Er det nødvendigt at spise vitaminpiller?

3 apr, 2014 | Viden og Forskning

 

Vitaminer og mineraler kaldes også for mikronæringsstoffer. Deres mikroskopiske vægt og fylde til trods, så er de helt afgørende for at kroppens systemer og organer kan fungere optimalt. Desværre anerkendes betydningen af tilstrækkelige niveauer af vitaminer og mineraler ikke, og det er efter min mening problematisk, for det hindrer os danskere i selv at tage optimal vare om vores sundhed og balancer.

For blot 60 år siden kunne du få cirka 60 mg magnesium ved at spise en portion grønkålssalat. I dag skal du være heldig, hvis du får 10 mg fra samme portion. Det samme gør sig gældende for selen, for zink og mange andre vitale næringsstoffer. Vores landbrugsjord drænes for næringsstoffer, og mange konventionelle grønsager dyrkes i rockwool eller kunstig jord, der ikke indeholder skyggen af mikronæringsstoffer. Frugt plukkes før den er moden, og modnes kunstigt. Disse faktorer bevirker, at konventionelle afgrøder i dag  ikke indeholder vitaminer og mineraler i nævneværdig grad. Spiser du økologiske grønsager og frugter, så får du også flere vitaminer og mineraler indenbords, men der skal mange forskellige slags grønsager til, i mange forskellige farver, førend dagsbehovet er dækket. Det er de færreste danskere der spiser så mange grønsager hver dag.

Så JA, det er efter min mening nødvendigt for sundhed og balance at supplere maden med en multivitaminpille af høj kvalitet hver eneste dag. Og hermed berører vi så næste følsomme emne. Vi har i Danmark verdens mest strikse lovgivning i forhold til produktion og salg af vitaminer og mineraler, og det har stor betydning for kvalitet og udbud. Det er os forbrugere, der er de store tabere, for vi får efter min mening ganske enkelt for lidt og for dårlig kvalitet for vores penge, når vi køber vitaminer. Vi får også uhyggelig dårlig rådgivning fra de officielle kanaler, og der er så stor forskel på kvaliteter og optagelighed af vitaminer og mineraler, at området er en uoverskuelig jungle for den enkelte forbruger.

Som en tommelfingerregel kan jeg oplyse, at jeg personligt er tilhænger af food state vitaminer og mineraler eller i det mindste aminosyrekelerede mineraler og naturidentiske vitaminer. Jeg går i en stor bue udenom alle syntetiske vitaminer og uorganiske mineraler. De optages nemlig ikke særlig godt af kroppen, og kroppen genkender dem ikke, som de genkender mikronæringsstoffer fra mad eller food state vitaminer og mineraler.

Et godt eksempel er calcium, som mange kvinder spiser under og efter overgangsalderen. Mange læger anbefaler calciumcarbonat i store doser. Det kan skabe ravage i en ellers sund krop og burde efter min mening forbydes. Hvis man i stedet vælger food state calcium, så kan man opnå samme gode effekt med en dosis, der er 70% lavere og uden uønskede bivirkninger, som der kan ses ved indtag af den uorganiske carbonatform. Så vælg dine kosttilskud med stor omhu, og køb kun de allerbedste.

Du kan læse mere om vitaminer og mineraler, former og optagelighed HER
Du kan læse mere om calciumtilskud HER 
Du kan læse mere om Food state vitaminer og mineraler HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!