Ny dansk forskning; D vitamin tilskud er vigtigt

Forsiden Viden og Forskning Ny dansk forskning; D vitamin tilskud er vigtigt. Et nyt dansk studie fra Statens Serum Institut og...

     8
Ny dansk forskning; D vitamin tilskud er vigtigt

Dansk forskning; D vitamin tilskud er vigtigt. Et nyere dansk studie fra Statens Serum Institut og Kræftens Bekæmpelse er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nutrients. Konklusionen er klar; det kan betale sig at tage et dagligt tilskud af D3 vitamin i de mørke måneder fra september til maj. Mangel på D vitamin øger nemlig risikoen for udvikling af en lang række sygdomme, og studiet afslører, at mange danskere mangler det livsvigtige, fedtopløselige D3 vitamin om vinteren.

Endelig, fristes man til at sige, for det er 19 år siden, at den amerikanske forsker Michael Holick fremlagde en stort set enslydende konklusion på sit forskningsprojekt. Derfor håber jeg, at denne nye, nu danske forskning og indsigt, langt om længe må afspejle sig i såvel en justering af de officielle D vitaminanbefalinger som en ophævelse af Sundhedsstyrelsens tilbageholdenhed ifht lægers blodprøvetagning af danskernes D vitaminniveauer. For tilstrækkeligt høje niveauer af D3 vitamin i kroppen ER susende vigtigt for danskernes sundhed.

Optimalt danner du D vitamin fra solens stråler. Herhjemme har vi kun få måneder om sommeren, hvor solen står tilstrækkeligt højt på himlen til at du kan danne D vitamin, men til gengæld kan cirka en halv time i solen i juni, juli eller august gi’ dig tilstrækkeligt af det fedtopløselige D vitamin, så der også er lidt til depoterne. På en halv time kan du danne cirka 20,000 i.u. vel at mærke, hvis ikke du har smurt dig ind i solcreme med faktor eller på anden måde er tildækket. Det kan nemlig blokere for kroppens mulighed for at omdanne solens stråler til aktivt D3 vitamin. Det danske anbefalede indtag lyder idag på 400 i.u. dagligt, en anbefaling, der kritiseres af eksperter som værende for lavt.

Sørger du for at få sol i sommermånederne, så har du formodentlig tilstrækkeligt med D vitamin i depoterne til at klare dig til hen i november måned. Derefter kan det så være en fordel for de fleste af os, der lever på de nordlige breddegrader, at tage et kosttilskud hver dag med D3 vitamin, indtil solen igen kommer frem. Det er ikke muligt, via maden, at spise sig til tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer om vinteren.

Tidligere troede vi, at D vitamin primært havde betydning for knoglesundheden, for såvel D3 vitamin og K2 vitamin hjælper kroppen med at anvende calcium og magnesium til at bygge stærke knogler. I dag ved vi, at vi har D vitamin receptorer i hele kroppen, at D vitamin har hormonlignende effekt og faktisk er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne. Af netop disse årsager er tilstrækkeligt høje niveauer afgørende for immunforsvarets effektivitet og dermed også i beskyttelsen mod sygdomme.

Udover knogleskørhed kan mangel på D vitamin også føre til udvikling af autoimmune sygdomme eksempelvis diabetes, leddegigt og kan gøre dig ekstra sårbar overfor infektioner. Nyere forskning peger også på, at mangel på D vitamin kan øge risikoen for udvikling af neurologiske sygdomme som eksempelvis sclerose, depression, demens og Alzheimer samt skizofreni. I USA behandler man med stor succes sclerose patienter med høje daglige doser D3 vitamin. Mangel på D vitamin kan ligeledes føre til forhøjet blodtryk, ligesom lave niveauer kædes sammen med en mulig øget risiko for udvikling af kræft.

På baggrund af det nye studie anbefales det nu alle danskere at tage et dagligt kosttilskud af D3 vitamin hver dag i vinterhalvåret. Det er godt nyt, og husk også altid at tage et multivitamin tilskud af høj kvalitet sammen med, for vitaminer og mineraler spiller sammen og D vitamin har brug for andre vitaminer og mineraler for at kunne virke effektivt. Gode multivitamintilskud kan eksempelvis være Terra Nova, Nature’s Own CoQ10 multi eller Life Extension multi. Nature’s Own og Nani D vitaminer kan ligeledes anbefales, de er gode, letoptagelige og billige.

Og så kan jeg ikke lade være med at tilføje, om da ikke det må give stof til eftertanke, når nu forskning viser, at et enkelt vitamin kan have så afgørende betydning for vores sundhed, om så ikke andre vitaminer og mineraler kan vise sig at have ligeså stor betydning? Vi ved idag, at mangel på C vitamin kan føre til skørbug, at mangel på selen øger risikoen for kræft, at mangel på B1 vitamin giver beri-beri, at mangel på magnesium kan give demens og meget, meget mere. Hvor er dog nysgerrigheden og viljen til at anvende vitaminer og mineraler i klinisk praksis?

OBS! Samme Michael Holick dokumenterede også, at det er D3 vitamin og IKKE D2 vitamin, der fører til de gode og sundhedsfremmende resultater. Tager man D2 vitamin kan det føre til mangel på det aktive D3 vitamin. Læs mere her D2 eller D3 vitamin?

Referencer: https://www.mdpi.com/2072-6643/10/11/1801     
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jbmr.328

Du kan læse overlæge Henrik Heys artikel om nødvendigheden af D vitamintilskud HER
Du kan læse mere om D3 vitamin og optimale former og niveauer HER
Du kan læse om D3 vitamin og immunforsvaret HER
Du kan læse om D3 vitamin og blodtryk HER
Du kan læse om D2 eller D3 vitamin HER

Var du tilfreds med denne artikel Ny dansk forskning; D vitamin tilskud er vigtigt? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.