Pas på med E vitamin tilskud

13 jan, 2017 | Viden og Forskning

Pas på med E vitamin tilskud. Ny forskning sætter stort spørgsmålstegn ved E vitamin tilskud i form af alpha tokoferol, og konklusionen lyder; pas på med E vitamin tilskud bestående kun af alpha tokoferol.

Indtag af hele E vitaminet (alpha, beta, gamma og delta tokoferoler samt tokotrienoler) i naturlig form er stadig særdeles sundt. Desværre er det bare sådan i dag, at de E vitamin tilskud, der fremstilles og sælges som kosttilskud, stort set alle indeholder en amputeret form for E vitamin. Den ene form, der primært anvendes i dagens kosttilskud er således alpha tokoferol, der tilsættes enten i syntetisk form (dl-alpha tokeferol) eller i mere ”naturlig” form (d-alpha tokoferol). Det er trist, i særdeleshed fordi ny forskning viser, at indtag af kun denne ene form for E vitamin potentielt kan være skadelig for dig.

E-vitaminer består fra naturens side af otte forskellige familiemedlemmer. De hedder henholdsvis alpha, beta, gamma og delta tokoferoler samt tokotrienoler. De har i samspil en beskyttende effekt i kroppen. De skærmer kroppens fedtstoffer mod harskning og virker som en slags biologisk konserveringsmiddel. De kan styrke dine slimhinder og blodkar og gøre dem mere elastiske og kan ligeledes formidle en øget ilttilførsel ud til celler og væv. Derudover har tyske forskere fundet, at gamma-tokotrienol kan have gavnlig effekt i relation til cancerbehandling.

Kun at anvende en enkelt af E familiens otte familiemedlemmer ændrer fuldstændig disse gavnlige virkninger. Forskning, publiceret i American Journal of Clinical Nutrition i 2012 har med stor tydelighed vist, at indtag kun af alpha tokoferol kan øge inflammationsfremmende faktorer i organismen. Inflammation indgår som en udløsende faktor af stort set alle såkaldte velfærdssygdomme. Men nok så væsentligt, så har andre undersøgelser vist, at indtag kun af alpha tokoferol, kan hæmme kroppens evne til at optage og anvende de øvrige tokoferoler og trienoler, særligt gamma tokoferol og trienol og kan derfor skabe mere ubalance end balance. Det kan virke modsat hensigten, og det betyder, at hvis du indtager kosttilskud, der kun indeholder alpha tokoferol, så kan det i værste fald hæmme din krops evne til at anvende de øvrige gavnlige tokoferoler og trienoler, som kan yde effektiv beskyttelse imod harskning og inflammation. Indtag kun af alpha tokoferol kan – for os alle, men i særlig høj grad for mennesker med visse gentyper – øge kroppens inflammationsniveauer og skabe ubalance imellem tokoferoler og trienoler i organismen, og dermed potentielt forårsage mere skade end gavn.

Desuden kan det oplyses, at syntetisk dl-alpha tokoferol ikke har samme gavnlige effekter som E vitaminer, der indeholder alle tokoferoler og trienoler fra naturlige kilder. Dette kan være en af årsagerne til, at de mange studier, der er udført for at undersøge E vitaminers effekt i kroppen, ikke viser positive resultater. I disse studier er der nemlig primært anvendt syntetisk dl-apha tokoferol. Dette er også årsagen til, at studier foretaget på mennesker, der indtog E vitaminer i form af mad, netop viste alle de gavnlige sundhedseffekter, som omtalt herover.

Tilskud, der indeholder såkaldt ”naturlig” d-alpha tokoferol (der nu kaldes noget andet) kan heller ikke anbefales af ovennævnte årsager, men også, fordi den primære kilde til d-alpha tokoferol er raffineret sojaolie. Raffineret sojaolie er ikke sundt at indtage og kan ligeledes fremme inflammation i kroppen. Derfor; pas på med E vitamin tilskud, der kun indeholder alpha tokoferol.

Du får naturlige E vitaminer, der indeholder samtlige familiemedlemmer, når du spiser hele hvedekerner, hvedeklid, broccoli, rosenkål, havregryn, hasselnødder, mandler, hvedekimolie, hasselnøddeolie og mandelolie. En af de rigeste kilder til naturlige E vitaminer er dog hvedegræsjuice, der samtidig er rigt på enzymer, klorofyl og andre gavnlige mikronæringsstoffer.

Ønsker du at få optimal glæde af E vitaminets mange sundhedsgavnlige effekter, så kan du, udover at spise ovennævnte fødevarer, enten drikke hvedegræsjuice hver dag eller indtage E vitamin i form af kosttilskud, der indeholder hele E vitaminet, såvel alpha som delta, gamma og beta tokoferoler og trienoler i organisk eller food state form. De eneste kosttilskud, som forhandles for øjeblikket, og som, så vidt jeg kender til, opfylder dette krav, er Nature’s Own, Nani og Cytoplans E vitaminer. De har i deres multivitamin-mineral produkt netop tilført hele E vitaminfamilien i organisk food state form.

Du kan købe E vitaminer fra Nature’s Own, Nani og Cytoplan, der indeholder hele E vitamin familien. De kan købes i danske helsekostforretninger samt på nettet.

Kilder: Am J Clin Nutr 2012;95:1461-7, Am J Clin Nutr 1994;59:1025-32, J Nutr 1985;115:807-13, Am J Clin Nutr 1994;59:1025-32, ASEB J 2002 Dec;16(14):1952-4, J Natl Cancer Inst 2000 Dec 20;92(24):2018-23, J Cardiovasc Pharmacol 2002 May;39(5):714-21, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 74, No. 6, 714-722, December 200, J Intern Med 1996;239:111-7, Lara Pizzorno; “y-Tocopherol, but Not a-Tocopherol, Improves Anti-Inflammatory; Decreases Adverse Effects of Aspirins”. 

Du kan læse mere om E vitaminer og former HER
Du kan læse mere om hvedegræs HER

Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!