E-cigaretter – er de farlige?

28 maj, 2013 | Viden og Forskning


E-cigaretter er utroligt populære, og mange med et oprigtigt ønske om rygestop, har taget E-cigaretten til sig. Men er de overhovedet sunde at bruge?

Først og fremmest; hatten af for de mange, der ønsker at vænne sig af med at ryge, for rygning er decideret degenerende for sundheden, og kroppen kan kompensere for meget, men ikke for rygnings skadelige effekter. Mere end 150,000 danskere har heldigvis et ønske om rygestop, for det er det antal mennesker der herhjemme benytter sig af E-cigaretterne. Den elektroniske cigaret fås i mange variationer, der alle har det til fælles, at der påfyldes en rygevæske i en beholder. Cigaretten skrues sammen, og så ryger man den, som om det var en rigtig cigaret. Det ryger da også som var det en rigtig cigaret, men røgen og det man indånder, er fordampet nikotin. Det skulle ifølge producenterne ikke indeholde hverken tjære eller skadelige partikler. Det lugter heller ikke.

MEN, når man fylder den lille beholder med rygevæsken, så kan den indeholde op mod 20 mg nikotin pr. cigaret. Det er nikotin i mængder, som kan udgøre en potentiel sundhedsfare. Særligt hvis børn får fingre i den og drikker den. Det er forhold, som mange danskere slet ikke er opmærksomme på. Der er foreløbigt rapporteret om mange reaktioner på E-cigaretterne, reaktioner der kan skyldes nikotinen men muligvis også andre skadelige stoffer, som man indånder ved brug. Såvel hjertebanken som kvalme kan opstå som følge af brug, og uforsigtighed med nikotinmængden kan føre til nikotinforgiftning. Sundhedsstyrelsen anbefaler af samme årsag ikke brug af E-cigaretter. Nikotin tyggegummi er absolut heller ikke sundt, så derfor er der kun en effektiv og god kur tilbage: Den kolde tyrker. 

E-cigaretterne forhandles ikke herhjemme, og er ifølge Sundhedsstyrelsen slet ikke undersøgt til bunds. E-cigaretterne kan købes frit på nettet.

 

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler! Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger...

Godt nyt om chokolade

Godt nyt om chokolade

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet...

Konventionelle kartofler hører til de mest sprøjtede afgrøder

Konventionelle kartofler hører til de mest sprøjtede afgrøder

Kræftens Bekæmpelse har i en årrække opfordret danskerne til, at købe konventionelle lammefjordskartofler. De har (haft) en økonomisk aftale med kartoffelindustrien ved Lammefjorden i Odsherred om salg af deres lammefjordskartofler, pakket i lyserøde poser, for at...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!