Cocosa jomfrukokosolie – i særklasse godt til stegning

21 aug, 2013 | Viden og Forskning

 

Vær opmærksom på, at der under stegning og grillning af din mad kan udvikles sundhedsskadelige stoffer. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvilke former for fedtstof, du vælger at anvende til stegning og svitsning, ligesom du med fordel kan tilberede din mad ved lavere og mere skånsomme temperaturer.

Ud fra en sundhedsbetragtning er det en god ide at undgå alle former for margariner og flydende olier af tvivlsom kvalitet. Forarbejdede olier i klare plastflasker og alle former for margariner er efter min mening ikke sunde og de er ikke optimale til hverken langvaring frikadellestegning eller svitning ved høje temperaturer i en wok. De bedste fedtstoffer til stegning er gammeldags kærnet smør (f.eks. Naturmælk) eller jomfru kokosolie. Jomfru kokos olie er efter min mening i særklasse det bedste til længerevarende stegning, til wok og til bagning. 

Jomfru kokosolie er stabilt og tåler opvarmning uden at olien ødelægges og uden at der i samme grad dannes skadelige stoffer under opvarmningen. Det har været kendt og anvendt i århundreder. Jomfru kokosolie adskiller sig fra andet mættet fedt ved for det første at være vegetabilsk og dernæst ved at have en anden og bedre fedtsyresammensætning. Hovedparten af fedtsyrerne i kokosolie er korte og mellemlange, og det har betydning i forhold til kroppens evne til at fordøje og omsætte fedtet. Korte og mellemlange fedtsyrekæder omsættes lettere og mere effektivt i organismen. Nogle af de fedtsyrer der findes i jomfrukokosolie er kendt for at have antimikrobiel effekt. Det betyder, at jomfrukokosolie kan have en vis betydning for en sundere tarmflora, da disse naturlige stoffer hjælper organismen med at holde uønskede bakterier og svampe væk fra tarmen.

Jomfru kokosolie kan derfor indgå som et fornuftigt supplement til den daglige madlavning. Indtaget skal ikke overdrives, men kan være en god og fornuftig erstatning for det meget ulødige og ødelagte fedt, der findes i vores fødevarer, og som vores mad tilberedes i. Når kokosolien opvarmes, så forsvinder kokossmagen, så du behøver ikke være bange for, at dine frikadeller eller fisk kommer til at smage af kokos. 

Læs mere om sundt fedt her på bloggen.

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!