Rent drikkevand er livsnødvendigt… og vi skal passe på det!

Forsiden Viden og Forskning Rent drikkevand er livsnødvendigt… og vi skal passe på det!

     2
Rent drikkevand

Vi mennesker består af vand. Ca. 70% af vores kropsvægt er vand, og derfor er indtag af tilstrækkeligt med rent vand fuldstændig afgørende for kroppens balancer og dermed for vores sundhed. Men rent drikkevand er ikke længere en selvfølgelighed i verden, heller ikke i Danmark, og mange af os er heller ikke opmærksomme på at få drukket tilstrækkeligt i løbet af dagen. Her er lidt statistik:

– 75% af alle amerikanere menes at være kronisk dehydrerede
– 37% af alle amerikanere menes dagligt at forveksle tørst med sult
– I USA anses dehydrering som væsentligste faktor i relation til træthed på jobbet
– Mange mennesker, der lider af velfærdssygdomme, for højt blodtryk, gigt eller andet kan ofte mindske symptomerne ved at drikke mere vand.
– Tilstrækkeligt vandindtag hos ældre kan bedre korttidshukommelsen og koncentrationsevnen.

Vi skal derfor være opmærksomme på at drikke tilstrækkeligt med vand, mellem 1-2 liter frisk og rent vand dagligt. For hver kop kaffe du drikker, skal du drikke yderligere mindst ½ liter vand. Undgå alle former for sodavand og læskedrikke, specielt light produkter. Drik istedet rent og frisk vand, som du fra tid til anden kan pifte op med lime, citron, frisk ingefær eller anis.

Rent vand er i mange lande en mangelvare, og når jeg fortæller udlændinge, at vi i Danmark tager bad i vores drikkevand, så tror de det er en joke. Vi skal passe på vores vand. Engang havde vi herhjemme verdens reneste drikkevand, men det har vi ikke længere. Landbruget har gennem intens udledning og sprøjtning forurenet rigtig mange vandboringer. Det er trist, og for mig at se, skal der slås hårdt ned. Miljøministerens forslag om en beskyttelseszone på 60 m. omkring vandboringer er uholdbar i længden. Eksperter kræver mindst 500 m for at det skal kunne have effekt. Idag er beskyttelseszonen kun 10 m. Det er helt uhørt, at landbruget i den grad skal have fripas til at ødelægge natur og grundlaget for et godt liv for vi mennesker. Lad os få råbt politikerne op og lad os i fællesskab få det konventionelle landbrugs ødelæggende adfærd stoppet.

Hvad er din mening? Skriv en kommentar eller klik “Synes godt om” nedenfor.