Gode Råd Til Morgenmad – Dagens Vigtigste Måltid!

15 aug, 2010 | Viden og Forskning

Morgenmaden er dagens vigtigste måltid. Det ved vi egentlig godt, men alligevel prioriteres det ikke i særlig grad. Der er adskillige væsentlige årsager til, at morgenmåltidet er dagens vigtigste måltid, men en af de vægtigste er det faktum, at niveauerne af vores langtidsstress-hormon kortisol er højest, lige når vi vågner. Kortisol er nødvendigt for os, men i for store mængder kan det have en degenererende effekt og gøre os tykke. Når du spiser din morgenmad, stopper du produktionen af kortisol ligesom du stabiliserer dit blodsukker. Det har betydning for mange ting, men også for din funktionsevne, koncentrationsevne og for dit energiniveau.

Vi har her i Danmark en tendens til at ty til færdige morgenmadsprodukter, yoghurt eller hvidt brød med ost eller marmelade. Det er ofte sukkerholdigt og giver et hurtigt blodsukker kick, men det holder ikke længe. Sulten kan melde sig kort tid efter, og det viser sig, at mennesker der spiser et hurtigt og ulødigt morgenmåltid eller måske slet ingenting om morgenen, ender med at have spist mere, når dagen er omme, end mennesker der vægter en god, grov og lødig morgenmad.

Det er også lidt paradoksalt, at vi danskere spiser færdige morgenmadsprodukter og hvidt brød med marmelade i den tro at det er godt for os – måske ligefrem sundt? I princippet svarer sådanne måltider til, at spise Pinnochio kugler med mælk eller amerikanske vafler med marmelade – det er de samme ingredienser der er anvendt! MEN sidstnævnte retter ville vi jo aldrig fylde i hverken os selv eller vore børn hver dag, for det ved vi godt vi ikke kan leve af! Paradoksalt, ik’? Hvad består et godt morgenmåltid så af?

morgenmad fuldkorn grød

Det er en god ide at sikre, at du får såvel fuldkornsprodukter, ingen sukker, men derimod grov rugbrød, grovmysli eller grød af fuldkorn. Spis frugt f.eks. æbler eller pærer, bær eller banan og sørg altid for at supplere med de gode fedtstoffer samt proteiner om morgenen. Alle tre næringsstofgrupper skal helst være repræsenteret i måltidet. Lav f.eks. en god frugtsalat med masser af frugt og bær skåret i tern og drys en blanding af kværnede hørfrø, mandler, græskarkerner, dadel og kanel over, det smager himmelsk. Du kan supplere enten med lidt Acido yoghurt eller et æg for proteindelen og vupti har du alle tre næringsstofgrupper repræsenteret på allerbedste vis.

De dage hvor det skal gå hurtigt kan du blende ½ banan med kiwi, ananas, blåbær, hindbær eller jordbær eller lige præcis de frugter og bær du kan lide. Blend med vand, mandel- eller rismælk afhængig af hvilken konsistens du ønsker, og tilsæt hørfrøolie og evt. risprotein, så har du et fuldtnærende og let måltid, der holder blodsukkeret og dermed energien stabil længere. Du kan forberede frugten i blenderen om aftenen, tilsætte væske og olie om morgenen og så blende det, hvis det skal gå rigtig hurtigt. Du kan endda have den med i bilen – en ret god erstatning for kaffen.

morgenmad

Det at få lidt protein om morgenen kan være godt for de fleste. Protein øger mæthedsfornemmelsen og kan medvirke til følelsen af energi, mæthed og velvære. Det er også godt, hvis man ønsker at tabe sig et par kilo at sørge for at få protein til morgenmaden. Det kan være i form af ris- eller ærteprotein, der er letoptageligt og fint hvis det skal gå hurtigt eller hvis man overnatter ”ude”, hvor der kun er det hvide brød til morgenmad.

Det kan også være i form af Acido surmælksprodukt, der er et anbefalelsesværdigt surmælksprodukt på markedet, eller det kan være i form af æg. Så æg kan altså også være et fint alternativ til den ”traditionelle” morgenmad, og den engelske morgenmad er slet ikke så tosset endda. Ved at kombinere f.eks. spejlæg, scrambled eggs eller en omelet med lidt revne grøntsager, en rest fra aftenen før, så har du på den måde også et fuldtlødigt måltid, der holder dig længere på ”dupperne” end det hvide brød og sukkerflakes. Du behøver ikke bekymre dig om kolesterolet, det er for mange år siden pure afvist, at æg skulle have en negativ indflydelse på kolesteroltallet. Du kan spise to æg om dagen uden at det overhovedet kan registreres. Når vi nu taler kolesterol, så er det i højere grad sukkerindtaget, der bør kigges grundigt på, idet et højt sukkerindtag – og det gælder også det hvide brød, pasta etc.- indirekte kan fremme leverens egenproduktion af det såkaldt ”lede” kolesterol – LDL kolesterolet.

morgenmad scrambled eggs

Så prøv det af, mærk efter om ikke du føler dig bedre tilpas med en sund og lødig morgenmad, hvor du får såvel frugt og grønt, fuldkorn som gode fedtstoffer og protein. Gi’ dig selv tid til at få den for dig bedste morgenmad indarbejdet og hent inspiration til sunde opskrifter her på siden.

Du kan få flere forskellige ideer og opskrifter på sund morgenmad her på hjemmesiden under sektionen “Opskrifter”.

Rigtig god fornøjelse!

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!