A-vitamin – Gode Råd Til A-vitamin

Forsiden Viden og Forskning A-vitamin - Gode raad til A-vitamin. A vitamin kaldes også hudens, oejets og slimhindernes vitamin. A vitamin indgaar i en lang raekke naerende processer i kroppen

     5
A-vitamin - Gode raad til A-vitamin

A-vitamin – Gode råd til A-vitamin. Her kan du finde fakta om A-vitamin og gode råd til indtag af A vitamin.

Forstadierne til A vitamin kaldes for carotener eller retinol, og A vitamin betegnes som hudens, øjets og slimhindernes vitamin. A-vitamin indgår i en lang række nærende processer i kroppen, og så styrker dette vitamin vores slimhinder, såvel de ydre som de indre. Det gælder både vores indre slimhinder i tarmen, i lungerne som i urinvejene, men også vores ydre hudlag og vores øjne styrkes af tilstrækkeligt med retinol og A-vitamin.

Forstadierne til A-vitamin hedder carotener og retinol. De bedst kendte er betacarotener, som vi får, når vi spiser eksempelvis gulerødder, persille, grønkål og peberfrugter. Når vi spiser fede fisk, lever, indmad og smør, så får vi retinol og dermed også fyldt depoterne af A-vitamin op. Såvel carotener som retinol lagres i lever og i fedtvæv og omdannes til det fedtopløselige A-vitamin eller frigives efter behov. Sollys, D3 vitamin og zink har betydning for en effektiv omdannelse og anvendelse. Retinol fra mad som fede fisk, lever, indmad og smør optages og omdannes langt lettere end carotener fra grønsager.

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der tillige har brug for fedt for at blive effektivt optaget og anvendt. Når du spiser en gulerod, muligvis med det formål at få en god dosis af vitamin A, så skal betacarotenerne fra guleroden gennemgå en række processer, før de omdannes til brugbart A-vitamin. Det er blandt andet afgørende for omdannelsen og udnyttelsen, at guleroden dampes, svitses eller bages og blandes med lidt god olie, eksempelvis ekstra jomfruolivenolie. Der er også andre faktorer, der er afgørende for din evne til at omdanne betacarotener til anvendeligt A-vitamin:

1. Du skal have en velfungerende fordøjelse og ikke lide af sygdomme i tarme eller mave
2. Du skal have et stabilt blodsukker. Mange mennesker med diabetes er eksempelvis ikke i stand til at omdanne betacaroten til A vitamin
3. Du skal kunne danne en lang række enzýmer, som indgår i omdannelsen

Og selvom alt det ovenstående fungerer og opfyldes, så går der så meget betacaroten til spilde i processerne, at du højst sandsynligt vil ende ud med kun at have dannet en enhed A vitamin for hver seks enheder betacaroten, du har indtaget. Indtager du syreneutraliserende medicin, kolesterolsænkende medicin eller visse andre typer receptpligtig medicin, så kan det hæmme omdannelsen yderligere.

Ved stor mangel på A-vitamin kan det derfor være en klar fordel at indtage A vitamin i form af cis-retinol, fremfor fra betacarortener. Den bedste kilde til cis-retinol stammer fra fede fisk, lever, indmad og smør, fødevarer som vi generelt ikke spiser særlig meget af. Er du således i mangel, kan det anbefales at få niveauerne hævet ved at indtage et A vitaminrigt tilskud fra levertran, eksempelvis Nordic Naturals cod liver oil, der indeholder oprenset torskelevertran af høj kvalitet. Netop ved indtag af levertran skal vi have stor opmærksomhed på kvaliteten, for forureningsfaren er høj. Det ses i form af ophobning af tungmetaller, dioxiner med mere i fiskelever. Kemiske stoffer, som vi ikke ønsker at belaste vores organisme med. Derfor skal du sikre dig, at det produkt du køber er rent og stabilt. Det er ovennævnte. OBS! gravide bør ikke indtage A vitamin tilskud.

De fleste multivitamin produkter indeholder betacaroten eller trans-retinol som kilde til A vitamin. Det er ved mangel på A vitamin ikke altid optimalt. Som tidligere omtalt kan diabetes, tarmsygdomme, dårlig fordøjelse eller mavesår – ligesom indtag af visse former for medicin – hæmme videreomdannelsen fra carotener og retinol til aktivt A-vitamin. Det er altså ikke tilstrækkeligt blot at spise en masse gulerødder, selvom de også på andre måder er sunde. Mangler du A-vitamin, så er det bedst at spise økologisk, gammeldags kærnet smør, økologisk lever, indtage Nordic Naturals cod liver oil eller tage to daglige shots hvedegræssaft (læs mere om hvedegræs via linket nederst i dette indlæg).

Mange mennesker, der lider af natteblindhed, reduceret hørelse, acne, tørre slimhinder, nedsat lugtesans eller smagssans og manglende appetit kan have glæde af et tilskud, og også her har A vitamintilskud i form af cis-retinol vist klart størst effekt. Du skal kun tage A vitamin ved behov og ikke overdrive indtaget. Hvis du spiser P-piller eller hvis du er gravid, skal du ikke spise ekstra A-vitamin. Mennesker med leversygdomme skal ligeledes være varsomme med ekstra indtag.

Referencer: Olson JA; ”The biological role of vitamin A in maintaining epithelial tissues”; Isr J Med Sci 1972;8:1170-1178, Alberts D, Ranger-Moore et al; ”Safety and efficacy of dose intensive oral vitamin A in subjects with sun-damaged skin”, Clin Cancer Res 2004;10:1875-1880, Murphy S et al; ”Impact of vitamin A supplementation on the incidence of infection in elderly nursing-home residents; a randomised controlled trial”; Age Ageing 1992;21:435-439, Tang G et al; ”Gastric acidity influences the blood response to a beta-carotene dose in humans”; Am J Clin Nutr 1996;64:622-626, Trasino SE, Benoit YD, Gudas LJ. Vitamin A deficiency causes hyperglycemia and loss of pancreatic β-cell mass. J Bio

Læs også:
Vitaminer og mineraler er livsvigtige
Mere om vitaminer og mineraler

Vi misinformeres om kalk- og D vitamintilskud      
Vigtigt at vide om D3 vitamin

Var du tilfreds med denne artikel A-vitamin – Gode råd til A-vitamin? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.