Omega 3 har antiinflammatorisk effekt

10 jan, 2022 | Ikke kategoriseret, Viden og Forskning

Helt ny forskning fra King’s College i London viser, at når der gives omega-3 flerumættede fedtsyrer til patienter med depression og høj inflammation, så kan der ses bedring i symptombilledet. Tidligere forskning har vist, at mennesker med depression alle havde en høj inflammationsgrad, og denne forskning er offentliggjort i Molecular Psychiatry. Du kan finde referencen herunder.

En enkelt omega-3 flerumættet fedtsyre er essentiel, men alle omega 3 fedtsyrer er livsnødvendige. Den bedst kendte er alpha linolensyre ALA fra hørfrø og hampefrø , der også betegnes som superflerumættet. Det er den eneste fedtsyre, vi ikke selv kan danne. Ud fra denne fedtsyre kan vi bl.a. danne eicosapentaensyre EPA og docosahexaensyre DHA, der ligeledes er omega 3 fedtsyrer, som vi også kan få direkte fra fede fisk.

Der skal voldsomt store mængder hørfrø eller hampefrø til for at danne tilstrækkeligt med aktivt omega 3 i kroppen. Så store mængder, at det på flere måder vil være uhensigtsmæssigt kun at få omega 3 fra hørfrø eller hampefrø eller olier heraf. Derfor er det en virkelig god ide at kombinere hørfrø og hampefrø i maden og myslien med andre kilder til omega 3. Det oplagte er at spise fede fisk som laks og makrel med mere, men det kan være problematisk i forhold til folkesundheden på grund af deres høje indhold af methylkviksølv og dioxiner.

Derfor kan det anbefales at spise små, fede fisk som sardiner og ansjoser, lidt god sild engang imellem, men ellers få sin omega 3 fra gode, rene og stabile kosttilskud. Personligt har jeg valgt Nordfolk omega 3, der er udvundet af små plankton, også kaldet Calanus. Det er den reneste, mindst forarbejdede og mest stabile omega 3 tilskud, jeg kender til.

Det blev i forsøgene verificeret, at særligt Calanus omega 3 olie fra Nordfolk var i stand til at reducere både graden af inflammation i kroppens væv samt depression. Forskningen gav indsigt i, hvordan omega 3 kan virke antiinflammatorisk og dermed afhjælpe de potentielle gener, som særligt en høj grad af inflammation i kroppens væv kan have for den generelle sundhed.

Her kan du læse mere om Nordfolk omega 3 
Her kan du læse mere om Omega 3 fedtsyrer – sådan får du nok

Referencer: Borsini, A., Nicolaou, A., Camacho-Muñoz, D. et al.; “Omega-3 polyunsaturated fatty acids protect against inflammation through production of LOX and CYP450 lipid mediators: relevance for major depression and for human hippocampal neurogenesis”; Mol Psychiatry (2021).
Østbye et al; “The long chain monounsaturated cetoleic acid improves the efficiency of the omega-3 fatty acid metabolic pathway in Atlantic salmon and human HepG2 cells”;
July 2019; The British journal of nutrition 122(7):1-29

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!