Vitaminer og mineraler er livsvigtige

Forsiden Viden og Forskning Vitaminer og mineraler er livsvigtige

     3

Vitaminer og mineraler er afgørende for stort set alle processerne i din krop. Alt lige fra fordøjelsen af din mad til hukommelsen og nervesystemets signaler er afhængig af en stadig tilførsel af mikronæringsstoffer af høj kvalitet.

Vitaminer og mineraler er livsvigtige, men er er du også blevet forvirret over gentagne artikler, der påstår, at vitamin- og mineraltilskud skulle være farlige at indtage? Tror du på de officielle udmeldinger om, at du ved at spise sundt og varieret, kan få tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler igennem maden? Måske skulle du læse med her, hvis du ønsker et mere nuanceret billede, og hvis du gerne vil have redskaber til håndtering af din egen og din families sundhed. Ovenstående udmeldinger er nemlig efter min mening hverken baseret på videnskab eller velunderbygget forskning.

Det bedste var selvfølgelig, hvis vi kunne spise os til tilstrækkeligt med mikronæringsstoffer gennem vores mad, for vitaminerne og mineralerne i maden er organiske, varierede og dermed lettere optagelige og anvendelige for kroppen end mange kosttilskud, der er baseret på syntetiske og uorganiske mikronæringsstoffer. Men det er desværre ønsketænkning. Der er heller ingen solid videnskab, der kan understøtte en påstand om, at du kan få de mikronæringsstoffer, som du har brug for, gennem maden. Først og fremmest fordi vores behov for vitaminer og mineraler er dybt individuelle og ændrer sig livet igennem afhængig af alder og livsomstændigheder. Dernæst indeholder mange fødevarer i dag langt færre mikronæringsstoffer end for bare 50 år siden. Det skyldes primært den måde vi forarbejder dem på, og de dyrkningsmetoder der anvendes. Og så er der bare visse livsvigtige vitaminer og mineraler, som du ganske enkelt ikke kan spise dig til. Eksempelvis D3 vitamin.

De få undersøgelser, der er lavet på dette område, fremviser faktisk resultater på præcis det modsatte af, hvad vi rådes til. De konkluderer, at det ikke er muligt at spise sig til tilstrækkeligt høje niveauer af vitaminer og mineraler. Selv ikke hvis du lever 100% økologisk og spiser masser af grønsager hver dag.

Vitaminer og mineraler er afgørende for stort set alle processer i din krop, alt lige fra dannelse af dine fordøjelsesenzymer til din energi, hukommelse, blodtryk, koncentrationsevne og dit humør er afhængig af en stadig tilførsel af mikronæringsstoffer. Helt ny forskning fra Aarhus Universitetshospital viser, at indtag af visse vitaminer og mineraler ligefrem kan redde menneskeliv. Rigtig mange lidelser blandt såvel unge som ældre vil efter min mening kunne afhjælpes helt enkelt og billigt ved et dagligt tilskud af organiske vitaminer og mineraler. Derfor kan det undre, at vores sundhedsmyndigheder ikke griber denne oplagte mulighed for at hjælpe alle danskere med redskaber til god og sund mad og daglige vitamin-mineraltilskud af høj kvalitet. På denne måde ville flere kunne forebygge sygdomme, få mere energi, og undgå at tage medicin. Der ville kunne spares mange penge på sundhedsbudgettet, hvis den enkelte fik konkrete og velunderbyggede redskaber til selvhjælp.

Det er derfor trist, at måtte erkende den enormt store modstand, der forekommer indenfor sundhedsvæsenet og blandt læger, mod at anerkende vitaminer og mineraler som afgørende for sundhed og balance. Særligt set i lyset af, at der aldrig i verdenshistorien er registreret et eneste dødsfald på baggrund af vitamin- eller mineralindtag. Derimod dør der hvert eneste år 3500 mennesker alene i Danmark af medicinforgiftning.

Jeg savner sådan, at Folketinget tager det nødvendige opgør på dette område, får lovgivet, så lægerne også uddannes i mad og mikronæringsstoffernes store betydning for indre kropslig balance og lærer at bruge disse redskaber i praksis. På denne måde kan patienterne inddrages aktivt i forebyggelse og behandling af sygdomme.

Ønsker du at supplere med et dagligt vitamin-mineraltilskud, så kan det betale sig at være kvalitetsbevidst i dit indtag. Det kan du læse mere om HER
Du kan læse mere om hetzen imod vitaminer HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.