Overvægt Kan Skyldes Social Utryghed

Forsiden Viden og Forskning Overvægt Kan Skyldes Social Utryghed

     2
Thorkild I.A. Sørensen

Vi har i Danmark en af verdens førende forskere indenfor fedme, professor Thorkild I.A. Sørensen. Han er professor og leder af Det Nationale Danske Fedmeforskningscenter DanORC. Hans opsigtsvækkende forskning gør op med de mest fremherskende dogmer om fedme, nemlig at overvægt alene skyldes dovenskab og overspisning. Han har påvist, at arv og gener spiller en rolle, men nye undersøgelser har ført til en erkendelse af, at social usikkerhed er en afgørende faktor for udvikling af fedme.

“Netop nu er jeg kommet til den erkendelse, at fedme er en reaktion på usikkerhed af social eller psykologisk karakter. Det åbner for en lang række perspektiver, og derfor vil jeg de næste fem år samle trådene inden for fedmeforskning på en måde, som jeg ikke har set andre gøre det” siger Thorkild I.A. Sørensen.”Det er tydeligt, at fedme er relateret til sociale forhold i negativ forstand: At dovenskab og grådighed ikke er afgørende, men derimod sociale forhold”, udtaler han til Information.

Spændende perspektiver, som giver stof til eftertanke. Jeg tænker på fedmeepidemien i USA, hvor der ikke i særlig høj grad er social eller økonomisk tryghed. Det bliver spændende at følge Thorkild I. A. Sørensens videre forskning på dette område, som unægtelig åbner for helt nye perspektiver indenfor forebyggelse og behandling af fedme og overvægt.