Vitaminer og mineraler er livsvigtige

11 okt, 2016 | Viden og Forskning

Vitaminer og mineraler er livsvigtige. Uden vitaminer og mineraler – intet liv. Til trods for vitaminer og mineralers mikroskopiske fylde, så er deres betydning essentiel. Set i lyset heraf gør det ondt at opleve, at tilskud af vitaminer og mineraler konstant mistænkeliggøres og miskrediteres. Det ligger mig derfor på sinde at bidrage med yderligere perspektiver og forhåbentlig lidt hjælp til alle, der ønsker at supplere en god og næringsrig mad med en daglig vitaminpille af høj kvalitet.

Jeg er personligt ikke et øjeblik i tvivl om, at en væsentlig del af fremtidens behandlingsformer kommer til at handle om rådgivning i god økologisk mad, optimering af tarmfloraen og individuelt tilpassede vitamin- og mineraltilskud. Som det er idag, fornemmes der ikke hverken ydmyghed eller nysgerrighed overfor disse enkle, naturlige og ofte effektive tiltag fra det danske sundhedsvæsens side, og ofte begrundes den manglende nysgerrighed med, at behandlinger med vitaminer og mineraler ikke er tilstrækkeligt videnskabeligt dokumenterede.

Det undrer mig derfor, hvordan vores styrelser og læger kan referere til ADT (anbefalet daglig tilførsel), der jo på ingen måde er videnskabeligt dokumenterede værdier, men derimod skøn. Og det kan ikke engang betegnes som synderligt velkvalificerede skøn. ADT er nemlig alene sat i relation til, hvilke gennemsnitlige minimumsværdier et menneske skal have tilført for ikke at blive syg. National Academy of Sciences udarbejdede oplægget til ADT til det amerikanske forsvar med det formål at sikre, at landets soldater ikke skulle blive syge, når de blev sendt i krig. ADT værdierne er således foreslået som en vurdering af, hvad der måtte være de absolutte minimumsbehov af vitaminer og mineraler for at undgå mangelsygdomme.

Og det bringer os videre til Fødevarestyrelsen og DTU, der gentagne gange har slået fast, at vi får de vitaminer og mineraler, som vi behøver, igennem vores mad. De underbygger dette med undersøgelser og målinger af fødevarer, der viser, at der ikke er sket et fald i indholdet af mikronæringsstoffer i de seneste 20 år. Men der er sket et markant fald i afgrøders indhold af mikronæringsstoffer, dog over en periode på cirka 60-80 år[1]. Dengang eksisterede begreber som økologiske og konventionelle afgrøder ganske enkelt ikke. Alle afgrøder kunne dengang betegnes som økologiske. De var særdeles rige på mikronæringsstoffer. Med det konventionelle landbrugs indtog, som vi kender det i dag, skete der en betydelig forringelse af næringsstofindholdet og en samtidig forøgelse af sprøjtemiddelrester og anden kemi i vores fødevarer. Ønsker man således helhjertet og sagligt at vejlede den danske befolkning indenfor dette område, så må man nødvendigvis måle forskellene imellem mikronæringsstofindholdet i økologiske kontra konventionelle fødevarer. Næringsstofindholdet i økologiske afgrøder er ikke overraskende langt langt højere end i konventionelle afgrøder.[2] Det duer således ikke at sammenligne allerede næringsstofudpinte afgrøder med andre næringsstofudpinte afgrøder og samtidig sætte dem op imod løst skønnede minimumsbehov for vitaminer og mineraler, helt udelade forskellene i vores individuelle behov, og på den baggrund konkludere, at danskerne får tilstrækkeligt med mikronæringsstoffer igennem maden. Det er ganske enkelt ikke seriøs rådgivning.

Mange danskere mangler mikronæringsstoffer. Det omfatter både børn og ældre, men også alle dem, der lever et stressende liv eller er syge og indtager medicin. Flere undersøgelser har vist, at mange blandt andet mangler magnesium og selen.[3] Mere end halvdelen af danskerne mangler D3 vitamin i vintermånederne. D3 vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, som vi kender til. Vi ved også, at vi har behov for 500 mg C vitamin dagligt, men at mange ikke tilnærmelsesvis indtager sådanne mængder igennem maden. For slet ikke at tale om de mange ældre, der ofte mangler B12, B6, magnesium, selen, A vitamin, E vitamin og meget mere.

Der er ikke altid tydelige symptomer på mangel, måske bare lidt diffushed, træthed, dårlig nattesøvn, dårlig fordøjelse kombineret med lidt hukommelsesbesvær, højt blodtryk, gentagne infektioner, hovedpine, utilpashed, urolige ben og skøre knogler. Disse mangler behandles ikke med organiske højkvalitetesvitamin- og mineraltilskud, selvom det som regel er her den underliggende årsag til symptomerne ligger. I stedet behandler vi som regel symptomerne med bivirkningstung medicin, der ikke adresserer årsagen, men derimod i mange tilfælde forværrer mangelen på mikronæringsstoffer og dermed hindrer os i at leve op til vores fulde potentiale hver dag.

Der kan spares penge ved at inddrage mad og mikronæringsstoffer i behandlinger i Danmark. En overlæge fra Odense universitetshospital har i en udgave af Sundhedsmagasinet udtalt, at såfremt alle danskere indtog D3 vitamintilskud om vinteren, så ville vi kunne spare 15-16 % af de samlede sundhedsudgifter i Danmark. Så stor forebyggende effekt har alene D3 vitamintilskud. Forestil Jer, hvis vi inddrog hele viften af gavnlige vitaminer og mineraler. Det kan I læse mere om i den næste artikel herunder.

Der er ingen bivirkninger ved indtag af sund og økologisk mad samt organiske vitamin- og mineraltilskud. Nærmere tværtimod. Der er aldrig i verdenshistorien konstateret et eneste dødsfald forårsaget af vitamintilskud. Derimod dør hvert år cirka 3500 danskere på grund af medicin.

Vitaminer og mineraler er livsvigtige, og hører du til dem, der ønsker at supplere din gode mad med et vitamintilskud, så kan det betale sig at være særdeles selektiv i dine valg af former og kvaliteter. Der er nemlig voldsom stor kvalitetsforskel på de vitamin- og mineralpræparatre, der udbydes. Vælg altid de organiske, food state præparater af høj kvalitet. Individuelt tilpassede tilskud af højkvalitets vitaminer og mineraler kan nemlig helt naturligt optimere din sundhed, dine indre balancer, energiniveauer og din hjernekapacitet, så du kan leve op til dit fulde potentiale hver dag. Vitaminer og mineraler er livsvigtige, og du kan læse meget mere om vitaminer og mineralers betydning her på siden og søge i mere end 1200 artikler, blandt andet:

Du kan læse mere om vitaminer og mineraler HER
Du kan læse mere om calcium og kalktilskud HER
Du kan læse mere om magnesium HER
Du kan læse mere om E-vitaminer HER
Du kan læse mere om A-vitamin HER
Du kan læse mere om D3 vitamin HER
Du kan læse om D2 kontra D3 vitamin HER
Du kan læse mere om C vitamin HER

Kilder: [1] Mayer A, 1997, ”Historical changes in the mineral content of fruit and vegetables”; British food Journal, 99;6; pp 207-211 [2] M. Barański, et al. „Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses.“; British Journal of Nutriti­on, Published Online June 26, 2014. [3] Tangney C, Tang Y, Evans D, Morris M, 2009; ”Biochemical indicators of vitamin B12 and folate insufficiency and cognitive decline”; Neurology, 72(4), 361-7

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!