PFAS – en potentiel bombe under genbrugssystemet og grundvandet?

21 mar, 2023 | Ikke kategoriseret

Er PFAS en potentiel bombe under genbrugssystemet og grundvandet?

Denne artikel er skrevet af direktør Jørgen Richelieu, stifter og indehaver af firmaet Suztain, dit bæredygtige valg.

De seneste uger har vi i Danmark oplevet analyseresultater fra vandboringer, der viste op til flere tusinde gange højere indhold af PFAS end grænseværdien foreskriver. De ekstremt høje PFAS niveauer kan skyldes aktiviteter forbundet med brandslukning eller historisk forurenende produktioner nær boringer, men PFAS-kilderne i dagligdags husholdninger er også mange, og der kan herigennem opstå en cocktaileffekt af ukendt omfang. Derfor haster det voldsomt med at få klarlagt de væsentligste kilder til vi danskeres indtag af og påvirkninger fra PFAS.

Pfas problemet er udbredt i de danske hjem

Mere og mere peger på, at vi med fordel kan se godt efter hjemme hos os selv. Slip-let stegepander, vandafvisende tekstiler, imprægneringsmidler, tøj, personlig pleje produkter, tæpper, møbler, maling (herunder bådmaling) samt biler for nu at nævne bare nogle af de mange steder hvor PFAS er udbredt. Og desværre udgør de nævnte produkter her nok bare toppen af isbjerget…

En potentiel bombe under vores genbrugs system

Hvad der er helt nyt er, at PFAS-problemet også kan forekomme i indirekte form. Det kan være via emballager og pakninger. Et dugfrisk studie fra det anerkendte amerikanske Notre Dame universitet viser, at store mængder plastemballage i USA indvendigt er behandlet med PFAS for at indholdet lettere kan komme ud af emballagen. Migration fra emballagen til indholdet er påvist. Det gælder blandt andet plastikbeholdere, som bruges til husholdningsrengøringsmidler, cremer og shampooer til personlig pleje og potentielt også fødevareemballage.

Såfremt det samme gør sig gældende i EU, så betyder det – udover potentiel forurening af for eksempel fødevarer og personlige plejeprodukter – at vi potentielt ryger ind i et nærmest Kafkask genbrugsscenarie, hvor vi, i god tro på genbrug af materialer, er med til at vedligeholde og sågar udbygge PFAS problemet. I væsentligt omfang må det forventes, at pap har samme udfordring, som vi blandt andet kender fra engangsservice og pizzaæsker. Derfor er der her omgående behov for at få klarlagt brugen af PFAS i emballager i Danmark. Er der for eksempel PFAS i yoghurt kartoner eller bakker med færdigretter? Jeg kan derfor på det kraftigste opfordre Miljøministeren til at få aktiveret sin Styrelse og få klarlagt graden af PFAS i fødevaremeballager. PFAS er i Danmark forbudt i pizzabakker og bagepapir, men det må forventes at have højeste prioritet at få indført PFAS frie emballager til mad samt til personlige plejeprodukter, såfremt de indeholder PFAS. Dernæst bør der formuleres en plan for, hvorledes produkter med PFAS skal behandles i genbrugssystemet, ligesom en omgående mærkningsordning for PFAS-indhold synes logisk.

Hvad kan vi som forbrugere kan gøre

PFAS-problematikken skal tages alvorligt. På den korte bane kan vi bruge vores sunde fornuft, og undgå de mest åbenbare kilder. Et langt stykke ad vejen kan du allerede nu selv gøre en del. Du kan undgå den billige stegepande med slip-let overflade og købe en kvalitets jernpande fremstillet i Europa. Du kan undgå imprægneret tøj og i stedet købe PFAS fri imprægnering og selv imprægnere dit tøj og dine sko. Du kan købe naturlig og gerne økologisk personlig pleje, for vores største organ, huden, kan optage PFAS i nanoform. Køb gode friske, økologiske råvarer i stedet for forarbejdet mad og færdigretter. Bor du i et specielt udsat område, så køb et keramisk filter til rensning af drikkevandet. Og har du muligheden, så kom i gang med noget hjemmedyrk, og udnyt chancen for en sund, økologisk og velsmagende høst. Som ekstra bonus giver det øget livskvalitet.

Reference: Heather D. Whitehead and Graham F. Peaslee; “Directly Fluorinated Containers as a Source of Perfluoroalkyl Carboxylic Acids”; American Chemical Society 2023. 

Var du tilfreds med denne artikel PFAS – en potentiel bombe under genbrugssystemet og grundvandet?  Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Æblekage med crunch

Æblekage med crunch

Hurtig, nem og billig æblekage med havregrynscrunch og velsmag, velegnet til en hurtig dessert eller eftermiddagshygge. Ingredienser 4 personer 6 søde spiseæbler Saften fra ½ citron korn fra ½ stang vanilje Crunch 3 dl havregryn 1 tsk Sri Lanka-kanel 12 mandler Lidt...

Mørke om natten er vigtigt

Mørke om natten er vigtigt

Vores vigtige melatoninproduktion er under pres fra blåt lys, LED-lys, mobiltelefoner og computere. Det er øjnenes registrering af henholdsvis lys og mørke, der påvirker pinealkirtlens funktion og produktionen af henholdsvis serotonin og melatonin. Melatonin dannes og...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!