Vitaminer og mineraler – vigtig viden
Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler!
Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger og forskere brugte deres kræfter på at informere os om, at mikronæringsstoffer er nødvendige for en optimalt fungerende krop, at mange sygdomme og symptomer stammer fra mangel på mikronæringsstoffer, og at vores råvarer i dag indeholder markant færre af disse vigtige næringsstoffer end tidligere. Af disse årsager kan det være nødvendigt for mange danskere at supplere de daglige måltider med et vitamintilskud, og det væsentlige her er at informere om, at disse kan købes i meget forskellige kvaliteter og med stor variation i optagelighed og effekt. Det ville være en omsorgsfuld og fornuftig brug af vores skattekroner, der ovenikøbet vil kunne have sundhedsforebyggende effekt.
Disse forhold undersøges ikke i Danmark, og vi kan kun gisne om årsagen. De uafhængige – som regel udenlandske – undersøgelser, der udarbejdes, kritiseres derimod hyppigt, dog uden at der af den grund skabes en fornøden modvægt eller dokumentation. Eksempelvis nævnes det igen og igen herhjemme, at D-vitamin kan være farligt i for store doser, men det nævnes ikke, hvor mange der er blevet syge eller er døde af overdosering af D-vitamin, som mange danskere mangler i vinterhalvåret. Det er der nemlig INGEN, der er. Eneste eksempel er en fejl, foretaget af et kosttilskudsfirma for et par år siden, hvor deres børne D- vitamindråber ved en fejl blev for højt doseret. Det var absolut uheldigt, men en fejl. Derimod vurderes det, at cirka 3000 danskere årligt dør af fejl- eller overmedicinering. Tre tusinde…
Undervis i mikronæringsstoffers betydning på medicinstudiet
Disse unuancerede og bastante udmeldinger fra diverse læger og professorer mod indtag af vitaminer og mineraler er blandt andet med til at forholde danskerne mulighederne for effektivt at tage vare om egen sundhed. Hvor er de kritiske journalister henne, og hvorfor beder de ikke disse forskere dokumentere deres påstande og bevise, at en almindelig, konventionel dansk kost kan give alle danskere tilstrækkeligt med mikronæringsstoffer, sådan som det påstås?
Det ville jeg da mægtig gerne høre mere om, men jeg er bange for, at det vil være særdeles vanskeligt for dem at dokumentere, idet vores nutidige konventionelle fødevarer har et langt lavere indhold af mikronæringsstoffer end for 80 år siden. Det skyldes den måde vores fødevarer dyrkes og produceres på i dag. Almindelige grøntsager indeholder op til 60% færre mikronæringsstoffer end for blot 80 år siden, og mange danskere lider da også under mangel på vitaminer og mineraler, herunder det vigtige magnesium, det immunstyrkende selen for ikke at tale om jod og det livsvigtige D vitamin.
Helt almindelige vitaminer og mineraler er livsvigtige, og derfor burde der undervises i disse mikronæringsstoffers betydning på landets medicinske uddannelser. De burde aktivt inddrages i almen praksis og i behandlingen af symptomer og sygdomme. Idag anvendes primær patenterbar medicin.
Kan vi overhovedet spise os til tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler?
For 80 år siden eksisterede begreber som økologiske og konventionelle afgrøder ganske enkelt ikke. Alle afgrøder kunne dengang betegnes som økologiske. De var særdeles rige på mikronæringsstoffer – og er det stadig. Med det konventionelle landbrugs indtog, som vi kender det i dag, skete der en betydelig forringelse af næringsstofindholdet og en samtidig forøgelse af sprøjtemiddelrester og anden kemi i vores fødevarer. Der er sket et markant fald i afgrøders indhold af mikronæringsstoffer, dog over en periode på cirka 60-80 år.
Det duer derfor ikke, som det er praksis i dag, at sammenligne allerede næringsstofudpinte afgrøder fra for tyve år siden med andre nutidige næringsstofudpinte afgrøder og samtidig sætte dem op imod løst skønnede minimumsbehov for vitaminer og mineraler, helt at udelade forskellene i vores individuelle behov og livsstil, og på den baggrund konkludere, at danskerne får tilstrækkeligt med mikronæringsstoffer igennem maden og dermed ikke behøver at tage ekstra tilskud efter behov.
Det er ganske enkelt ikke seriøs rådgivning. Det ville derimod efter min mening være langt mere seriøst at anerkende vores individuelle behov og stille højere kvalitetskrav til de former for vitaminer og mineraler, der i dag sælges på det danske marked. Så svaret på ovennævnte spørgsål er, at det kræver så uendeligt mange økologiske grønsager, i så uendeligt mange forskellige farver at få tilstrækkeligt, og så er det problemet med D,- A, E og K-vitamin, der er vanskelige at spise sig til tilstrækkeligt af.
Her kan du læse om de vitaminer og mineraler, jeg tager hver dag 100-års-pakken
Referencer:
Mayer A, 1997, ”Historical changes in the mineral content of fruit and vegetables”; British food Journal, 99;6; pp 207-211
M. Barański, et al. „Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses.“; British Journal of Nutrition, Published Online June 26, 2014.
Tangney C, Tang Y, Evans D, Morris M, 2009; ”Biochemical indicators of vitamin B12 and folate insufficiency and cognitive decline”; Neurology, 72(4), 361-7
Alehagen, U., Johansson, P., Björnstedt, M., Rosén, A., Post, C., & Aaseth, J. (2016). Relatively high mortality risk in elderly Swedish subjects with low selenium status. European Journal of Clinical Nutrition, 70(1), 91-96. doi:10.1038/ejcn.2015.92
Alehagen, U., Aaseth, J., & Johansson, P. (2015). Reduced cardiovascular mortality 10 years after supplementation with selenium and coenzyme q10 for four years: follow-up results of a prospective randomized double-blind placebo-controlled trial in elderly citizens. PLoS ONE 10(12): e0141641. doi:10.1371/journal.pone.0141641
Alehagen, U., Johansson, P., Aaseth, J., Alexander, J., Wågsäter, D. (2017). Significant changes in circulating microRNA by dietary supplementation of selenium and coenzyme Q10 in healthy elderly males. A subgroup analysis of a prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens.
PLoS ONE 12(4): e0174880. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0174880
Alehagen, U., Johansson, P., Björnstedt, M., Rosén, A., & Dahlström, U. (2013). Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: a 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. International Journal Of Cardiology, 167(5), 1860-1866. doi:10.1016/j.ijcard.2012.04.156
Brigelius-Flohé, R., Banning, A., & Schnurr, K. (2003). Selenium-dependent enzymes in endothelial cell function. Antioxidants & Redox Signaling, 5(2), 205-215.
Var du tilfreds med denne artikel om Vitaminer og mineraler – vigtig viden? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.