Ny forskning frikender fedt

1 jun, 2010 | Viden og Forskning

Nu har også en helt ny dansk undersøgelse frikendt fedt som værende den store synder i relation til udvikling af hjerte/kar sygdomme og forhøjet kolesterol. Undersøgelsen, der er publiceret i juni nummeret af det anerkendte American Journal of Clinical Nutrition, påviser, at indtag af sukker, hvidt brød, pasta, kartofler og hvide ris er langt farligere for hjertesundheden end fedt. Undersøgelsens resultat står i direkte kontrast til de officielle danske kostanbefalinger, der netop anbefaler at vi skærer ned på fedtet og spiser brød, kartofler, ris og pasta hver dag. Undersøgelsens hovedforfatter Marianne Uhre Jacobsen fra Klinisk Epidemiologisk afdeling ved Aarhus Universitetshospital, udtaler da også til Politiken; ”Vi kan med kostrådene have gjort mere skade end gavn, når vi dengang ikke specificerede at det skulle være brød af høj kvalitet, fuldkornspasta og naturris”. Hermed henviser hun til, at rigtig mange danskere har fulgt de officielle kostråd og skåret ned på fedtet og erstattet det med brød, hvide ris, kartofler og pasta.

Det er vanskeligt at købe godt fuldkornsbrød i Danmark. Det er en eklatant mangelvare, og en sundhedsmæssig katastrofe af dimensioner, at langt hovedparten af det brød der sælges herhjemme er drænet for sunde næringsstoffer og fibre. Ønsker du rigtigt fuldkornsbrød, så skal du virkelig lede efter det hos små økologiske specialbagerier eller bage det selv på økologisk, stenkværnet mel, hvor netop alle skaldele og næringsstoffer er bevaret i melet. Meget af det rugbrød, der sælges hos bagere og i supermarkederne er bagt med masser af raffineret hvedemel og farvet med brunt sukker, ligesom det såkaldte fuldkornsbrød oftest ikke har ret meget at gøre med rigtig fuldkorn, hvor alle skaldele er bevaret. Rigtige fuldkornsprodukter er yderst vigtige for sundheden, idet de har stor betydning for fordøjelsen, for kolesterolbalancen og for at vi får de vigtige vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for. Det gælder såvel brød som pasta og ris.

Det næringsfattige hvide brød, de hvide ris og pastaen virker derimod som sukker i kroppen. De øger blodsukkerniveauet og igangsætter en kaskade af negative biokemiske processer, herunder øget produktion af kolesterol.

Det står derfor klart, at 50 års skråsikker stigmatisering af fedt som værende den primære synder i relation til udvikling af hjerte/kar sygdomme og forhøjet kolesterol, er manet i jorden, ikke alene på baggrund af den nylige danske publicering, men også på baggrund af det metastudie om emnet, der blev publiceret i februar måned 2010. En gruppe af verdens førende ernæringsforskere har nemlig foretaget en gennemgang af tilgængelig forskning om emnet, og også her blev det mættede fedt totalt frikendt i relation til hjerte/kar sygdomme. Undersøgelsen satte ligeledes stort spørgsmålstegn ved den ensidige fokusering på kolesterol som årsag til udvikling af hjerte/kar sygdomme.

Vi må håbe, at disse offentliggjorte studier fører til en nødvendig revidering og nuancering af de nuværende kostråd med større fokus på bl.a. gode og livsvigtige fedtstoffer af høj kvalitet og brød bagt af rigtigt fuldkornsmel. Det er nødvendigt i relation til folkesundheden, men der påhviler myndighederne en kæmpe udfordring, for det er påkrævet, at der bliver gjort fuldstændig op med de kostanbefalinger de har udstukket de seneste 50 år. Det kræver et nyt syn på bl.a. sammenhængen mellem kost, kolesterol og fedt, for som Harvard forskeren David Ludwig udtaler i forbindelse med publiceringen af sidstnævnte undersøgelse; ”Næste gang du tager en bid af et stykke ristet brød med smør, så tænk lige på, at smørret faktisk er den sundeste komponent i det måltid”.

Du kan læse mere om godt og dårligt fedt i min bog “Fedt for Life”, der kan købes i landets boghandlere samt på Saxo.com for 148 kroner.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!