Er salt usundt?

Forsiden Viden og Forskning Er salt usundt?

     1
Salt

Salt er livsvigtigt for vi mennesker, men desværre er mange mennesker idag rigtig saltforskrækkede. Og måske med rette, for alt for mange indtager alt for meget salt, af alt for dårlig kvalitet. Der er efter min mening for lidt opmærksomhed på kvaliteten af det salt vi spiser.

Der er stor forskel på salt, derfor handler det også her om at være yderst kvalitetsbevidst. Almindeligt raffineret bordsalt består af natriumklorid. Det er natriumklorid, der oftest anvendes til at salte vores fødevarer og færdigretter med, primært for at gi’ varen smag. Natriumklorid gør ikke noget godt for os, tværtimod, der er ingen kvalitet i den type salt. Det vurderes, at vi danskere indtager cirka 70% af vores totale saltindtag via industrielt fremstillede fødevarer.

Uraffineret havsalt derimod, som f.eks. Læsø salt eller Himalaya salt, indeholder, udover natriumklorid, også en række livsnødvendige salte, sporstoffer og andre balancerende mikronæringsstoffer, som er gode for os. Stoffer som vi har behov for. De er væsentlige for kroppens indre biokemiske balancer, og det vil derfor være langt bedre for os, dagligt at få vores saltbehov dækket fra sådanne kilder, der tilfører mineralsaltene i et afbalanceret forhold. Kroppens indre biokemi har behov for såvel kalium-, som natrium-, magnesium- selen- og jodsalte for at opretholde den optimale balance.Ved alene at spise natriumsalt kan der opstå ubalancer, og det kan bl.a. medføre væskeophobninger i kroppen samt forhøjet blodtryk.

Derfor er mit bedste råd; Vær opmærksom på dit saltindtag. Undgå fast food, præfabrikeret mad og fødevarer med et højt indhold af natriumklorid.

Spis derimod friske økologiske grøntsager og frugter, fuldkorn og fisk. Brug masser af krydderurter, hvidløg, chili og andre krydderier i din mad og salt så med Læsø salt, Himalaya salt eller andre uraffinerede salttyper – uden at overdrive.