Nye, officielle kostråd

17 sep, 2013 | Viden og Forskning


Så har Fødevareminister Karen Hækkerup offentliggjort de nye – længe ventede – officielle kostanbefalinger. Og der er sket et par forbedringer siden de gamle blev lanceret i 2005. Helt nødvendige ændringer, fristes jeg til at sige, for forskningen har længe peget i en anden retning end de hidtidige officielle kostråd. Det kunne være så godt, men desværre er anbefalingerne vedrørende vores indtag af fedt stadig ikke opdaterede. Gad vide hvorfor?

Ifølge de nye kostråd skal vi spise varieret, i moderate mængder og være fysisk aktive hver dag. Vi kan også med fordel erstatte sukkerholdige drikke som sodavand og saftevand med 1-1½ liter frisk vand dagligt og vi skal spise 600 g frugt og grønt om dagen, heraf mindst halvdelen fra grønne grønsager, gerne kål, løg og bønner. Vi skal spise fuldkorn i stedet for hvidt brød. So far so good, ikke så meget nyt under solen her.

De største ændringer ser vi under kød- og fedtanbefalingerne.

Vi anbefales fremover at spise mindre kød, nærmere betegnet maximalt 500 g kød om ugen. Det svarer til, at der kan komme kød på middagsbordet cirka 3 dage om ugen, ligesom det færdige pålæg på madpakkerne bør begrænses. Det er RIGTIG POSITIVT, at der kommer fokus på denne del, for danskerne er det folkefærd i verden, der spiser mest kød. Det er ikke sundt med så store mængder kød, kødpålæg, pølser og postejer, så det er dejligt, at der nu meldes ud officielt herom. I stedet for kød kan vi blandt andet få proteiner fra bønner, linser, æg, mælkeprodukter, mandler og fisk. De nye anbefalinger anbefaler da også fisk et par gange om ugen.   

Anbefalingerne i relation til vores fedtindtag er derimod IKKE i overensstemmelse med den seneste forskning. Det er brandærgerligt at se, at vores Fødevareministerium anbefaler danskerne at spise margariner og raffinerede planteolier! De er absolut IKKE sunde kilder til godt fedt, og sådanne anbefalinger er hverken i tråd med den seneste forskning eller med en bedre befolkningssundhed. Planteolier og margariner indeholder som oftest raffinerede olier af ringe kvalitet. De er rige på omega 6 fedtsyrer, en fedtsyre som alt for mange danskere får alt for meget af gennem planteolier, mælkeprodukter og kød. For mange omega 6 fedtsyrer i kosten kan forskubbe kroppens fine balancer og fremme inflammation. Inflammation er en betændelsestilstand, og inflammation indgår i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme. Langt de fleste danskere mangler derimod omega 3 fedtsyrer, som modsat omega 6 hæmmer inflammation. Vi kan få omega 3 fra hørfrø, hampefrø og fisk. Derfor skulle disse fødevarer samt koldpressede jomfruolier heraf efter min mening have været fremhævet som gode kilder til det sunde fedt. En anden kæmpe fejl er bandlysningen af mættet fedt fra blandt andet smør. Gammeldags kærnet smør er i begrænsede mængder en god kilde til det mættede fedt, som vi skal have lidt af hver dag. Den seneste forskning frikender da også mættet fedt. Det er hverken usundt eller sygdomsfremmende. Tværtimod påviser forskningen at raffinerede omega 6 planteolier og margariner kan fremme inflammation og sygdom i kroppen. Ærgerligt at disse væsentlige informationer ikke kommer ud til danskerne, der nu i god tro køber planteolier i klare plastflasker og flydende margariner i den tro, at det er sundt. Hvorfor er disse væsentlige informationer monstro ikke medtaget? Hvorfor sidder landbrug og industri med ved bordet, når de officielle kostråd skal udarbejdes. Kostråd der vel er bygget på den seneste forskning og udarbejdet med henblik på, at højne befolkningssundheden. Eller er det industrielle interesser, der igen vejer mest? 

Læs mere om sundt fedt HER

 

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Alkohol øger blodtrykket

Alkohol øger blodtrykket

Drikker du ofte alkohol, så kan det alene øge blodtrykket i en sådan grad, at det kan udløse en recept hos lægen på blodtryksmedicin. Det er en ny dansk undersøgelse med professor Gorm Boje Jensen i spidsen, der har analyseret data fra 104.467 mænd og kvinder i...

Hormonspiral øger kvinders risiko for brystkræft

Hormonspiral øger kvinders risiko for brystkræft

Hormonspiral øger kvinders risiko for brystkræft. Et nyt studie, netop publiceret af Center for Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse viser, at for 10.000 kvinder, der har haft hormonspiral i fem år, vil 14 flere have fået brystkræft, sammenlignet med en gruppe på...

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Efterår og vinter byder på mørke i Danmark og dermed også øges behovet for tilskud af D3-vitamin. Vi ved, og har vidst i mange år efterhånden, at D3-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, og siden 2004 har man vidst, at hovedparten af danskerne...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!