Nødvendig kommentar i vitamindebatten

26 maj, 2010 | Viden og Forskning

Mange er i tvivl om nødvendigheden af at tage en daglig vitaminpille. Vi hører meget forskelligt, og senest har der i Jyllands Posten været en række artikler, der anførte at det kunne være farligt at spise vitaminer og mineraler. Det er derfor svært at være forbruger og vide hvad der er fup og hvad der er fakta i alt dette.  

Først og fremmest, så er der ingen pille der kan erstatte en sund, økologisk og næringsrig kost. Når det så er sagt, så er det et uomtvisteligt faktum, at vore afgrøder indeholder færre næringsstoffer end for bare 60 år siden. Det skyldes bl.a. den intensive dyrkning af jorden, og i dag dyrkes der sågar afgrøder helt uden anvendelse af jord. Det får selvfølgelig betydning for næringsindholdet. Selv med 100% økologiske afgrøder kan du ikke få tilført tilstrækkeligt, selvom de har et højere indhold af vitaminer og mineraler end konventionelle afgrøder. Derfor kan de fleste med fordel supplere maden med et vitamin /mineral tilskud af høj kvalitet. Hvad vil det så sige og hvad kan vi som forbrugere gøre for at sikre os høj kvalitet, når vi køber dem?

Det faktum, at formen af vitaminerne og mineralerne har betydning for optageligheden har slet ikke været berørt i den verserende debat. At det er nødvendigt at medtage, for overhovedet at kunne diskutere emnet, er indlysende. For om kroppens celler kan genkende og optage de mikronæringsstoffer der bliver tilført eller om den skal bruge ressourcer på at udskille dem igen, fordi den ikke kan genkende og anvende dem, det er dog ganske afgørende. Høj kvalitet er derfor lig med høj optagelighed.  

De mikronæringsstoffer der findes naturligt i vores mad, dem kan kroppens celler genkende og anvende. Derfor er det vigtigt at sikre sig, såfremt man ønsker at supplere den daglige kost med et vitamin/mineral tilskud, at de er i en form som kroppens celler kan bruge. Det vil sige organiske, eller organisk bundne mineraler og naturidentiske vitaminer. Væk med det syntetiske og uorganiske, dem kan vi ikke bruge til noget som helst. Desværre udgør sidstnævnte hovedparten af de vitamin-mineral tilskud der sælges herhjemme.

Generelt kan der opfordres til at spise masser af økologisk frugt og grønt samt fuldkorn, kerner, nødder, mandler, fisk og fjerkræ. Økologiske råvarer indeholder som sagt flere mikronutrienter end konventionelle. På denne måde sikrer du dig, at du indtager så mange vitaminer og mineraler som muligt fra naturlige kilder. Suppler med et multivitamin/mineral præparat af høj kvalitet, D3 vitamin og en god olie f.eks. hørfrøolie fra Nyborggaard og lidt økologisk, ekstra jomfru olivenolie hver dag,  

Følg med i næste nyhedsbrev, hvor der kommer mere om vitamin/mineraldebatten og videresend gerne nyhedsbrevet, hvis du kender nogle der kunne være interesserede.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!