Vitamin K – Det oversete vitamin!

Forsiden Viden og Forskning Vitamin K – Det oversete vitamin!

     1
vitamin k

K-vitamin er et ofte overset vitamin, men K2 vitamin, som vi selv danner i kroppen, er vigtigt. Ikke alene er det nødvendigt for leverens dannelse af koagulationsfaktorer, det indgår også i knogledannelsen og har dermed stor betydning for knoglesundheden. K2 vitamin fungerer ligeledes som en kraftig antioxidant i kroppen og indgår i dannelsen af vitale enzymer.

Man skelner mellem K1 vitamin (fyllokinon eller fytomenadion), der findes i planter og grøntsager, K2 vitamin (menakion), der dannes af bakterier i tarmen og K3 vitamin (menadion), der er en syntetisk form for K vitamin. K-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, og vi har som regel et depot af K-vitamin i kroppen. Der kan dog opstå mangel på K-vitamin, hvis vi eksempelvis har gennemgået en antibiotika kur eller taget andre former for medicin f.eks. albyl og magnyl, hvis vi lider af tarmdysbiose, ved alkoholmisbrug eller hvis den naturlige tarmflora på anden måde kan være bragt ud af balance. I sådanne situationer kan produktionen af K2-vitamin i tarmen være vanskeliggjort. Mennesker, der lider af galdesten, kan ligeledes mangle K-vitamin, fordi galdesten kan blokere galdevejen, så galden ikke kommer ud i tarmen. Galde er nødvendigt for optagelsen og fordøjelsen af fedt og dermed optagelsen af K-vitamin.

De fleste mennesker, der har en sund tarmflora, kan selv danne tilstrækkeligt med K2 vitamin, og produktionen kan optimeres ved at spise mere kål, spinat, salat, broccoli, persille, ærter, kartofler, gulerødder, avocado samt frugt og bær. Gode, ekstra jomfru olier og mælkesyrebakterier kan ligeledes være befordrende. Såfremt det skønnes nødvendigt med ekstra tilskud af K-vitamin, så skal du sikre dig, at det er K2 vitamin, som tilskuddene indeholder.