Er Rødvin Sundt?

Forsiden Viden og Forskning Er Rødvin Sundt?

     3
er roedvin sundt?

Er rødvin sundt? Jeg bliver ofte mødt med netop dette spørgsmål.
Spørgsmålet er ikke ligetil at svare på, for alkohol er som et tveægget sværd. I lige tilpasse doser kan det potentielt forebygge udvikling af en række sygdomme. I for store mængder kan det derimod have negative sundhedsmæssige konsekvenser.

Kigger vi nærmere på en gennemgang af de seneste års tilgængelige forskningsresultater, så fremgår det, at sund og næringsrig mad spiller en særdeles væsentlig rolle for sundheden, men faktisk kan et dagligt glas vin sammen med maden også have en vis sygdomsforebyggende effekt blandt voksne.

Vinens gavnlige virkning tilskrives primært dens indhold af antioxidanter, herunder særligt polyphenoler, som rødvin er rig på. Polyfenoler findes også i frugter, bær, grønsager og grøn te, for bare at nævne et par eksempler. Ved at spise 5-600 g grønsager og frugt dagligt, er det derfor bestemt muligt at få tilstrækkeligt af de sunde mikronæringsstoffer, men mange synes, at rødvinen er et hyggeligt indslag i forbindelse med middagen, og den er derfor et ofte foretrukket valg. Kombinationen er noget nær optimal, og et glas vin om dagen sammen med god mad tilskrives både sygdomsforebyggende og livsforlængende egenskaber, hvis ellers man tåler det.

Et af de hyppigste tegn på permeabel tarm er faktisk, at man oplever, ikke at kunne tåle alkohol. En permeabel tarm kan hurtigt hele op med de rette stimuli. Det kræver faktisk blot afholdenhed fra alkohol, at der spises tarmgod mad i kombination med en højkvalitets multivitaminpille samt zink og omega 3 i en måneds tid. Det kan du læse mere om i min bog Gaven til maven.

Den sunde effekt af rødvin fås ved at drikke det – med måde. Rødvin er som sagt rig på polyfenoler, der er sundhedsgavnlige plantestoffer. Resveratrol er et af de gavnlige stoffer vi kan få gennem rødvin, og det er et ret fantastisk næringsstof. Det er en kraftig antioxidant, der kan beskytte os mod sygdom generelt. Det bedste ved det hele er næsten, at nye undersøgelser viser, at resveratrol skal drikkes. Det betyder, at det mest effektivt optages via enten rødvin eller rød druesaft. Markedet bugner af resveratrol i pilleform, men de har altså slet ikke tilnærmelsesvis samme gavnlige effekt som resveratrol fra naturens rigeste kilde; rødvin. Det har forskere fra Washington School of Medicine publiceret en undersøgelse, der viser.

Der er andre forskningsresultater, der viser, at polyphenoler, og altså herunder også resveratrol, kan have en vis forebyggende effekt mod hjertekarsygdomme, blodpropper og ovenikøbet vil kunne hjælpe til mindskning af oxidativt stress i krop og hjerne. Men det hele afhænger af mængder og tolerance. Modstandere mod et dagligt indtag af alkohol bemærker, at det er muligt at opnå samme positive effekter ved at spise en fiberrig, grønsagsrig og varieret kost i stil med Middelhavsmaden.

Har du et ønske om at tabe nogle kilo, så er det en god ide helt at holde sig fra alkohol, også vin, indtil du har nået dit mål. Alkohol belaster leveren, der også indgår i fedtforbrændingen. Alkohol vil altid have første prioritet, fordi kroppen faktisk betragter det som et giftstof, der hurtigst muligt skal udskilles, så det er en ulige kamp.

Det anbefales på baggrund af undersøgelserne, at et optimalt, dagligt alkoholindtag holdes på et glas til kvinder og maximalt to glas til mænd, da de ofte vejer mere og danner flere alkoholafgiftende enzymer end kvinder. Det er dog ofte her, at udfordringerne opstår. Erfaringerne viser nemlig, at er en flaske vin først åbnet, så er det vanskeligt for mange, at sætte proppen i igen, når det enkelte glas er drukket. En flaske indeholder seks glas, og derfor leder målet om et glas vin hver dag til middagen ofte til et for højt dagligt indtag.

Der kan af ovennævnte årsager ikke gives et enkelt og entydigt svar på, om rødvin er sundt. Det afhænger af den enkeltes konstitution, tolerance og evne til at moderere og tilpasse sit indtag uden at overdrive.

Reference:
Snopek L, Mlcek J, Sochorova L, et al.; ”Contribution of Red Wine Consumption to Human Health Protection”; Molecules. 2018;23(7):1684.
Levantesi G., Marfisi R., Mozaffarian D., Franzosi M.G., Maggioni A., Nicolosi G.L., Marchioli R.; “Wine consumption and risk of cardiovascular events after myocardial infarction: Results from the GISSI-Prevenzione trial”; Int. J. Cardiol. 2013;163:282–287.
Covas M.I., Gambert P., Fitó M., de la Torre R.;Wine and oxidative stress: Up-to-date evidence of the effects of moderate wine consumption on oxidative damage in humans”; Atherosclerosis. 2010;208:297–304.
Giacosa A., Barale R., Bavaresco L., Gatenby P., Gerbi V., Janssens J., Morazzoni P. Cancer prevention in Europe; “The Mediterranean diet as a protective choice”; Eur. J. Cancer Prev. 2013;22:90–95.

Var du tilfreds med denne artikel Er rødvin sundt? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.