Er det nødvendigt at spise vitaminpiller?

Forsiden Viden og Forskning Er det nødvendigt at spise vitaminpiller?

     1

 

Vitaminer og mineraler kaldes også for mikronæringsstoffer. Deres mikroskopiske vægt og fylde til trods, så er de helt afgørende for at kroppens systemer og organer kan fungere optimalt. Desværre anerkendes betydningen af tilstrækkelige niveauer af vitaminer og mineraler ikke, og det er efter min mening problematisk, for det hindrer os danskere i selv at tage optimal vare om vores sundhed og balancer.

For blot 60 år siden kunne du få cirka 60 mg magnesium ved at spise en portion grønkålssalat. I dag skal du være heldig, hvis du får 10 mg fra samme portion. Det samme gør sig gældende for selen, for zink og mange andre vitale næringsstoffer. Vores landbrugsjord drænes for næringsstoffer, og mange konventionelle grønsager dyrkes i rockwool eller kunstig jord, der ikke indeholder skyggen af mikronæringsstoffer. Frugt plukkes før den er moden, og modnes kunstigt. Disse faktorer bevirker, at konventionelle afgrøder i dag  ikke indeholder vitaminer og mineraler i nævneværdig grad. Spiser du økologiske grønsager og frugter, så får du også flere vitaminer og mineraler indenbords, men der skal mange forskellige slags grønsager til, i mange forskellige farver, førend dagsbehovet er dækket. Det er de færreste danskere der spiser så mange grønsager hver dag.

Så JA, det er efter min mening nødvendigt for sundhed og balance at supplere maden med en multivitaminpille af høj kvalitet hver eneste dag. Og hermed berører vi så næste følsomme emne. Vi har i Danmark verdens mest strikse lovgivning i forhold til produktion og salg af vitaminer og mineraler, og det har stor betydning for kvalitet og udbud. Det er os forbrugere, der er de store tabere, for vi får efter min mening ganske enkelt for lidt og for dårlig kvalitet for vores penge, når vi køber vitaminer. Vi får også uhyggelig dårlig rådgivning fra de officielle kanaler, og der er så stor forskel på kvaliteter og optagelighed af vitaminer og mineraler, at området er en uoverskuelig jungle for den enkelte forbruger.

Som en tommelfingerregel kan jeg oplyse, at jeg personligt er tilhænger af food state vitaminer og mineraler eller i det mindste aminosyrekelerede mineraler og naturidentiske vitaminer. Jeg går i en stor bue udenom alle syntetiske vitaminer og uorganiske mineraler. De optages nemlig ikke særlig godt af kroppen, og kroppen genkender dem ikke, som de genkender mikronæringsstoffer fra mad eller food state vitaminer og mineraler.

Et godt eksempel er calcium, som mange kvinder spiser under og efter overgangsalderen. Mange læger anbefaler calciumcarbonat i store doser. Det kan skabe ravage i en ellers sund krop og burde efter min mening forbydes. Hvis man i stedet vælger food state calcium, så kan man opnå samme gode effekt med en dosis, der er 70% lavere og uden uønskede bivirkninger, som der kan ses ved indtag af den uorganiske carbonatform. Så vælg dine kosttilskud med stor omhu, og køb kun de allerbedste.

Du kan læse mere om vitaminer og mineraler, former og optagelighed HER
Du kan læse mere om calciumtilskud HER 
Du kan læse mere om Food state vitaminer og mineraler HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.