Mundpleje – En Sund Mund Giver Større Sundhed

12 feb, 2012 | Viden og Forskning

Vidste du at din mund – dine gummer, dit tandkød og dine tænders tilstand – er afgørende for din krops sundhed? Og omvendt! Mundhulens slimhinder kan være startstedet for udvikling af en lang række kropslige ubalancer som hjerte/kar sygdomme, tarmubalancer, dårlig leverafgiftning med meget mere.Omvendt kan din tarmflora påvirke din mundsundhed.

En dårlig mundhygiejne, irriterede slimhinder og øget bakterievækst kan direkte forårsage øget inflammation andre steder i kroppen. Årsagen er, at øget bakterieflora og ubalance i mundens flora, direkte kan aktivere inflammationsfremmende stoffer andre steder i kroppen. Flere japanske studier underbygger dette. Inflammation indgår i udviklingen af stort set alle såkaldte velfærdssygdomme. Danske forskere har omvendt fundet, at ubalance i tarmens bakterieflora kan føre til nedsat mundsundhed og huller i tænderne.

Derfor er en god mundhygiejne en rigtig god investering. Her er tre gode råd:

1. Brug tandtråd. Det er næsten noget af det allervigtigste, du kan gøre for din sundhed. Det fjerner uønsnkede bakterier og hæmmer muligheden for udvikling af ubalancer og inflammation.

2. Børst tænder med en blød tandbørste mindst to gange om dagen. Brug en god tandpasta uden tilsat Sodium Lauryl Sulfate (SLS) og triclosan. Det kan være Zendium eller Manuka tandpasta.

3. Tag tilskud af mælkesyrebakterier, for eksempel Udo’s probiotic, der findes i flere varianter. Tag 1 stk. dagligt sammen med et måltid.

4. Få tilskud af Q10, enten i form af mundspray eller i kapselform. Studier har påvist, at det kan styrke mundens slimhinder og balance. Q10 mundspray skal anvendes flere gange dagligt. Vælger du Q10 i kapselform, skal du indtage mindst 100 mg dagligt.

Gevinsten ved en god mundhygiejne er ikke alene større kropslig sundhed men også et smukkere smil og friskere ånde.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!