Hjernens fedtsyreparadoks

18 aug, 2010 | Viden og Forskning

Hjernens fedtsyreparadoks. Hjernen har brug for fedt, og særligt omega 3 fedtsyren EPA. De omega 3 fedtsyrer vi får fra fisk hedder henholdsvis EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre). De er væsentlige for hjernens funktion og for overførsel af informationer i hjernen. Når vi spiser fisk får vi automatisk mest EPA og mindst DHA. Det er også fordelingen i naturlige fiskeolier.

DHA er den mest forekommende fedtsyre i centralnervesystemet. Forskerne var derfor i flere år af den opfattelse, at når det var DHA, der var den dominerende fedtsyre i hjernen, så måtte det være den væsentligste fedtsyre at tilføre, og tilskud af fiskeolie blev udviklet ud fra denne teori.

Forsøg med tilskud af primært DHA viste dog ikke den forventede effekt, hvorimod tilskud med primært EPA viste øgede niveauer af DHA i hjernen. EPA viste sig, at være den regulerende faktor i relation til DHA niveauerne. EPA kan efter behov og uden problemer omdannes til DHA i hjernen. Dette kaldes også for hjernens fedtsyreparadoks.

Check derfor dine fiskeolietilskud. Sørg for at spise de naturlige (ikke de opkoncentrerede), hvor indholdet af EPA/DHA er max. 38%, og hvor indholdet af EPA altid er højere end indholdet af DHA. Alternativt kan du spise kværnede hørfrø eller hørfrøolie. Du skal bare huske, at der skal ca. 4 x så mange fedtsyrer til fra hørfrø og hørfrøolie i forhold til EPA/DHA for at danne samme mængde sundhedsfremmende stoffer. Derudover har hjernen behov for mættet fedt for at kunne fungere optimalt.

Fedt for Life

Fedt for Life

Vil du vide mere om fedt, fedtstoffernes betydning og hvilke ting du skal være opmærksom på, når du køber og anvender olier, frø og kerner, så kan du læse mere om det i min bog Fedt for Life, der også indeholder inspirerende opskrifter.

Bogen kan købes hos boghandlere, helsekostforretninger eller hos Saxo.com .

Var du tilfreds med denne artikel ? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!