Vælg dine calciumkilder med omhu

Forsiden Viden og Forskning Vælg dine calciumkilder med omhu

     3
calcium

Calcium i tilskudsform er nu endelig kommet i forskernes søgelys. Et nyt studie, offentliggjort i lægetidsskriftet Heart, har nemlig vist en signifikant øget risiko for hjerteanfald blandt deltagere, der havde taget calciumtilskud og dermed havde høje calciumværdier i blodet. Det offentliggjorte studie er en del af den store EPIC undersøgelse, og det påviste en op til 2,7 gange øget risiko for hjerteanfald blandt de deltagere, der tog calciumtilskud, i modsætning til dem, der ikke tog en daglig kalkpille.

Dejligt og på tide, synes jeg. Indtag af calcium er nemlig ikke uproblematisk og særligt ikke, når det tages alene – altså uden magnesium – og i uorganisk form. Langt de fleste calciumtilskud der sælges indeholder uorganisk calciumcarbonat, der efter min mening på ingen måde er en optimal form. Det er nemlig yderst vanskeligt for organismen at optage og anvende. Da vi optager så lille en del af calciumcarbonat, må de doser der anbefales nødvendigvis sættes  meget højt. Det er på ingen måde hensigtsmæssigt, og kan føre til ubalancer i den indre biokemi – og nu som dokumenteret i det seneste studie – alvorlige hjertesygdomme.

Det er danske kvinder efter overgangsalderen samt mennesker, der lider af osteoporose, der i særlig grad anbefales calciumcarbonattilskud. Og der har bare ikke været tilstrækkelig opmærksomhed på de yderst uheldige konsekvenser, som et højt indtag af calcium alene kan have.

Derfor er det vigtigt at slå fast; Er der behov for ekstra tilskud af calcium, så tag aldrig calcium uden at tage lige så meget magnesium. Begge dele altid i organisk eller organisk bundet form og altid sammen med D3 vitamin. Magnesium er et overset mineral i relation til indre balance og knoglesundhed, selvom det har afgørende betydning. Næsten tre fjerdedele af det magnesium, vi har i organismen, findes i knoglerne. D3 vitamin er nødvendigt for at kunne anvende såvel calcium som magnesium effektivt.

Det allerbedste er at supplere den daglige kost med masser af økologiske grønsager, kål, mandler, kerner og fuldkorn og masser af livgivende krydderurter. Det er optimale kilder til såvel calcium som magnesium. For sjovt nok indeholder de sundeste, naturlige kilder til calcium – også magnesium. 

Vær opmærksom på at indtag af alkohol, kaffe, te, salt, vanddrivende medicin, p-piller, tetracycliner og hjertemedicin kan hæmme kroppens udnyttelse af calcium, og i særlig grad magnesium, og et stort indtag af sukker og sodavand, specielt cola, dræner ligeledes kroppens reserver.

Du kan læse mere om calcium, magnesium, former og optagelighed her

https://www.madforlivet.com/bloggen/429-naturligt-calcium-sunde-knogler.html og

https://www.madforlivet.com/bloggen/420-magnesium-det-oversete-mineral.html