Derfor skal du leve antiinflammatorisk

Forsiden Sund inspiration Derfor skal du leve antiinflammatorisk

     6
Derfor skal du leve antiinflammatorisk

Dæmp din inflammation i kroppens væv og få det bedre. Læs med her, hvad du kan gøre for at leve mere antiinflammatorisk.

Høje inflammationsniveauer indgår i udviklingen af en lang række sygdomme. Det kan derfor betale sig at kende mekanismerne bag inflammation – at kende sine helte og skurke – og så tilrettelægge en levevis, der dæmper inflammation i stedet for at stimulere inflammation. Med andre ord; lev antiinflammatorisk.

Har du maveproblemer, ondt i dine led eller går du rundt og føler dig træt, trist eller urolig, så kan årsagen være betændelse i kroppens væv, også kaldet inflammation. Betændelsestilstandene kan påvirke dit helbred og daglige liv i negativ retning og i værste tilfælde gøre dig syg. For fakta er desværre, at inflammation spiller en rolle i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme som for eksempel gigt, hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og visse cancertyper.

Inflammation er faktisk en naturlig del af kroppens forsvarsværker. Når vi eksempelvis skærer os på en kniv, så går immunforsvaret i aktion. Naturligt anvender immunforsvaret inflammation som forsvarsværk, så såret hurtigt kan hele op. Immunforsvarets mange hjælpere indgår også i bekæmpelsen af ubudne gæster i kroppen, uanset om det er en omgang influenza, en forstuvet ankel, et snitsår eller en kræftcelle. Inflammation er kroppens naturlige metode til selvbeskyttelse. Problemerne opstår, hvis inflammationsprocessen ikke hører op igen, men derimod konstant aktiveres og øges.

Høje inflammationsniveauer kan også opstå, når kroppen konstant er under pres for eksempel som følge af en usund levevis. Det kan man heldigvis selv gøre en del for at forhindre. Det kræver blot, at du kender dine helte og skurke; altså de faktorer, der henholdsvis sænker og øger inflammationen i kroppen.
Dem vender vi fluks tilbage til, men lad os først lige kigge lidt på de symptomer, der kan antyde, at din krop er i konstant inflammations alarmberedskab og har brug for en hjælpende hånd:

Hævelser, ømhed og smerter forskellige steder i kroppen
Diarré eller andre former for maveproblemer
Udslæt
Hormonelle lidelser
Insulinresistens / type 2-diabetes
Overvægt
Ekstrem træthed og en generel følelse af utilpashed
Længerevarende uro og angst
Tristhed / depression

Kan du nikke ja til ét eller flere af ovenstående punkter, så kan der altså være god grund til at kigge henholdsvis heltene og skurkene i kortene.

Skurkene er de faktorer, der sender din naturlige inflammation på overarbejde:

Et højt sukkerindtag. Når vi indtager sukkerholdige madvarer og drikke som slik, kager, færdigretter og sodavand forhøjes vores blodsukker- og        insulinniveauer. Det øger inflammationsgraden i kroppen.
Et højt indtag af pasta, hvidt brød og ris. Disse madvarer har et højt indhold af såkaldt hurtige kulhydrater, der påvirker blodsukkerbalancen og kan øge  inflammation i kroppens væv.
Dårlige søvnvaner. Søvn er alfa og omega for dit immunforsvar, og forsømmer du din søvn, forsømmer du dit immunforsvar.
Tobak og alkohol kan fremme inflammation i kroppens væv.
Stress. Længerevarende stress påvirker udskillelsen af kortisol, hvis rolle det blandt andet er at regulere kroppens inflammationgrad.
Overvægt. Når fedt ophober sig i kroppens celler, kan det give anledning til ”cellestress”. Denne stress af cellerne aktiverer kroppens immunforsvar og kan øge  graden af inflammationen.
Ekstrem sportsudøvelse kan påføre kroppen små eller større skader. Hvis du er meget aktiv sportsudøver, så sørg for, at kroppen får tid og ro til restitution.

Du kan finde opskriften på antiinflammatorisk te via linket nederst.

Heltene, som kan være med til at bremse de kroniske inflammationstilstande og dermed generelt øge dit velbefindende findes først og fremmest i maden. En tommelfingerregel er at gå efter naturlig, nærende og mættende mad, lavet fra bunden af økologiske og næringsrige råvarer. Gå i en bue udenom forarbejdet mad, kunstige tilsætningsstoffer og færdigretter og gå i stedet efter masser af grøntsager, mælkesyrebakterier og gode fedtstoffer.

Grønsager er noget af det bedste du kan spise for at optimere din sundhed og din tarmbiota. Spis dem i alle afskygninger. Især kål, løg, porrer og bælgfrugter   er antiinflammatoriske helte.
Husk smagsgiverne – ingefær, hvidløg, gurkemeje og alle former for krydderurter, der både er rige på vitaminer og mineraler og på antiinflammatoriske stoffer.
Omega 3 fedtsyrer kan ligeledes have antiinflammatorisk effekt. Få dem fra fede, økologiske fisk, alger, hør- og hampefrø eller olier fra samme.
Monoumættede fedtsyrer stabiliserer blodsukkeret og dæmper inflammation. Du finder dem i avocado, ekstra jomfruolivenolie, mandler og valnødder.
Sunde proteiner fra blandt andet ærter, bønner, linser og alger.
Gode mælkesyrebakterier fra for eksempel kefir eller Acido.
Sørg desuden for, at du får nok D3-vitamin. Du skal helst ligge på 100 nm/ll året rundt.

Udover at spise sundt kan du afhjælpe betændelse i kroppen ved at sænke din fedtprocent og øge din muskelmasse ved at dyrke regelmæssig motion. Du kan også give din krop en pause med en let faste, hvor du i en dag eller to kun indtager flydende mad som for eksempel supper og grøntsagtssmoothies. Og så kan du forsøge at indføre flere afstressende pauser i din hverdag – såsom meditation, en gåtur, en lille glædesdans til musik, et godt grin eller bare et lille øjeblik, hvor du tømmer hjernen og forsøger at tænke på ingenting. Det er ikke bare godt for inflammationsniveauet – det er også godt for sjælen.

Du kan tage Madforlivets Blodsukkerkur – et e-kursus med 7 moduler helt GRATIS HER
Du kan finde opskriften på den antiinflammatoriske gurkemejedrik Golden milk HER
Du kan prøve den antiinflammatoriske te HER
Du kan læse mere om, hvordan du reducerer dine inflammationsniveauer HER
Du kan også læse om den gavnlige, antiinflammatoriske effekt af probiotika-tilskud HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.