Er plantemælk sundere end komælk?
I Danmark er vi mange, der er vokset op med skolemælk, og sloganet: ”Mælk er sundt og giver stærke knogler.” Varierende forskning har sat spørgsmålstegn ved den moderne komælks sundhedsværdi, og den usikkerhed har, i kombination med en større miljøbevidsthed, blandt andet medført en kæmpe stigning i salget af plantemælk som ris-, mandel-, havre- og nøddemælk og et fald i salget af den mere traditionelle komælk. Faktisk er det samlede salg af plantemælk firedoblet i løbet af de seneste ti år.
Men er plantedrikke egentlig sundere end komælk?
Ikke nødvendigvis. Det nutidige udvalg af plantedrikke, fremstillet af blandt andet havre, mandel, soja eller ris byder, overraskende for mange, på en lang række tilsatte ingredienser, som kan ligge langt fra det, vi forbinder med sundt. Det kan være en række tilsatte tilsætningsstoffer som for eksempel sukker, sødestoffer, raffinerede omega 6 planteolier, stabilisatorer og fortykningsmidler, salt og sommetider tilsatte smagsstoffer. Det kan sagtens være, at de smager godt, men jeg blev dybt overrasket, da jeg gennemgik en lang række produkter med plantedrikke, og der kan også ifølge den seneste forskning sættes et stort spørgsmålstegn ved næringsværdien.
En nylig undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, hvor forskerne analyserede indholdet af makro- og mikronæringsstoffer i ni forskellige typer plantedrikke, viste at plantedrikke generelt har et lavere indhold af vitaminer og mineraler sammenlignet med komælk, dog med en enkelt undtagelse i form af E-vitamin. Instituttet konkluderer, at plantemælk ikke ernæringsmæssigt kan erstatte komælk. Faktisk viser undersøgelser også, at megen plantemælk ifølge DTU bør høre til under betegnelsen ”ultraforarbejdet”.
Et spørgsmål om kvalitet og mængder?
Nu er jeg pragmatiker, og mener også, at vores daglige valg kan være et spørgsmål om kvalitet og mængder. Personligt har jeg aldrig drukket særlig meget komælk, men jeg spiser med glæde gode oste fra ko og ged, og jeg laver også hjemmelavet og velsyrnet yoghurt og kefir på både økologisk ko- og kokosmælk, ligesom jeg laver min egen mandel- og havremælk. Jeg mener også, at jeg er lykkes med at finde plantedrikke, hvor der hverken er tilsat raffinerede omega 6 solsikkeolie, sukker eller andre tilsætningsstoffer. For eksempel Provamel.
Jeg er absolut fortaler for god mad, tilberedt af de allerbedste, økologiske råvarer, men jeg tilstræber at finde en fornuftig middelvej, uden at være fanatisk, heller ikke med mælkeprodukter. Derfor har jeg personligt valgt at bruge lidt Thise græsmælk i min kaffe. Jeg drikker 1-2 kopper kaffe hver dag, så de par sjatter græsmælk gør nok ingen stor skade, hverken på mig eller miljøet. Foretrækker mine gæster plantemælk eller fløde, så har jeg også altid det i køleskabet, men som med alt andet: af højeste økologiske kvalitet.
Jeg undres dog ofte over vores iver efter partout at erstatte kød, mælk, ost og alt muligt andet. Hvorfor ikke bare købe de bedste økologiske kvaliteter, og så bare spise mindre af det? Hvorfor skal alting erstattes, når der i en lang række tilfælde kan sættes spørgsmålstegn ved produkternes kvalitet?
Måske er vi bare forskellige, og jeg er fuldstændig klar over, at plantedrikke ud fra en miljøbetragtning udleder langt mindre Co2 end komælk. Jeg lever fornuftigt, jeg tilstræber at være miljøbevidst i mine valg, men forstår ikke, hvordan fødevarer, som jeg på ingen måde betragter som sunde, pludselig kan hitte, bare fordi de betegnes veganske. Er vores mad ikke primært tænkt som middel til at holde os sunde?
Så, som sagt er kvalitet, økologi og mindre mængder mine pejlemærker, og for mig personligt den bedste løsning, både for vores sundhed og for klodens. Ønsker du at leve vegansk, så husk økologien, og brug så bare vand i stedet for mælk eller lav selv din mandel- eller havremælk? Så ved du, hvad der er i, og bruger ikke penge på noget, som udgiver sig for at være sundt, selvom det muligvis slet ikke er det?
Her kan du finde opskriften på Mandelmælk – hjemmelavet og velsmagende
OG havremælk er et at lave: Blend 1 dl rent vand med 1 dl økologiske havregryn, tilsæt 1 knsp. salt og 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie og du har en portion havremælk – let, sundt og billigt.
Var du tilfreds med denne opskrift på Er plantemælk sundere end komælk? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.