D vitamin mangel øger risikoen for hjertesygdomme

Forsiden Viden og Forskning D vitamin mangel øger risikoen for hjertesygdomme

     2

Danske forskere offentliggør i dag en undersøgelse, der klart påviser, at D vitamin mangel øger risikoen for udvikling af hjertesygdomme med op til 81 procent.

Og det er på tide, at vi i Danmark får øjnene helt op for dette aldeles væsentlige vitamin, der ikke alene er afgørende for immunforsvarets evne til at beskytte os mod sygdomme og for knoglesundheden, men også for hjertets sundhedstilstand.

Det er forskere fra Københavns Universitet og Herlev hospital, der har undersøgt 10,000 testpersoners blod. Blodprøverne stammer fra den såkaldte ”Østerbro-undersøgelse” fra begyndelsen af 80’erne, og der er anvendt frosne blodprøver i sammenhæng med data fra dødsårsagsregistret. Det bevirker, at resultatet kan være behæftet med visse usikkerhedsmomenter, hvorfor næste skridt for de danske forskere er en årsagssammenhæng mellem lave D-vitamin niveauer og udvikling af en række sygdomme.

Amerikanske forskere har tidligere fremlagt resultater, der klart viser, at lave D-vitamin niveauer er forbundet med øget risiko for udvikling af en lang række sygdomme. Forhold som flere danske læger, herunder Overlæge Henrik Hey fra Vejle Sygehus, har gjort opmærksom på gennem en årrække. Desværre er normalniveauer og praksis for anbefalede daglige doser af det væsentlige D3 vitamin stadig ikke blevet justeret tilstrækkeligt, så vi herhjemme har anbefalinger, der er tidsvarende og opdaterede i henhold til den seneste nye viden på området. Derfor herunder mine tre gode råd :

1. Vær ikke solforskrækket. Solen er den væsentligste kilde til dannelse af D3 vitamin. Ophold dig derfor gerne ½ time i solen hverdag uden solbeskyttelse (når solen altså skinner). Solcreme med faktor blokerer for omdannelsen til D3 vitamin.

2.Sommeren i år har ikke givet overvældende meget sol. Start derfor allerede nu med D3 vitamin tilskud, så du er beredt til den lange vinter. Jeg kan anbefale D3 vitamin tilskud i form af eksempelvis Cytoplan D3 vitamin, Biotic D mulsion forte eller Pharma Nords D-Pearls, der alle er letoptagelige og effektive. Undgå D2 vitamin, da indtag af D2 kan øge mangelen af det aktive D3.

3.Husk; Tag aldrig tilskud af et enkelt vitamin uden også at tage et multivitamin/mineral tilskud af høj kvalitet. Her kan jeg anbefale Cytoplan Dentavital CoQ10 multi, Spektro, flydende Liquid multiple vitamin and mineral fra Nature’s Answer eller Life Extension.

Læs mere om det vigtige D vitamin her 

Var du tilfreds med denne artikel, så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder eller til at dele den med dine venner. Du kan også tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev, der udkommer en gang om måneden med nyt om mad og sundhed og inspirerende opskrifter.