Antiinflammatorisk livsstil: Derfor skal du leve antiinflammatorisk

6 jan, 2020 | Sund inspiration

Høje inflammationsniveauer indgår i udviklingen af en lang række sygdomme. Det kan derfor betale sig at kende mekanismerne bag inflammation – at kende sine helte og skurke – og så tilrettelægge en levevis, der dæmper inflammation i stedet for at stimulere inflammation.

Med andre ord; lev antiinflammatorisk – f.eks. med en antiinflammatorisk madplan baseret på en antiinflammatorisk kost.

Inflammatorisk gigt og andre livsstilssygdomme forårsaget af inflammation

Gigt er en af de store livsstilssygdomme i et veldfærdsland som Danmark, og inflammation spiller en stor rolle i udviklingen af sygdommen.

Har du maveproblemer, ondt i dine led eller går du rundt og føler dig træt, trist eller urolig, så kan årsagen være betændelse i kroppens væv, også kaldet inflammation, som kommer af en fejl i dit immunforsvar.

Betændelsestilstandene kan påvirke dit helbred og daglige liv i negativ retning og i værste tilfælde gøre dig syg. For fakta er desværre, at inflammation spiller en rolle i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme som for eksempel gigt, hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og visse cancertyper.

Inflammationsprocessen: Det naturlige forsvarsværk, der ikke må være på overarbejde

Inflammation er faktisk en naturlig del af kroppens forsvarsværker. Når vi eksempelvis skærer os på en kniv, så går immunforsvaret i aktion, og inflammationsprocessen træder i kraft.

Naturligt anvender immunforsvaret inflammation som forsvarsværk, så såret hurtigt kan hele op.

Immunforsvarets mange hjælpere indgår også i bekæmpelsen af ubudne gæster i kroppen, uanset om det er en omgang influenza, en forstuvet ankel, et snitsår eller en kræftcelle.

Inflammation er kroppens naturlige metode til selvbeskyttelse. Problemerne opstår, hvis inflammationsprocessen ikke hører op igen, men derimod konstant aktiveres og øges.

Høje inflammationsniveauer kan også opstå, når kroppen konstant er under pres for eksempel som følge af en usund levevis. Det kan man heldigvis selv gøre en del for at forhindre. Det kræver blot, at du kender dine helte og skurke; altså de faktorer, der henholdsvis sænker og øger inflammationen i kroppen.

Symptomer på inflammation i kroppen

Dem vender vi fluks tilbage til, men lad os først lige kigge lidt på de symptomer, der kan antyde, at din krop er i konstant inflammations-alarmberedskab og har brug for en hjælpende hånd:

  • Hævelser, ømhed og smerter forskellige steder i kroppen
  • Diarré eller andre former for maveproblemer
  • Udslæt
  • Hormonelle lidelser
  • Insulinresistens/type 2-diabetes
  • Overvægt
  • Ekstrem træthed og en generel følelse af utilpashed
  • Længerevarende uro og angst
  • Tristhed / depression

Kan du nikke ja til ét eller flere af ovenstående punkter, så kan der altså være god grund til at kigge henholdsvis heltene og skurkene i kortene.

De antiinflammatoriske skurke

Skurkene er de faktorer, der sender din naturlige inflammation på overarbejde:

  • Et højt sukkerindtag.

Når vi indtager sukkerholdige madvarer og drikke som slik, kager, færdigretter og sodavand forhøjes vores blodsukker- og insulinniveauer. Det øger inflammationsgraden i kroppen.

Disse madvarer har et højt indhold af såkaldt hurtige kulhydrater, der påvirker blodsukkerbalancen og kan øge  inflammation i kroppens væv.

  • Dårlige søvnvaner.

Søvn er alfa og omega for dit immunforsvar, og forsømmer du din søvn, forsømmer du dit immunforsvar.

  • Tobak og alkohol kan fremme inflammation i kroppens væv.
  • Overvægt.

Når fedt ophober sig i kroppens celler, kan det give anledning til ”cellestress”. Denne stress af cellerne aktiverer kroppens immunforsvar og kan øge  graden af inflammationen.

  • Ekstrem sportsudøvelse kan påføre kroppen små eller større skader.

Hvis du er meget aktiv sportsudøver, så sørg for, at kroppen får tid og ro til restitution.

Hvilken rolle har stress i inflammation i kroppen?

Længerevarende stress påvirker udskillelsen af kortisol, hvis rolle det blandt andet er at regulere kroppens inflammationgrad. Stress har derfor en negativ påvirkning på dit immunforsvars naturlige regulering af betændelse.

Der opstår både inflammation ved akut og kronisk stress, men det er den længerevarende inflammation ved kronisk stress, der er alvorlig.

Se min fulde opskrift på denne lækre antiinflammatoriske te.

De antiinflammatoriske helte

Heltene, som kan være med til at bremse de kroniske inflammationstilstande og dermed generelt øge dit velbefindende findes først og fremmest i maden. En tommelfingerregel er at gå efter naturlig, nærende og mættende mad, lavet fra bunden af økologiske og næringsrige råvarer. Gå i en bue udenom forarbejdet mad, kunstige tilsætningsstoffer og færdigretter og gå i stedet efter masser af grøntsager, mælkesyrebakterier og gode fedtstoffer.

Udover at spise sundt kan du afhjælpe betændelse i kroppen ved at sænke din fedtprocent og øge din muskelmasse ved at dyrke regelmæssig motion. Du kan også give din krop en pause med en let faste, hvor du i en dag eller to kun indtager flydende mad som for eksempel supper og grøntsagtssmoothies.

Og så kan du forsøge at indføre flere afstressende pauser i din hverdag – såsom meditation, en gåtur, en lille glædesdans til musik, et godt grin eller bare et lille øjeblik, hvor du tømmer hjernen og forsøger at tænke på ingenting. Det er ikke bare godt for inflammationsniveauet – det er også godt for sjælen.

Anden antiinflammatorisk inspiration

Du kan tage Madforlivets Blodsukkerkur – et e-kursus med 7 moduler helt GRATIS.

Du kan også finde opskriften på den antiinflammatoriske gurkemejedrik Golden Milk.

Du kan også prøve den antiinflammatoriske te.

Du kan læse mere om antiinflammatorisk mad.

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Sundheden sidder i tarmen

Sundheden sidder i tarmen

Tarmsundheden er så væsentlig for vores helbred, at læren om, hvordan man holder sin tarm i topform, efter min mening burde indgå som obligatorisk fag i skolen. For sundheden sidder i tarmen, og en sund fordøjelse og tarmmikrobiom kan være din livslange nøgle til...

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

Salatbåde med hønsesalat

Salatbåde med hønsesalat

Skøn og enkel snack, der kan serveres som forret eller til en drink eller mocktail. Ingredienser til 4 stk. 4 hjertesalatblade 8 spsk. hønsesalat, enten købt fra Aarstiderne eller hjemmelavet, se fx link herunder Her finder du opskriften på hønsesalat Krydderurter og...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!