Sundhedsskadelige Stearinlys?

Forsiden Viden og Forskning Sundhedsskadelige Stearinlys?

     1
Sundhedsskadelige Stearinlys

I denne hyggelige juletid, er vi danskere storforbrugere af stearinlys – mig selv inklusive – men nu er forskerne fremme med advarsler om, at  småbitte sodpartikler fra de tændte lys kan være sundhedsskadelige og muligvis fremme sygdom i kredsløb og lunger.

Et stearinlys udsender mange flere sodpartikler, end vi f.eks. udsættes for ved at opholde os ved den trafikerede H.C. Andersens Boulevard i København, der anses for at være en af Danmarks mest forurenede veje. Det er nemlig samme type skadelige sodpartikler, der udskilles fra stearinlys som fra biler og andre køretøjer. Det er også samme type partikler du indånder ved passiv rygning, og det ved vi jo godt ikke er sundt for os. “Mængden af partikler fra stearinlys i danske hjem er bekymrende”, udtaler miljøingeniør Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd, til Politiken for nylig.

Derfor kan jeg stærkt anbefale, at du tænder stearinlys med omtanke. Følg disse råd:

• Tænd færre lys. Et lys kan hygge ligeså meget som ti.

• Køb evt. EGO’s clean lights. Det er små flasker med en renere lampeolie. De kan sættes i en smuk stage. Denne olietype udskiller langt færre  partikler end stearinlys. Læs mere på www.ego.dk

• Anvend i videst muligt omfang lys af ren stearin. De er lavet af olier fra dyr og planter, frem for lys af paraffin, der er fremstillet af råolie. Det er bedre og mere miljøvenligt.

• Brug fyrfadslys. De afgiver lidt færre partikler end stagelys og bloklys.

• Husk at lufte ud flere gange om dagen.

Rigtig god jul!

Anette