Sol og solbadning uden faktor er sundt

Forsiden Viden og Forskning sol og solbadning uden faktor kan i et vist omfang vaere sundt. Soladning skal foretages intelligent, men noget tyder på, at....

     4

Sol og solbadning uden faktor er sundt. Et nyt studie, netop offentliggjort i tidsskriftet Journal of Internal Medicine, viser, at solbadning er sundt og øger livslængden. Særligt vi kvinder nyder godt af solens livgivende stråler, og i undersøgelsen, hvor næsten 30,000 kvinder deltog, var dødeligheden blandt de kvinder der undgik solen, dobbelt så høj sammenlignet med gruppen af kvinder, der nød solens stråler.

Vi er alle forskellige og tåler solen forskelligt, og vi skal altid huske at dyrke intelligent solbadning under hensyntagen til vores individualitet. Når det er sagt, så tyder nyere forskningsresultater på, at fornuftig soldyrkelse og sollys og den deraf affødte D-vitamin dannelse umiddelbart ser ud til at være befordrende for sundhed og livslængde. Det ser også ud til decideret at kunne forebygge og hæmme udviklingen af visse kræftformer. Solskin og D vitamin ser ud til ligefrem at øge overlevelsesraten blandt mennesker med tidlige stadier af kræftsygdommen malignt melanom, også kendt som modermærkekræft. Overdreven soldyrkelse kan dog stadig være forbundet med øget risiko for udvikling af hudkræft.

D-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne i kroppen, og tilstrækkeligt høje D vitamin niveauer er ikke alene befordrende for knoglesundheden, det er også afgørende for immunforsvarets og hormonbalancens effektivitet. Og en hel masse andet. D vitamin danner vi via solens stråler, hvis vi har tilstrækkeligt med kolesterol i blodet og hvis vi undlader at smøre os med solcreme med faktor.

Solcreme med faktor blokerer for dannelsen af D vitamin i kroppen, og solcreme med faktor kan indeholde problematiske stoffer, som det kan være bedst at undgå.

De fleste UV filtre i cremer står på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at virke hormonforstyrrende, eksempelvis:
Ethylhexylmethoxycinnamate (et solfilter)
Propylparaben (et konserveringsmiddel)
Cyclopentasiloxane (et blødgørende stof)
samt 4-Methylbenzylidene camphor (4MBC)

Men der kan også indgå andre stoffer i solcremer, der kan have hormonforstyrrende effekt. Mine råd må derfor være:

at undlade at købe solcremer i udlandet
at holde øje med hvilke stoffer, der er i solcremen, som du anvender
at iklæde dine børn UV solhat og tshirt
at sørge for tilstrækkeligt høje D vitaminniveuaer
altid at dyrke intelligent solbadning

Vi, der lever og bor i nordlige, solfattige lande, har øget forekomst af en række sygdomme relateret til lave D-vitamin niveauer. Over halvdelen af vi danskere mangler D-vitamin om vinteren. Vi har i Danmark kun juni, juli og august måned til dannelse af D vitaminer, fordi kun i disse måneder står solen højt nok på himlen. Derfor vil jeg klart anbefale, at du lige nu nyder solens stråler intelligent, at du undgår direkte sol mellem klokken 12 og 14, at du får mindst en halv times sol dagligt uden solcreme med faktor, afhængig af din hudtype, at du beskytter dig selv og familiens yngste med solhatte, let tøj og tilstrækkeligt med skygge. Går rejsen til sydlige himmelstrøg med masser af stærk sol, så kommer du nok ikke udenom at bruge solcreme, hvis du vil opholde dig i solen i længere tid. Men du vil sikkert opleve, at når D-vitamin niveauerne er høje, så beskytter D-vitamin til en vis grad også kroppen mod solskoldning. Så nyd solen intelligent hele sommeren, og tag tilskud af D3 vitamin hele vinteren, det er ifølge den seneste forskning langt sundere end helt at undgå solen eller at smøre den ind i solcreme.

Du kan læse mere om det vigtige D-vitamin HER

Kilder: “Avoidance of sun exposure is a risk factor for all-cause mortality: results from the Melanoma in Southern Sweden cohort”, P. G. Lindqvist1,, E. Epstein, M. Landin-Olsson, C. Ingvar, K. Nielsen, M. Stenbeck and H. Olsson. Journal of Internal Medicine; Vol. 276, Issue 1, pp 77–86, July 2014 samt JNCI J Natl Cancer Inst (2005) 97 (3): 161-163.doi: 10.1093/jnci/dji047

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.