D vitamin mangel øger risikoen for hjertesygdomme

13 sep, 2012 | Viden og Forskning

Danske forskere offentliggør i dag en undersøgelse, der klart påviser, at D vitamin mangel øger risikoen for udvikling af hjertesygdomme med op til 81 procent.

Og det er på tide, at vi i Danmark får øjnene helt op for dette aldeles væsentlige vitamin, der ikke alene er afgørende for immunforsvarets evne til at beskytte os mod sygdomme og for knoglesundheden, men også for hjertets sundhedstilstand.

Det er forskere fra Københavns Universitet og Herlev hospital, der har undersøgt 10,000 testpersoners blod. Blodprøverne stammer fra den såkaldte ”Østerbro-undersøgelse” fra begyndelsen af 80’erne, og der er anvendt frosne blodprøver i sammenhæng med data fra dødsårsagsregistret. Det bevirker, at resultatet kan være behæftet med visse usikkerhedsmomenter, hvorfor næste skridt for de danske forskere er en årsagssammenhæng mellem lave D-vitamin niveauer og udvikling af en række sygdomme.

Amerikanske forskere har tidligere fremlagt resultater, der klart viser, at lave D-vitamin niveauer er forbundet med øget risiko for udvikling af en lang række sygdomme. Forhold som flere danske læger, herunder Overlæge Henrik Hey fra Vejle Sygehus, har gjort opmærksom på gennem en årrække. Desværre er normalniveauer og praksis for anbefalede daglige doser af det væsentlige D3 vitamin stadig ikke blevet justeret tilstrækkeligt, så vi herhjemme har anbefalinger, der er tidsvarende og opdaterede i henhold til den seneste nye viden på området. Derfor herunder mine tre gode råd :

1. Vær ikke solforskrækket. Solen er den væsentligste kilde til dannelse af D3 vitamin. Ophold dig derfor gerne ½ time i solen hverdag uden solbeskyttelse (når solen altså skinner). Solcreme med faktor blokerer for omdannelsen til D3 vitamin.

2.Sommeren i år har ikke givet overvældende meget sol. Start derfor allerede nu med D3 vitamin tilskud, så du er beredt til den lange vinter. Jeg kan anbefale D3 vitamin tilskud i form af eksempelvis Cytoplan D3 vitamin, Biotic D mulsion forte eller Pharma Nords D-Pearls, der alle er letoptagelige og effektive. Undgå D2 vitamin, da indtag af D2 kan øge mangelen af det aktive D3.

3.Husk; Tag aldrig tilskud af et enkelt vitamin uden også at tage et multivitamin/mineral tilskud af høj kvalitet. Her kan jeg anbefale Cytoplan Dentavital CoQ10 multi, Spektro, flydende Liquid multiple vitamin and mineral fra Nature’s Answer eller Life Extension.

Læs mere om det vigtige D vitamin her 

Var du tilfreds med denne artikel, så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder eller til at dele den med dine venner. Du kan også tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev, der udkommer en gang om måneden med nyt om mad og sundhed og inspirerende opskrifter.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!