Åbent brev til Magnus Heunicke om PFAS og drikkevand

Forsiden Viden og Forskning Åbent brev til Magnus Heunicke om PFAS og drikkevand

     2
Aabent brev til Magnus Heunicke om PFAS og drikkevand

Kære Magnus Heunicke,

Overalt i Danmark er vores drikkevandsboringer forurenet af sundhedsskadelige PFAS-kemikalier. Både grundvandet, drikkevandet, havvandet, søvandet og regnvandet er forurenet med de stærkt toksiske PFAS-stoffer. Det er helt uhørt, at det har fået lov at komme så vidt. Vi og I har kendt til disse problematikker i årevis, og ingen af jer ansvarlige politikere har grebet ind. Nu blev det dig, der ”vandt” opgaven med at rette op på forurenet drikkevand, jord og hav med meget mere. Jeg håber, at du i denne alvorlige sag vil lytte til dem, der virkelig har forstand på disse sager, eksempelvis professor Philippe Grandjean, for dette er alt for farligt at overlade til lobbyister og populistiske dagsordener. Her taler vi nemlig om det dyrebareste af alt; befolkningens og kommende generationers sundhed.

Igennem de seneste fem år har regeringen tilladt en firedobling af forbruget af PFAS i industrien. PFAS stoffer, som vi i mere end 15 år har vidst var stærkt sundhedsskadelige og potentielt kræftfremkaldende. Vi står nu i en situation, hvor vi mange steder i landet ikke kan drikke – eller ønsker at drikke – vores vandhanevand, vi skal være varsomme med at bade og spise fiskene fra søerne og havene, og vi skal lade være med at bruge slip-let pander, køkkenudstyr, emballager, tekstiler, møbler, bilinventar, tæpper og meget mere i vores dagligdag. Hvad tænker I dog på?

Du oplyser, at en national handlingsplan er på tegnebrættet. Jeg skriver til dig, fordi jeg nu inderligt håber, at der er tale om en gennembearbejdet plan, der reelt hjælper, og ikke noget, der bare tilnærmelsesvist minder om det forkastelige udspil, som en samlet rød blok fremlagde dagen før valget. Mage til makværk skal man nemlig lede længe efter. At bilde befolkningen ind, at man kan ”redde” grundvand og drikkevand ved at beskytte mod sprøjtning på områder, hvor man borer efter drikkevand, er en løgn så stor, at jeg næsten ikke kan rumme det. Det kan muligvis have effekt om tyve eller tredive år, men lige nu er det helt andre tiltag, der er behov for.

Puder af PFAS og pesticider er vej ned igennem jordlagene, I ved det godt, men I er ikke meget for at indrømme det. Det problem skal løses før noget som helst andet, for drikkevandskvaliteten bliver kun værre i de kommende år, og det skal løses.

  1. Det er derfor bydende nødvendigt, at vi går i front her i Danmark, og forbyder PFAS omgående. Vi har før gået enegang i EU, eksempelvis i sagen med transfedtsyrer. Det har reddet mange menneskeliv. Det samme kan vi gøre NU med PFAS.
  2. Dernæst haster det med at få ændret loven om drikkevand, så det centralt kan vedtages, at vores drikkevand renses, før det sendes ud til os allesammen. Det er eneste ansvarlige vej. Metoden til rensning har vi, og den er effektiv og allerede sat i gang flere steder i Danmark, blandt andet på Fanø. Det virker, og processen renser vandet 100% for PFAS og pesticider. Det kræver blot en lovændring, politisk vilje og penge at indføre denne form for rensning af vores drikkevand, men da det er vores sundhed og helbred det handler om, så må og skal det prioriteres.

Du må handle NU og ikke om et eller to år. Det her er et alvorligt problem, som I har ignoreret i årtier, og som I må få løst på allermest ansvarlige vis.

I håbet om en gennembearbejdet og effektiv handlingsplan

Anette Harbech Olesen

Opdatering: Svar fra Miljøministeriet

Du kan læse deres svar som PDF her.