Hjernens fedtsyreparadoks

Forsiden Viden og Forskning Hjernens fedtsyreparadoks. Hjernen har brug for fedt, og saerligt omega 3 fedtsyren EPA.

     6
Hjernens fedtsyreparadoks

Hjernens fedtsyreparadoks. Hjernen har brug for fedt, og særligt omega 3 fedtsyren EPA. De omega 3 fedtsyrer vi får fra fisk hedder henholdsvis EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre). De er væsentlige for hjernens funktion og for overførsel af informationer i hjernen. Når vi spiser fisk får vi automatisk mest EPA og mindst DHA. Det er også fordelingen i naturlige fiskeolier.

DHA er den mest forekommende fedtsyre i centralnervesystemet. Forskerne var derfor i flere år af den opfattelse, at når det var DHA, der var den dominerende fedtsyre i hjernen, så måtte det være den væsentligste fedtsyre at tilføre, og tilskud af fiskeolie blev udviklet ud fra denne teori.

Forsøg med tilskud af primært DHA viste dog ikke den forventede effekt, hvorimod tilskud med primært EPA viste øgede niveauer af DHA i hjernen. EPA viste sig, at være den regulerende faktor i relation til DHA niveauerne. EPA kan efter behov og uden problemer omdannes til DHA i hjernen. Dette kaldes også for hjernens fedtsyreparadoks.

Check derfor dine fiskeolietilskud. Sørg for at spise de naturlige (ikke de opkoncentrerede), hvor indholdet af EPA/DHA er max. 38%, og hvor indholdet af EPA altid er højere end indholdet af DHA. Alternativt kan du spise kværnede hørfrø eller hørfrøolie. Du skal bare huske, at der skal ca. 4 x så mange fedtsyrer til fra hørfrø og hørfrøolie i forhold til EPA/DHA for at danne samme mængde sundhedsfremmende stoffer. Derudover har hjernen behov for mættet fedt for at kunne fungere optimalt.

Fedt for Life

Fedt for Life

Vil du vide mere om fedt, fedtstoffernes betydning og hvilke ting du skal være opmærksom på, når du køber og anvender olier, frø og kerner, så kan du læse mere om det i min bog Fedt for Life, der også indeholder inspirerende opskrifter.

Bogen kan købes hos boghandlere, helsekostforretninger eller hos Saxo.com .

Var du tilfreds med denne artikel ? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.