Et nyt syn på kalorier

16 sep, 2020 | Viden og Forskning

Dette indlæg er skrevet af Anette Sams

Anette Sams er farmaceut, ph. d., forfatter og seniorforsker i Rigshospitalets forskerpark. Hun har i mange år anvendt sin specialistviden til at udtænke nye lægemidler. Nu bruger hun halvdelen af sin tid på forskning og den anden halvdel på at udbrede fascinerende biologisk viden, der giver os alle magten til at mestre egen sundhed tilbage. Anette er aktuel med sin nye bog, SukkerSmarte børn, som er skrevet til forældre og professionelle på sundheds- og børneområdet.

Kender du de vigtige undtagelser fra kalorieloven? Tænker du, at din kaloriebalance er altafgørende for din vægt og sundhed? Så tænker du som de fleste andre. Men der findes en række afgørende afvigelser fra kalorieloven. Og når du kender dem, bliver livet meget nemmere at leve. Kender du for eksempel typen, der konstant fylder sig med lækkerier uden nogensinde at tage et gram på? Og kender du typen, der hele livet har fokus på kaloriemængden og alligevel altid kæmper med vægten? Noget af det ligger i generne, men der er også meget at hente i at forstå de vigtigste afvigelser fra kalorieloven. Kodeordene er tarmbakterier og insulinfølsomhed, og det kan du læse om her.

I mange år har vi valgt fødevarer ud fra deres indhold af kalorier samt næringsstofferne fedt, protein og kulhydrat. I dag ved vi, at fødevarernes struktur måske har en større effekt på vores sundhed end kalorieindholdet og den procentuelle fordeling af næringsstofferne i maden. Med den rigtige fødevarestruktur – eller ’indpakning’ – fodrer du nemlig dine tarmbakterier, som kvitterer med sund biologi, vigtige næringsstoffer, et vigtigt samspil med dine tarmhormoner og et modent afbalanceret immunforsvar.

De samme næringsstoffer giver dig altså ikke nødvendigvis den samme sundhed. Lyder det mærkeligt? Det er det faktisk ikke, når du først kender til den sundhedsmæssige betydning af dine tarmbakterier, og når du forstår, hvorfor et godt forhold til dine tarmbakterier er næsten lige så vigtigt som et godt forhold til din læge.

Hvis du får din næring i uraffineret form – via hele, uforarbejdede fødevarer (f.eks grøntsager), så kvitterer tarmbakterierne nemlig med en række sundhedsfremmende mekanismer, du ikke vil få, hvis næringen kommer fra raffinerede eller såkaldt forarbejdede fødevarer (f.eks. mad med meget mel og sukker i):
Når du får din næring i uraffineret form, sørger tarmbakterierne for, at du – sammen med kalorierne – får en lang række vigtige vitaminer og fedtsyrer.
Når du får din næring i uraffineret form, sørger tarmbakterierne for at ’dele’ kalorierne med dig. Det er altså ikke dig, der får alle de kalorier, du spiser! Man kan sige, at nogle af dine kalorier veksles til en anden valuta, som jeg kalder sundhedsfremmende biologi! Mens du selv får 100% af kalorierne i en sodavand eller et stykke franskbrød, ja så får du kun en brøkdel af kalorierne i grøntsager, kerner, frø mm.
Når du får din næring i uraffineret form, belønner tarmbakterierne dig ved at frisætte smagsstoffer, der stimulere smagsløgene både i munden og i tarmene, så du får bedre mæthedsfornemmelse.
Når du får næring i uraffineret form, danner dine tarmceller tarmhormoner, der får dig til at tåle sukker bedre – og til at fjerne overskydende sukker bedre og hurtigere fra blodet. Med andre ord: En kost rig på grøntsager (især de grove som eksempelvis kål) og fattig på raffineret kulhydrat som mel og sukker, øger din insulinfølsomhed! Og en høj insulinfølsomhed er det absolut stærkeste kort, når det handler om appetitregulering, fedtforbrænding og naturlig modstandskraft mod både infektioner og såkaldte livsstilssygdomme.

Faktisk er det slet ikke ny viden, at fødevarernes struktur og indpakning er afgørende for vores sundhed. Alligevel har vi i mange år haft fokus på det procentuelle indhold af næringsstoffer i vores mad. Det skal vi have lavet om på! Og heldigvis er både nye kostanbefalinger fra internationale patientorganisationer og ny forskning med til at skubbe forståelsen og justere vores ’normal’.

Eksempelvis står danske professor Oluf Borbye Pedersen bag et nyligt studie, som dokumenterer, at man ved at skære ned på den glutenholdig mad såsom brød, pizza og pasta (fremstillet af hvede, rug og byg) kan opnå større tarmsundhed – med en række sundhedsfremmende gevinster. Lignende konklusioner drager vi i en videnskabelig oversigtsartikel, hvor vi med et nyt perspektiv slår fast, at mikrobiotaen (tarmbakterierne) er en motorvej til øget sundhed. Har du omtanke for mikroorganismerne i fordøjelsessystemet vil de, som dine bedste sundhedsallierede, fodre dig med sund biologi, livsvigtige næringsstoffer og et modent immunforsvar.

Derfor er en kalorie ikke bare en kalorie. Kalorier fra rå og tilberedte grøntsager deler du med dine tarmbakterier, som siger ‘tak for mad’ ved at kæle for din sundhed. Får du derimod dine kalorier fra letfordøjelige, raffinerede fødevarer, deler du ikke kalorierne med tarmbakterierne, og du bypasser alle de sundhedsfremmende effekter, som bakterierne veksler den gode grøntsagsrige kost med. Her har vi nettop forklaringen på, at den mangeårige ‘light-bølge’ i virkeligheden har forværret folkesundheden. For når vi raffinerer maden og erstatter sunde men kalorierige fedtstoffer med meljævning, så bypasser vi den tarmflora som ellers ville have delt kalorierne med os og vekslet mange af dem til sundhed. Jeg anbefaler, som du sikkert allerede ved, at du fodrer din mikrobiota med grove grøntsager (f.eks. kål) hver dag, så du sikrer dig en god og divers tarmflora.

Sidst men ikke mindst:
Kalorieloven er en fin rettesnor, men som du har læst her, er vigtige undtagelser. Og mens vi er ved det med love, er der en anden lov, jeg gerne vil henlede din opmærksomhed på: Selveste kardemommeloven. Den lyder: ‘Man skal ikke plage andre eller sætte livet til – og i øvrigt må man gøre hvad man vil.’

Derfor er det vi voksnes spændende opgave at tilbyde næste generation færdigheder til at forstå egen sundhed. Og for at hjælpe dig med at gøre sundhed både simpelt og fascinerende, har jeg skrevet bogen ‘SukkerSmarte børn – der kan og vil selv’. Mit håb er at denne bog vil gøre sundhed super simpelt for både dig og de børn, du omgiver dig med. For nogengange bliver livet meget lettere, når man ved en lille smule mere. Og når det giver mening. Du kan læse omtalen af Sukker Smarte Børn på Madforlivet lige her Sukker Smarte Børn – NY bog

Var du tilfreds med denne artikel om Et nyt syn på kalorier? Så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!