Livsfarlige E-coli bakterier i spanske, hollandske og tyske grønsager!

27 maj, 2011 | Viden og Forskning

Pas på tyske agurker, tomater og salater!

Flere hundrede mennesker er indlagt med alvorlig diarre og nyresvigt i Tyskland efter at have spist agurker, tomater og salater inficeret med farlige E-coli bakterier. Flere er døde af symptomerne. I Danmark er foreløbig syv mennesker indlagt med alvorlig mave-tarm infektion, tre af disse har fået nyresvigt. Flere og flere europæiske lande melder nu om nye sygdomstilfælde.

Sygdommene er formentlig opstået efter indtag af spanske, hollandske eller tyske agurker, tomater eller salater inficeret med E-coli bakterier, nærmere betegnet VTEC bakterier. Der er en foreløbig teori fremme om, at forureningen er sket, da et læs grøntsager væltede under omladning i Tyskland, men det vides ikke med sikkerhed, om dette er årsagen.

Symptomerne på sygdom fremkaldt af VTEC bakterierne er blodig diarre og opkastninger, og det anbefales at søge læge, hvis man oplever sådanne symptomer. Sygdommen er alvorlig, for de E-coli bakterier, der her er tale om, lader sig ikke slå ned af antibiotika. Derfor er det væsentligt at komme under hurtig og kyndig behandling på hospitalet.

Der er desværre ingen garanti i at købe økologiske produkter, da to af de inficerede agurketyper netop er økologiske. Det er foreløbigt konstateret, at to danske virksomheder i henholdsvis Grindsted og Kolind, har fået leveret spanske agurker fra det parti spanske afgrøder, der er inficeret med den livsfarlige e-colibakterietype. Yderligere en fynsk virksomhed er under mistanke. De store supermarkedskæder Co-op og Dansk Supermarked har på baggrund af disse oplysninger trukket samtlige spanske og tyske agurker, tomater og salater ud af deres forretninger. Den økologiske netshop Aarstiderne anbefaler deres kunder at smide de leverede agurker ud, selvom de ikke umiddelbart er under mistanke.

Det bedste du kan gøre for at undgå infektion er derfor at være opmærksom på alle agurker, også agurker, der f.eks. er ompakket i Danmark. De kan muligvis også indeholde bakterierne. VTEC bakterierne ødelægges ved opvarmning over 70 grader, så undlad helt at spise rå agurker, samt tomater og salater fra Tyskland, indtil kilderne til smitten findes.

Giftig agurk

Opdatering 28/05/2011 13:56

Det officielle dødstal er nu oppe på otte, alle i Tyskland, og op mod tusind tyskere i den nordlige del af landet er meldt syge af de forurenede agurker. Herhjemme er pt. tre danskere ramt af nyresvigt som følge af forurenede agurker, dog ingen i livsfare.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!