Natteblind – mangler du A vitamin?

Forsiden Viden og Forskning Natteblind – mangler du A vitamin?

     6
Natteblind - mangler du A vitamin?

Vidste du, at mangel på A vitamin kan være årsagen til natteblindhed? Det kan det, da A vitamin er en afgørende komponent i dannelsen af synspurpur, der har betydning for, om vi kan se, når det er mørkt.

Oplever du også, at du ser dårligere om aftenen eller natten? Måske mangler du A vitamin? A vitamin er et vigtigt vitamin, men det har helt særlig stor betydning for vores nattesyn. A vitamin indgår nemlig som en vigtig del i dannelsen af et af de stoffer – rhodopsin – der hjælper os til at kunne se om natten. Rhodopsin kaldes også for synspurpur, og stoffet findes i de lysfølsomme celler i øjets nethinde, også kaldet stavene.

A vitamin er en afgørende komponent i dannelsen af rhodopsin eller synspurpur, og stoffet udgør fotopigmentet i stængerne. I stærkt lys spaltes rhodopsin. I svagt lys tilpasser øjet sig ved at danne mere rhodopsin. Tilstrækkelige mængder af rhodopsin hjælper os på denne måde med at kunne se om natten. Da rhodopsin er helt afhængig af A vitamin for at kunne dannes, er det let at forestille sig, at mangel på A vitamin vil kunne føre til natteblindhed.

A vitamin er et velkendt fedtopløseligt vitamin, der findes naturligt i visse typer mad. Det er særligt fødevarer som fede fisk og indmad som lever og hjerte, der er rige på A vitamin. Forstadierne til A vitamin hedder carotener. Bedst kendt er nok beta carotener, som vi får, når vi spiser gulerødder, persille, meloner, peberfrugter, grønkål og andre typer kål. De skal først omdannes til A vitamin, og der kan potentielt gå meget tabt i den proces. Mennesker, der lider af sukkersyge, forstadierne til sukkersyge eller tarmdysbioser har ofte vanskeligt ved effektivt omdanne beta carotener til A vitamin. Så selvom intentionerne er gode, så er det altså ikke altid tilstrækkeligt at spise en masse gulerødder. A vitamin kan vi derimod spise os direkte til i form af retinol, der findes i fede fisk, lever, indmad og smør.

Carotener og retinol lagres i leveren og i fedtvævet og omdannes efter behov til A vitamin. Omdannelsen kræver dog tilstedeværelse af tilstrækkelige mængder D3 vitamin og zink. E vitaminerne er også trofaste hjælpere på vejen, så A vitaminet kan udøve sin virkning.

A vitamin kaldes også for hudens, øjnenes og slimhindernes vitamin. Det har betydning for alle kroppens slimhinder, både tarm, lunger og urinveje, men altså også hud og øjne har behov for A vitamin. Mange teenagere kender til A-vitaminets effekt og er blevet hjulpet af A-vitamin, når acne, uren hud eller tør og skællende hud drillede. Det virker med A-vitamin, men allerbedst sammen med zink, for de to spiller godt sammen. På samme måde er mange ældre blevet hjulpet af A-vitamin i kampen mod begyndende natteblindhed eller irriterede, rindende øjne.

Mangler du A vitamin gi’r det sig ofte udslag i:

• Acne og tør hud
• Natteblindhed og irriterede øjne
• Sarte, tørre slimhinder og gentagne blærebetændelser
• Skrøbelige negle og glansløst hår, der fælder
• Nedsat hørelse, lugt og smag

De fleste multivitamin produkter indeholder betacaroten eller trans-retinol som kilde til A vitamin. Det er ved mangel på A vitamin ikke altid optimalt. Som tidligere omtalt kan diabetes, tarmsygdomme, dårlig fordøjelse eller mavesår – ligesom indtag af visse former for medicin – hæmme videreomdannelsen fra carotener og retinol til aktivt A-vitamin. Det er altså ikke tilstrækkeligt blot at spise en masse gulerødder, selvom de også på andre måder er sunde. Mangler du A-vitamin, så er det bedst at spise økologisk, gammeldags kærnet smør eller indtage Nordic Naturals cod liver oil. Mangler du A-vitamin, så optages det nemlig hurtigere i form af retinol, som du finder i eksempelvis en god torskelevertran som Nordic natural cod liver oil.  Vælger du torskelevertran, så er den afgørende faktor at vælge en ren og stabil levertran. Leveren er kroppens største rensningsanlæg, således også dyrenes. Derfor er forureningsfaren stor. Det er således væsentligt at sikre sig, at lever og levertran er fri for uønsket kemi. Økologi, renhed og stabilitet er nøgleord, når du skal på indkøb. Et produkt som Nordic Natural cod liver oil vil være et godt valg.

OBS! A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der kan overdoseres. Det sker imidlertid sjældent og ikke, hvis du overholder den anbefalede dosis på flasken. Gravide og ammende skal ikke tage tilskud af A-vitamin, og kvinder der tager P-piller skal udvise forsigtighed ved indtag.

Referencer:
Wässle H, Boycott BB. Functional architecture of the mammalian retina. Physiol Rev 1991;71(2):447-80.
Wald G. Molecular basis of visual excitation. Science 1968;162(850):230-9.
Feskanich D, Singh V, Willett WC et al. Vitamin A intake and hip fractures among postmenopausal women. JAMA 2002;287(1):47-54.
No Authors. The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers. The Alpha-Tocopherol, Beta Carotene Cancer Prevention Study Group. N Engl J Med 1994;330(15):1029-35.  
Omenn GS, Goodman GE, Thornquist MD et al. Effects of a combination of beta carotene and vitamin A on lung cancer and cardiovascular disease. N Engl J Med 1996;334(18):1150-5.
Omenn GS, Goodman GE, Thronquist MD et al. Risk factors for lung cancer and for itnervention effects in CARET, the Beta-Carotene and Retinol Efficacy Trial. J Natl Cancer Inst 1996;88(21):1550-9.
Olson JA; ”The biological role of vitamin A in maintaining epithelial tissues”; Isr J Med Sci 1972;8:1170-1178, Alberts D, Ranger-Moore et al; ”Safety and efficacy of dose intensive oral vitamin A in subjects with sun-damaged skin”, Clin Cancer Res 2004;10:1875-1880
Murphy S et al; ”Impact of vitamin A supplementation on the incidence of infection in elderly nursing-home residents; a randomised controlled trial”; Age Ageing 1992;21:435-439, Tang G et al; ”Gastric acidity influences the blood response to a beta-carotene dose in humans”; Am J Clin Nutr 1996;64:622-626,
Trasino SE, Benoit YD, Gudas LJ. Vitamin A deficiency causes hyperglycemia and loss of pancreatic β-cell mass. J Bio

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel Natteblind – mangler du A-vitamin? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.