Værd at vide om C vitamin

Forsiden Viden og Forskning Vaerd at vide om C vitamin. C vitamin er saerdeles vigtigt for din sundhed, og de fleste danskere faar ikke tilstraekkeligt C vitamin igennem maden

     4
vaerd at vide om c vitamin

Værd at vide om C vitamin. Mennesket er det eneste pattedyr, der ikke selv kan danne C vitamin. Vi er således afhængige af at få det livsvigtige C vitamin hver eneste dag gennem vores mad. C vitamin er en kraftig antioxidant, det er den vigtigste komponent i dannelsen af collagen, C vitamin indgår i energidannelsen, i dannelsen af enzymer og neurotransmittere samt i en lang række andre biokemiske processer. Det er værd at vide om C vitamin, at det er et vitamin, som du ikke ønsker at mangle. Tilstrækkeligt høje doser C vitamin i organismen har vist sig at kunne forebygge en lang række sygdomme.

Vores behov for C vitamin er individuelle og varierer i løbet af livet. Elksempelvis ved man, at gravide og ammende helst skal indtage mindst 100 mg C vitamin, at rygere har højere behov end andre og, at topidrætsfolk også ofte har øget behov. Erfaringsmæssigt vil de fleste med fordel kunne rette opmærksomheden mod at få tilstrækkeligt meget C vitamin. Er du stresset, dyrker du meget sport, ryger du eller er der andre faktorer, der potentielt kan dræne din organisme for det vigtige C vitamin, så sørg for at indtage det, enten via maden eller i tilskudsform.

Der er særligt tre faktorer, som er værd at vide om C vitamin:

1. Først og fremmest er C vitamin et særdeles flygtigt vitamin. Det betyder, at det er følsomt overfor ilt, lys og varme. Skræller du således en appelsin, så er det bedst at spise den med det samme, såfremt du vil have mest muligt ud af dens C vitamin indhold. Blot efter 15 minutter er C vitaminindholdet kraftigt reduceret. Det er også årsagen til, at det er bedst at drikke sin friskpressede grønsagssaft med det samme.
2. En anden væsentlig faktor er, at kroppens C vitaminoptagelse falder i takt med at dosis øges. Tager du således et højt tilskud af C vitamin, eksempelvis på 1 gram, så optager du under halvdelen af denne dosis. Tager du derimod 25 mg, så optager du 90% af denne dosis. Det betyder, at hvis du ønsker at indtage C vitamin som kosttilskud, så er det bedst i mindre doser i løbet af dagen, alternativt at indtage det igennem maden og være opmærksom på C vitaminets flygtighed og sarthed overfor lys, ilt og varme. Der findes også C vitamin, der er pakket ind i fedtsyrer i ilt- og lysfri emballage, som optages hurtigt og effektivt i cellerne. Et sådant produkt kan være optimalt, såfremt du har behov for høje doser C vitamin, der hurtigt og let optages. Produktet hedder Lypo-C.
3. Det er også væsentligt at vide, at C vitamin i maden adskiller sig fra den C vitamin, som er i de fleste kosttilskud. C vitamin, som du blandt andet finder det i acerolabær, blåbær, kirsebær, havtorn, hyben, rød peberfrugt, kiwi, grønkål, persille og citrusfrugter indeholder hele C vitaminmolekylet, som var det, der indgik i den oprindelige forskning i betydningen af C vitamin for vores sundhed og indre balancer. Det C vitamin, som du finder i de fleste kosttilskud idag er i form af ascorbinsyre, der er en reduceret form for C vitamin. Personligt foretrækker jeg derfor organiske C vitamin tilskud, fremstillet af eksempelvis acerola, aronia, havtorn, kirsebær eller hyben. Det kan fås både som pulver og i tabletform. Flere food state vitaminprodukter indeholder netop denne form for C vitamin.

Det var Linus Pauling, der opdagede C vitaminets enorme betydning i forhold til forebyggelse og behandling af en række sygdomme. Han og hans kolleger var blandt andet fortalere for, at det menneskelige behov for C vitamin var højere end de officielle anbefalinger. Det kan dog være vanskeligt at indtage høje doser C vitamin oralt, idet indtag af doser på adskillige gram ofte medfører diarre og ikke nødvendigvis heller fører til et højere optag. Ortomolekylære læger tilbyder derfor intravenøs C vitaminbehandling til såvel cancer- som hjertekar patienter. C vitamin givet intravenøst viser et højere optag på celleniveau end C vitamin indtaget oralt. Ved behov for høje doser C vitamin, kan Lypo C også være en mulighed, og det kan på grund af den særlige form, indtages oralt.

C vitamin reducerer også risikoen for pludselig hjertedød. En meta-analyse, publiceret i Journal of the American Heart Association, viser med stor tydelighed en sammenhæng mellem høje C vitaminniveauer og lav forekomst af pludselig hjertedød eller slagtilfælde. De personer, der havde høje C vitamin niveauer i blodet, havde 38% mindre risiko for at få et slagtilfælde. Meta-analysen omfattede en lang række studier, omfattende 217,454 deltagere, og flere af disse studier har tidligere peget på, at særligt mænd, der dyrker megen sport, har ekstra behov for tilskud af C vitaminer.

Det kan være værd at vide om C vitamin, at masser af grønsager, friskpressede grønsagssafter og friske bær kan tilføre masser af C vitamin igennem maden, men om vinteren, og hvis du dyrker megen sport, så kan et ekstra tilskud hver dag være gavnligt. Det er også væsentligt at huske på, at C vitamin har betydning for kollagendannelsen og dermed for hudens elasticitet samt for led og  bevægelighed. Jeg er personligt tilhænger af organiske C vitamintilskud, der opfattes af kroppen som mad, og som indeholder hele C vitaminkomplekset. Det kan eksempelvis være food state former som Plantforce C vitaminpulver, Nature’s Own eller Nani eller naturligt C vitamin fra acerolabær, aronia, havtorn, hyben eller kirsebær.

Referencer: Ginter E, ”Optimum intake of vitamin C for the human organism”; Nutr Health 1982;1:66-77, Krebs HA, ”The Sheffield experiment on the vitamin C requirement of human adults”, Proc Soc Exp Biol Med 1953;12:237-46, Johnston CS, Luo B; ”Comparison of the absorption and excretion of three commercially available sources of vitamin C”; J Am Diet Assoc; 1994;94:779-781, Vinson JA, Bose P; ”Comparative bioavailability to humans of ascorbic acid alone or in a citrus extract”; Am J Clin Nutr 1988;48:601-604, Mente A, de Koning L, Shannon HS, Anand SS; ”A systematic review of the evidence supporting a causal link between dietary factors and coronary heart disease.” Arch Intern Med. 2009 Apr 13; 169(7):659-69, Ye Z, Song H; ”Antioxidant vitamins intake and the risk of coronary heart disease: meta-analysis of cohort studies”;Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2008 Feb; 15(1):26-34, Guo‐Chong Chen, MPH, Da‐Bing Lu, MD, PhD, Zhi Pang, MD, PhD, and Qing‐Fang Liu, MM; ”Vitamin C Intake, Circulating Vitamin C and Risk of Stroke: A Meta‐Analysis of Prospective Studies”; J Am Heart Assoc. 2013 Dec; 2(6).

Du kan finde opskriften på den C vitaminrige Vitamin Drik HER
Du kan finde opskriften på C vitaminrig Immun Booster HER
Du kan læse mere om food state vitaminer og mineraler HER

Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.