Pas på hverdagens kemi

26 aug, 2010 | Viden og Forskning

Magasinet ”Environmental Health Perspectves” sætter i den seneste udgave fokus på farlige stoffer i vores hverdag. Det påpeges, at vor viden omkring stoffernes farlighed er begrænset, men nogle af de kemiske stoffer, som vi –måske uvidende– omgiver os med eller smører os ind i, er også nogle af de mest kræftfremkaldende, vi kender til. Her er et par eksempler:   

Phtalather, der er med til at gøre plastik blødt. Kendes fra alt lige fra badebolde til hospitalssonder og optræder mest i PVC. Phtalather kan virke hormonforstyrrende og kan påvirke fertiliteten. Fravælg derfor produkter med phtalather og vælg i stedet polypropylen eller EPDM gummi eller økologiske produkter.  

Tetrachlorethylen (PERC) er et af de mest anvendte opløsningsmidler til tekstilrensning. Det er kræftfremkaldende ved indånding og kan give leverskader, åndedræts- og hjertestop, påvirkning af centralnervesystemet samt meget mere. Det er fundet i grundvandet og kan trænge gennem vægge og etageadskillelser. Derfor, vask dit nye tøj inden brug og skal du have dit tøj renset, vælg et økologisk renseri.     

Formaldehyd eller formalin anvendes til konservering. Kan findes i alt lige fra kosmetik til spånplader, møbler, maling og vacciner. Stoffet er dokumenteret kræftfremkaldende. Gå derfor i en stor bue udenom alle produkter, der indeholder formaldehyd fraspaltende stoffer eller formalin. Vask dit tøj før brug eller køb økologisk, lad møbler ”lufte af” udendørs, før de kommer ind i stuen, luft den nye bil grundigt igennem og undgå spånplader i hjemmet, der ikke er malede eller lakerede. Undersøgelser viser, at ”blottede” spånplader er blandt de ting i hjemmet, der afgiver mest formaldehyd. Men også dine daglige ansigtscremer kan indeholde formaldehyd fraspaltende stoffer. Det tyske Ôko-Test testede 49 ansigtscremer og dumpede bl.a. cremerne fra The Body-Shop, Lancome, Vichy, Biotherm, Garnier og L’Oreal. Men rigtig mange cremer og make-up produkter er fyldt med farlige kemiske stoffer, så se dig godt for, og køb økologiske creme og make-up.

Vil du vide mere om hverdagens kemi, så kan jeg varmt anbefale Maria Cuculizas bog ”Green Make Over”, den giver dig al den viden du behøver, for at foretage sunde og rene valg. Du kan læse mere om “Green Make Over” på min blog.

 

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!