Blue zones – livet på Ikaria

Ikaria er en ø i det græske øhav, der betegnes som en såkaldt Blue zone eller blå zone. Fem områder i verden bærer dette navn, og det er steder og øer, hvor mennesker statistisk set lever meget længe. Det er her, du finder flest af verdens 100-årige eller ældste beboere samlet.

Det har selvfølgelig skabt interesse, for hvad gør de, som vi ikke gør herhjemme? Det har jeg skrevet en bog om, der hedder 7 veje til et langt liv – få det bedste ud af dine gener.

Verdens Blue zones blev fundet og navngivet omkring år 2000 af den belgiske demografiprofessor Michel Poulain og den italienske læge Gianni Pes. Få år senere blev de blå zoner kendt i hele verden, da de to aldersforskere indgik et samarbejde med den amerikanske journalist og forfatter Dan Buettner. Han har netop udgivet en Netflix serie om de berømte Blue zones.

Der er en lang række afgørende forskelle på gamle menneskers hverdag i verdens blå zoner og så det liv, de fleste gamle herhjemme kender. Blandt andet er det generelle tempo i verdens blå zoner forholdsvis roligt, så hverdagen er meget lidt stressende. Desuden er de gamle i verdens blå zoner sjældent efterladt alene. Uanset om de bor i deres eget hjem eller bor sammen med familien, hjælper de til og får besøg i løbet af dagen. Naboer kigger ind til kaffe og snak, og måltiderne indtages som regel i selskab med nære venner eller familie. Derfor føler de ældste indbyggere sig værdsatte og oplever, at det giver god mening at stå ud af sengen om morgenen.

Den ustressede livsstil, meningen med livet, samværet og den gode middelhavsmad er med til at holde dem aktive og friske langt oppe i årene. Maden er vigtig og baserer sig på uforarbejdede, ofte hjemmedyrkede, råvarer med et minimum af tilsat sukker, men krydret med masser af friske krydderurter. Det er først og fremmest madtraditionerne i middelhavsområdet, jeg har valgt at basere min nye bogs opskrifter på. Det er mad, der både passer til danske råvarer og smagsløg.

 

Referencer: Buettner D, Skemp S.; »Blue Zones: Lessons from the World’s Longest Lived«; American Journal of Lifestyle Medicine. 2016;10(5):318-321.

Her kan du læse mere og købe min bog 7 veje til et langt liv – få det bedste ud af dine gener
Her kan du læse mere om Spis middelhavsmad og lev længere
Her kan du læse mere om Sådan vælger du den bedste ekstra jomfruolivenolie
Her kan du læse mere om Hvad er epigenetik
Her kan du prøve opskriften på Lækker grønsagslasagne
Her kan du finde opskriften Pakker med feta og spinat

Var du tilfreds med denne artikel Blue zones – livet på Ikaria? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!