Bønner eller Bøf?

12 apr, 2013 | Viden og Forskning

De fleste af os vælger som regel kød til aftensmåltidet. Men hvad med at prøve bønner istedet?

Bønner er ikke alene proteinrige, de er også super sunde og billige. En lille pose bønner koster ikke mange penge, men når du har haft dem iblødsat og kogt, så har du mad til mange dage. 

Begrebet bælgfrugter dækker over bønner, linser, ærter og jordnødder og disse fødevarer er langt mere anvendt i de mellemøstlige og sydamerikanske køkkener. Herhjemme er vi ikke så gode til det med bønner, og de fleste forbinder bønner med vegetarretter og luft i maven. Men vi kan roligt kaste os ud i det, for bønner er billige, fiberrige, proteinrige og mættende. Og også yderst miljøvenlige. Du får meget mad for pengene, men det kræver forberedelse. Jeg taler nemlig ikke om frosne haricots vert eller pralbønner, men om tørrede bønner altså eksempelvis de brune,sorte, gule og hvide.

En af årsagerne til at vi måske ikke bruger bønner så ofte herhjemme, kan ligge i, at bønner skal ligge i blød i 12 timer. De skal udblødes, fordi de indeholder lektiner samt nogle stoffer, der hæmmer vores fordøjelse af proteiner. Lektiner kan være giftige ligesom manglende effektiv fordøjelse kan give luft i maven. Bønner indeholder nemlig også nogle komplekse kulhydrater, der hedder oligosaccharides, og disse kan også give maverumlen, fordi vi mennesker ikke har de enzymer, der skal til for at nedbryde dem. Udblødningen letter fordøjelsen og nedbryder lektinerne. De tørrede bønner skylles og sættes i blød i 10-12 timer Iblødsætningsvandet skal kasseres, og bønnerne skal derefter koges i rent vand i halv til en hel time. Så er de klar til brug.

Kogte bønner skal krydres og piftes op med smagssvarianter for at smage godt. De kan med fordel suppleres med løg, hvidløg, citron, chilli, krydderurter, laurbær og ingefær afhængig af, hvilken ret de skal anvendes sammen med. De er gode til såvel supper som postejer ,gryderetter og over salater. Marinener bønnerne mens de er varme, så suger de bedst og det kan være en god ide at udbløde og koge en større portion bønner, end man skal bruge. For de udblødte, kogte bønner kan fryses ned, og derved er de lettere at tage op og anvende en dag man har travlt. 

Jeg var selv lang tid om at komme i gang med at bruge bønner, men nu bruger jeg dem jævnligt i for eksempel postejer og i frikadeller i stedet for kød. Humus er vi helt vilde med her i huset, og bruger det ofte som middagsret med bagte rodfrugter og en grønkålssalat eller over salater som det proteinrige indsalg.

Det er sundt og det er billigt, så prøv det af! Ved at spise såvel proteiner som godt fedt og komplekse kulhydrater til hvert eneste måltid, afbalancerer du ikke alene blodsukkeret, din krop bliver også mere tilfreds og du er mæt i længere tid. 

Prøv den perfekte hummus HER

Prøv disse lækre grønne bønnefrikadeller HER

Prøv Chili sin carne HER

(Foto: Kirsten Skaarup)

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!