Krydderurter – værd at vide om krydderurter

Forsiden Viden og Forskning Krydderurter – værd at vide om krydderurter

     6

Det er værd at vide alt om krydderurter, for der er ren sundhed i det grønne drys. Det er dejligt at opleve, at vi danskere i den grad har fået øjnene op for krydderurter, og dermed for en af de bedste kilder til naturens vitaminer og mineraler. Lige nu er det også tid til selv at så eller plante krydderurter i krukker og højbede, hvis du har mulighed for det. Så har du let adgang til skønne og nærende smagsoplevelser frem til efteråret. Jeg skal have plantet mine højbede til i næste weekend, og jeg har mange forskellige slags krydderurter, som jeg nyder at kunne anvende i min mad, i smoothies og i friskpressede safter.

Har du ikke mulighed for selv at dyrke krydderurter, så kan du idag købe næsten alle sorter. Der sælges friske krydderurter som aldrig før i danske supermarkeder, og friske krydderurter er som udgangspunkt virkelig sunde, næringsrige og smagfulde fødevarer, der med fordel kan drysses over maden. Men også når du skal ud og købe krydderurter kan det betale sig at være en kritisk forbruger.

Der findes tre typer friske krydderurter:

· Danske, konventionelle krydderurter

· Økologiske krydderurter (også primært danske)

· Udenlandske, konventionelle krydderurter

Lad mig sige det med det samme; det bedste er at købe økologiske

De ikke alene smager bedre og mere intenst, de indeholder heller ikke rester af sprøjtegifte eller uønskede bakterier som salmonella og campolybacter. Uønskede bakterier udgør en stigende sundhedsudfordring, særligt i konventionelle, udenlandske krydderurter. De kan således være forurenet med spildevand og rester af human- eller dyrefæces og dermed med bakterier, der kan gøre os syge. Konventionelle krydderurter generelt kan indeholde rester af sprøjtegifte og kan dermed også udgøre en helbredsmæssig udfordring.. Det skal dog bemærkes, at danske konventionelle krydderurter i stigende grad dyrkes i et beskyttet miljø som bevirker, at der kan anvendes mindre kemi i produktionen.

Salget af økologiske krydderurter udgør cirka 20% af det samlede krydderurtesalg. Ved at prioritere de økologiske urter, får du ikke alene en bedre smag, du får også flere næringsstoffer og så undgår du al den skadelige kemi og de uønskede bakterier. Lad os derfor støtte op om produktionen, så andelen af økologiske krydderurter øges og styrkes.

Du kan prøve denne enkle og velsmagende krydderurtepesto HER
Du kan prøve dette mælkebøtteshot HER
Du kan læse mere om mine højbede HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.