C vitamin reducerer risikoen for pludselig hjertedød

Forsiden Viden og Forskning C vitamin reducerer risikoen for pludselig hjertedød

     3

C vitamin kan reducere risikoen for pludselig hjertedød. Vi kan ikke selv danne C vitamin i kroppen, det er vi afhængige af at få gennem maden eller som kosttilskud. C vitamin er et flygtigt vitamin, som hurtigt forsvinder fra vores fødevarer, hvis de står på køkkenbordet, opvarmes eller på anden måde udsættes for ilt, lys eller varme. Appelsiner er kendt for deres høje indhold af rigtigt C vitamin (det du finder i de fleste vitaminpiller, er kun en del af C vitaminet, kaldet ascorbinsyre). Når du skræller en appelsin, så starter iltningsprocessen allerede der, og hvis du ikke spiser den med det samme, så er en stor del af C vitaminindholdet væk efter blot 10-15 minutter. Dette er en af årsagerrne til, at jeg anbefaler, at du drikker din friskpressede grønsagssaft med det samme. På den måde får du størst udbytte og glæde af saftens høje vitamin- og mineralindhold.

En meta-analyse, publiceret i Journal of the American Heart Association, viser med stor tydelighed en sammenhæng mellem høje C vitaminniveauer og lav forekomst af pludselig hjertedød eller slagtilfælde. De personer, der havde høje C vitamin niveauer i blodet, havde 38% mindre risiko for at få et slagtilfælde.

Meta-analysen omfattede en lang række studier, omfattende 217,454 deltagere, og flere af disse studier har tidligere peget på, at særligt mænd, der dyrker megen sport, har ekstra behov for tilskud af C vitaminer. Jeg er personligt tilhænger af organiske C vitamintilskud, der opfattes af kroppen som mad, og som indeholder hele C vitaminkomplekset. Det kan eksempelvis være C vitamin fra acerolabær, hyben eller kirsebær. Det jeg selv tager p.t. er Plantforce C vitaminpulver.

De fleste C vitamintilskud i Danmark indeholder desværre kun ascorbinsyre, der blot er en del af C vitaminkomplekset. Suppleret med masser af grønsager, friskpressede grønsagssafter og friske bær kan det lykkes at få masser af C vitamin igennem maden, men om vinteren og hvis du dyrker megen sport, så kan et ekstra tilskud hver dag være gavnligt.

Referencer: Tribble DL. AHA Science Advisory; “Antioxidant consumption and risk of coronary heart disease: emphasis on vitamin C, vitamin E, and beta-carotene: a statement for healthcare professionals from the American Heart Association”; Circulation. 1999; 99: 591–595.

Du kan finde opskriften på friskpresset grønsagssaft HER
Du kan læse mere om vitaminer og mineraler HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.