Åbent brev til Magnus Heunicke om PFAS og drikkevand

5 jan, 2023 | Viden og Forskning

Kære Magnus Heunicke,

Overalt i Danmark er vores drikkevandsboringer forurenet af sundhedsskadelige PFAS-kemikalier. Både grundvandet, drikkevandet, havvandet, søvandet og regnvandet er forurenet med de stærkt toksiske PFAS-stoffer. Det er helt uhørt, at det har fået lov at komme så vidt. Vi og I har kendt til disse problematikker i årevis, og ingen af jer ansvarlige politikere har grebet ind. Nu blev det dig, der ”vandt” opgaven med at rette op på forurenet drikkevand, jord og hav med meget mere. Jeg håber, at du i denne alvorlige sag vil lytte til dem, der virkelig har forstand på disse sager, eksempelvis professor Philippe Grandjean, for dette er alt for farligt at overlade til lobbyister og populistiske dagsordener. Her taler vi nemlig om det dyrebareste af alt; befolkningens og kommende generationers sundhed.

Igennem de seneste fem år har regeringen tilladt en firedobling af forbruget af PFAS i industrien. PFAS stoffer, som vi i mere end 15 år har vidst var stærkt sundhedsskadelige og potentielt kræftfremkaldende. Vi står nu i en situation, hvor vi mange steder i landet ikke kan drikke – eller ønsker at drikke – vores vandhanevand, vi skal være varsomme med at bade og spise fiskene fra søerne og havene, og vi skal lade være med at bruge slip-let pander, køkkenudstyr, emballager, tekstiler, møbler, bilinventar, tæpper og meget mere i vores dagligdag. Hvad tænker I dog på?

Du oplyser, at en national handlingsplan er på tegnebrættet. Jeg skriver til dig, fordi jeg nu inderligt håber, at der er tale om en gennembearbejdet plan, der reelt hjælper, og ikke noget, der bare tilnærmelsesvist minder om det forkastelige udspil, som en samlet rød blok fremlagde dagen før valget. Mage til makværk skal man nemlig lede længe efter. At bilde befolkningen ind, at man kan ”redde” grundvand og drikkevand ved at beskytte mod sprøjtning på områder, hvor man borer efter drikkevand, er en løgn så stor, at jeg næsten ikke kan rumme det. Det kan muligvis have effekt om tyve eller tredive år, men lige nu er det helt andre tiltag, der er behov for.

Puder af PFAS og pesticider er vej ned igennem jordlagene, I ved det godt, men I er ikke meget for at indrømme det. Det problem skal løses før noget som helst andet, for drikkevandskvaliteten bliver kun værre i de kommende år, og det skal løses.

  1. Det er derfor bydende nødvendigt, at vi går i front her i Danmark, og forbyder PFAS omgående. Vi har før gået enegang i EU, eksempelvis i sagen med transfedtsyrer. Det har reddet mange menneskeliv. Det samme kan vi gøre NU med PFAS.
  2. Dernæst haster det med at få ændret loven om drikkevand, så det centralt kan vedtages, at vores drikkevand renses, før det sendes ud til os allesammen. Det er eneste ansvarlige vej. Metoden til rensning har vi, og den er effektiv og allerede sat i gang flere steder i Danmark, blandt andet på Fanø. Det virker, og processen renser vandet 100% for PFAS og pesticider. Det kræver blot en lovændring, politisk vilje og penge at indføre denne form for rensning af vores drikkevand, men da det er vores sundhed og helbred det handler om, så må og skal det prioriteres.

Du må handle NU og ikke om et eller to år. Det her er et alvorligt problem, som I har ignoreret i årtier, og som I må få løst på allermest ansvarlige vis.

I håbet om en gennembearbejdet og effektiv handlingsplan

Anette Harbech Olesen

Opdatering: Svar fra Miljøministeriet

Du kan læse deres svar som PDF her.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!