Nye, officielle kostråd

17 sep, 2013 | Viden og Forskning


Så har Fødevareminister Karen Hækkerup offentliggjort de nye – længe ventede – officielle kostanbefalinger. Og der er sket et par forbedringer siden de gamle blev lanceret i 2005. Helt nødvendige ændringer, fristes jeg til at sige, for forskningen har længe peget i en anden retning end de hidtidige officielle kostråd. Det kunne være så godt, men desværre er anbefalingerne vedrørende vores indtag af fedt stadig ikke opdaterede. Gad vide hvorfor?

Ifølge de nye kostråd skal vi spise varieret, i moderate mængder og være fysisk aktive hver dag. Vi kan også med fordel erstatte sukkerholdige drikke som sodavand og saftevand med 1-1½ liter frisk vand dagligt og vi skal spise 600 g frugt og grønt om dagen, heraf mindst halvdelen fra grønne grønsager, gerne kål, løg og bønner. Vi skal spise fuldkorn i stedet for hvidt brød. So far so good, ikke så meget nyt under solen her.

De største ændringer ser vi under kød- og fedtanbefalingerne.

Vi anbefales fremover at spise mindre kød, nærmere betegnet maximalt 500 g kød om ugen. Det svarer til, at der kan komme kød på middagsbordet cirka 3 dage om ugen, ligesom det færdige pålæg på madpakkerne bør begrænses. Det er RIGTIG POSITIVT, at der kommer fokus på denne del, for danskerne er det folkefærd i verden, der spiser mest kød. Det er ikke sundt med så store mængder kød, kødpålæg, pølser og postejer, så det er dejligt, at der nu meldes ud officielt herom. I stedet for kød kan vi blandt andet få proteiner fra bønner, linser, æg, mælkeprodukter, mandler og fisk. De nye anbefalinger anbefaler da også fisk et par gange om ugen.   

Anbefalingerne i relation til vores fedtindtag er derimod IKKE i overensstemmelse med den seneste forskning. Det er brandærgerligt at se, at vores Fødevareministerium anbefaler danskerne at spise margariner og raffinerede planteolier! De er absolut IKKE sunde kilder til godt fedt, og sådanne anbefalinger er hverken i tråd med den seneste forskning eller med en bedre befolkningssundhed. Planteolier og margariner indeholder som oftest raffinerede olier af ringe kvalitet. De er rige på omega 6 fedtsyrer, en fedtsyre som alt for mange danskere får alt for meget af gennem planteolier, mælkeprodukter og kød. For mange omega 6 fedtsyrer i kosten kan forskubbe kroppens fine balancer og fremme inflammation. Inflammation er en betændelsestilstand, og inflammation indgår i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme. Langt de fleste danskere mangler derimod omega 3 fedtsyrer, som modsat omega 6 hæmmer inflammation. Vi kan få omega 3 fra hørfrø, hampefrø og fisk. Derfor skulle disse fødevarer samt koldpressede jomfruolier heraf efter min mening have været fremhævet som gode kilder til det sunde fedt. En anden kæmpe fejl er bandlysningen af mættet fedt fra blandt andet smør. Gammeldags kærnet smør er i begrænsede mængder en god kilde til det mættede fedt, som vi skal have lidt af hver dag. Den seneste forskning frikender da også mættet fedt. Det er hverken usundt eller sygdomsfremmende. Tværtimod påviser forskningen at raffinerede omega 6 planteolier og margariner kan fremme inflammation og sygdom i kroppen. Ærgerligt at disse væsentlige informationer ikke kommer ud til danskerne, der nu i god tro køber planteolier i klare plastflasker og flydende margariner i den tro, at det er sundt. Hvorfor er disse væsentlige informationer monstro ikke medtaget? Hvorfor sidder landbrug og industri med ved bordet, når de officielle kostråd skal udarbejdes. Kostråd der vel er bygget på den seneste forskning og udarbejdet med henblik på, at højne befolkningssundheden. Eller er det industrielle interesser, der igen vejer mest? 

Læs mere om sundt fedt HER

 

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!