne hos bedstefarmus og børnebørnsmus med det resultat, at bedstefaderen blev kraftfuld, ung og vital igen og barnebarnet blev synligt ældet og sygnede hen. Måske ikke det allermest charmerende at lave forsøg med små mus, men det har været væsentligt for vores viden om melatonins enorme potentiale. I et andet forsøg udsatte han mus gennem fire generationer for lys døgnet rundt. De ældedes hurtigere, de levede kortere og blev fysisk mindre. Deres kropsfunktioner og vitalitet blev med andre ord markant hæmmede af mangelen på mørke og melatonin. Efter at lyset igen blev slukket om natten, eller hvis der blev tilsat melatonin til drikkevandet, så virkede disse tiltag markant positivt ind på dyrenes livskvalitet, vitalitet og livslængde. 
 
Muligvis tænker du nu; hvordan kan jeg mon fremme dannelsen af det stof hos mig selv? Det er forholdsvis enkelt at optimere produktionen af Melatonin, stoffet der holder dig ung og sund. Melatoninproduktionen, der foregår om natten i den første del af søvnperioden, kræver primært tre ting:

1. tilstedeværelse af tilstrækkeligt tryptofan. Tryptofan er en aminosyre, som vi kan få indenbords, når vi for eksempel spiser græskarkerner, kød, fjerkræ, ost og drikker hvedegræsjuice. Det er også nødvendigt med tilstrækkeligt høje B vitamin niveauer for at kunne omdanne tryptofanen til såvel serotonin (budbringeren af det gode humør) som melatonin. 

2. Fuldstændigt mørke mens du sover. Blot den mindste smule lys fra eksempelvis en clockradio eller en mobiltelefon kan blokere for dannelsen af melatonin i koglekirken i løbet af natten. Skal du op om natten, så lær vejen at kende og undlad at tænde lys. Blot det mindste lys ødelægger hele nattens produktion af melatonin. 

3. At du får dagslys ind igennem øjnenes iris i løbet af dagen.

En helt ny undersøgelse har påvist en sammenhæng mellem lave melatonin niveauer og øget risiko for udvikling af type II diabetes, Alzheimer og demens. Men melatonin spiller faktisk en afgørende rolle for vores generelle sundhed og modstandskraft, og anvendes da også som lægemiddel i behandlingen af en række sygdomme. Det kan virkelig godt betale sig at gøre en indsats for at fremme dannelsen af melatonin, for produktionen af Melatonin, stoffet der holder dig ung og sund, falder efter 50 års alderen, og særligt vi kvinder er udsatte for lave niveauer og dermed tidligere ældning, fordi melatonin hænger sammen med østrogenniveauerne, der også er faldende hos kvinder efter 50 års alderen.  

Der er tre muligheder for opretholdelse af tilstrækkeligt høje melatoninniveauer. Du kan:

  1. Være opmærksom på at få tilstrækkeligt med tryptofan og B vitaminer gennem maden og sove i fuldstændigt mørke. Tryptofan og B vitaminer skal have følge af komplekse kulhydrater for at have tilstrækkelig effekt for melatoninproduktionen. Indtag af tryptofan alene har ingen synderlig effektiv virkning på melatoninproduktionen, da tryptofan, taget som tilskud, ofte nedbrydes i tarmen.
  2. Tage tilskud af melatonin til natten. Melatonin er receptpligtigt i Danmark, men kan i særlige tilfælde være effektivt og kan hjælpe i behandlingen af sygdomme samt til bedring af søvn og modstandskraft. Tal med din læge om mulighederne.
  3. Jeg har valgt personligt, at tage et tilskud af græskarkernekoncentratet Zenbev. To skefulde ZenBev rørt op i vand eller lun mandelmælk og vand lige før sengetid svarer til tryptofanindholdet i 100 g græskarkerner. Fedtstofferne er fjernet, og der er tilsat komplekse kulhydrater, som hæmmer nedbrydning og sikrer transporten af tryptofan derhen, hvor det skal anvendes.Her får du mine bedste tips til at falde i søvn

Var du tilfreds med denne artikel om Melatonin, stoffet der holder dig ung og sund? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.