Collagen – det nye sort

Forsiden Viden og Forskning Collagen – det nye sort

     4
Collagen - det nye sort

Collagen er det nye sort for hud, hår og øjne. Vi mennesker har et naturligt højt indhold af collagen i vores ellers vandige kroppe. Kroppens collagen tegner sig i ungdommen for cirka 33% af de proteiner, vi har i kroppen, og collagen udgør de væsentligste byggesten – eller rettere den vigtige, fibrøse lim – der er at finde i vores muskler, ledbånd, sener, knogler og hud.

Fra cirka 30-års alderen begynder kroppens niveauer af collagen at falde. Det er veldokumenteret og delvist naturligt, men kan også skyldes, at vi i dag har fået for vane at skære alle collagenrige dele af råvarerne fra og smide dem ud. Det er for eksempel fiskeskindet, svinehuden, knogler fra dyr eller skallerne fra skaldyr.

Derfor oplever mange, at et dagligt kosttilskud af collagen kan hjælpe dem med at bibeholde en smuk og fast hud. Et randomiseret, placebokontrolleret studie fra 2019 med 72 forsøgspersoner i alderen 35 til 73 år, underbygger dette. De blev opdelt i to grupper, hvor halvdelen igennem 12 uger fik 10 gram collagen i kombination med acerola juice, indeholdende C vitamin, E vitamin, zink og biotin. Den anden halvdel fik en placebo drik. Studiet underbygger, at tilskud af collagen er i stand til at øge og genoprette hudens hydrering, elasticitet og tæthed efter tre måneders brug. Undersøgelsen underbygger også resultaterne fra tidligere forskningsresultater. De deltagere i studiet, der indtog collagen, oplevede også selv, at deres hud så bedre ud og var glattere og smukkere efter 2-3 måneders brug.

Nogle oplever hurtigere effekt end efter 12 uger, det er individuelt. Generelt kan siges, at et indtag på 5-10 gram collagen dagligt er optimalt for de fleste – det svarer til 1-2 spsk. Du skal ikke indtage højere dosis, men for nogle kan 5 g være lige så effektivt som 10 g. Det afhænger af alder, vægt og hudstruktur. Collagen optages og anvendes bedst i kombination med C vitamin, allerbedst C vitamin fra frugter og bær, som havtorn, hyben, granatæbler, aroniabær og andre bær og frugter. Hvis ikke jeg laver en smoothie til morgenmad eller frokost, hvori nogle af disse komponenter indgår, så tager jeg en dosis Plantforce C vitamin pulver sammen med mine vitaminpiller og collagen. Det er fremstillet af naturens C vitaminrige råvarer.

Collagen smoothie
Collagen smoothie

Proteinerne i collagen er sammensat af en række aminosyrer, der er helt afgørende for strukturen og effekten af collagenet. De to mest almindelige collagenkilder stammer fra kvæg (bovine) eller fisk (marine). De adskiller sig særligt på to punkter. Collagen fra fisk indeholder 7 ud af otte essentielle aminosyrer og optages cirka 1 ½ gang bedre end collagen fra kvæg. Fiskene fanges og behandles skånsomt, og denne form er derfor også mindre miljøbelastende end den bovine fra kvæg. Der findes 29 forskellige typer collagen i kroppen, men den mest fremherskende er type 1, der udgør cirka 80% af kroppens samlede collagen. Collagen fra fisk består 100% af type 1 collagen samt aminosyrerne prolin og hydroxyprolin, der øger kroppens muligheder for at anvende collagenet. Bovint collagen fra kvæg består af en blanding af type 1 og 3.

Ligesom vi i fordøjelsen nedbryder proteinkæder til enkeltaminosyrer for at kroppen kan optage og anvende dem, så hydroliseres tilskud af collagen netop af denne årsag. Denne proces letter kroppens optagelse og anvendelse af collagene proteiner.

Som det fremgår af ovennævnte kan det anbefales at du er særdeles kvalitetsbevidst, når du skal vælge og købe kosttilskud med collagen. Personligt har jeg valgt Marine collagen fra Plent. Det er effektivt, rent, letoptageligt og billigt. Du kan læse mere HER

Referencer: Bolke L, Schlippe G, Gerß J, Voss W. A; “Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study”; Nutrients. 2019;11(10):2494. Publ. 2019 Oct 17.
Schlippe G., Bolke L., Voss W; “Einfluss oraler Einnahme von Kollagen-Peptiden auf relevante Parameter der Hautalterung: Hautfeuchtigkeit, Hautelastizität und Hautrauigkeit”; Aktuelle Dermatol. 2015;41:529–534.

Her kan du læse mere om Plent Marine collagen
Her kan du finde opskriften på Collagen smoothie
Her kan du læse om Madforlivet afprøver collagen

Var du tilfreds med denne artikel, Collagen – det nye sort for hud, hår og øjne? så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.